Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika DorciIQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorcia, Ty sie urodziłas w Warszawie? Bo jesli tak to ja wiem, ze nie do konca wiesz o co mi chodzi. Ja sie wychowalam w 70 tys. miescie na pograniczu, gdzie wszedzie mozna bylo dojśc pieszo, a w 20 minut autobusem objechalas wzdłuz miasto. Przedszkola byly czynne do 16 bo nie bylo potrzeby dluzej. Po pracy, czy szkole wracalo sie do domu na obiad, a nie o 19 na kolacje i raczej mozna bylo pogadac z rodzicami, a nie tylko dac im ciumka na dobranoc. Moja Tesciowa - tez z pogranicza, ale poludniowego otwiera oczy w 5 zł jak jej mowie ze dzieci tu siedza w przedszkolu od rana do 17-18, bo rodzice musza dojechac

Jasne, ze Tu jest dobrze, bo sa zarobki, marzenia i plany. Tylko wydaje mi się, ze koszt tego jest bardzo duży.

Ot, mój punkt widzenia

Aniu, a moze Ty w Granicy sie budujesz?

Tak, tu się urodziłam. Mieszkałam przez 18 lat z rodzicami w mieszkaniu, w którym teraz mieszkam z małżem, ale posmakowałam życia w domu (rodziców) przez parę lat i już nie lubię centrum :cry:

A jak będą dzieci to planuję przejść na 4/5 etatu np. żeby wychodzić z tej pracy ok 16 chociaż :roll: , a że jest już u nas taki precedens, to myślę że się uda :lol:

A Ania w Pruszkowie z tego co pamiętam więc też bliziutko 8)

Wszyscy jakos zamilkli po moich wynurzeniach. Halo, jestescie tam?

No to ja opowiem co u mnie.

Bylam dzisiaj w gazowni po odbior warunkow zagazowania, ale nie wiem czy bede robic gaz czy tez nie. Kusi mnie ta pompa ciepla, ale zawsze jest jakies ale. To ze sie ona bedzie oplacala to wiem, ale ...

Przy pompie raczej odpadaja podlogi drewniane, a ja sobie nie wyobrazam nic innego jak tylko deche olejowaną. Slyszalam, ze sa specjalne dechy do ogrzewania podlogowego, ale ile ten specjał jest wart?

Jutro jade do architekta ze Stolycy. Jemu to dopiero bede trula o swoich wymyslach ;)

się w Mlochowie buduję :roll: drugi raz zresztą

wujek od instalacji cieplnych powiedział żebym zapomniała o drewnie i panelach przy ogrzewaniu podłogowym :cry: zrobił to jednej upartej babie a potem baba miała wonty że jej za zimno i że ogrzewanie drogie :roll: a przecież producent paneli powiedział ze są ok do podłogówki :roll:

wierzę wujkowi ale i tak mnie kuszą te panele (chociaż panele :( )

Aniu, przecież możesz dać podłogówkę pod drewno, jeśli nie będzie grubsze niż 1,5 cm :)

no niby mogę ale z doświadczeń wujka to nie jest najlepszy pomysl :roll: ale czy ktoś powiedział że trzeba mieć same dobre pomysły w życiu :lol:

chyba zaszaleję :lol: będą się na mnie w rodzinie dziwnie patrzeć ale co tam :lol:

aniu

ogrzewanie jest w istocie drogie

ale to nie wina drewna

tylko ruskich :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

P.S. Poczytaj sobie jeszcze. Ja początkowo byłam przeciw. Ale zmieniłam zdanie.

do ruskich to ja nie wiem czy się przekonam :roll:

a sie na czytalam że aż głowę mam kwadratową a wujek tylko z politowaniem kiwa głowa nad tym co wyczytam :roll:

a co masz zamiar powiedzieć architektowi? chętnie posłucham.

a dziennik masz? jak nie to załóż kochana - będzie gdzie gadać

Powiem mu, że ma mi narysować dom o tak i tak i tak i jeszcze tak. Dzienniczek załoze jak przykladna uczennica, jak juz bedzie do czego. Tymczasem musicie mnie tu znosic u Dorci Myszki moje.

Ale mi się dąb podoba. Moze byc zabejcowany troche na orzech, zeby był bardziej szary, a nastepnie zaolejowany. Marudze, wiem. Musze popatrzec na te panele jeszcze, moze sie przekonam.

A odnosnie merbau. Z autopsji. Mam w lazience obecnej. Fajny jest bo jak sie wychodzi z wanny, to ani sie nie poslizniesz ani nie trza sie pilnowac z niechlapaniemwodydookola" itp. Podloga jest przyjemna pod wzgledem termicznym. I teraz sluchajcie. U mnie w przedpokoju biegna rury od kaloryfera z ciepłą woda. Dzieki temu w sezonie grzewczym moj pies ma zawsze cieplutką terrakotę. Rzeczone rury biegna tez w lazience o drewnianej podlodze. Tam podloga ciepla nie jest - znaczy nie jest cieplej z powodu rury. Decha to jednak decha i dobrym izolatorem ciepla jest.

Jestem wielką zwolenniczką drewnianej podlogi w łazience.

Cześć dziewczyny :D

Odnośnie ogrzewania:

a. ja też myślałam o pompie ciepła, bo się bałam że za ciągnięcie gazu zabulę tyle, że pompa wyjdzie taniej, ale gazownia płaci za gazociąg, a ja tylko za przyłącze i sieć u siebie, więc to zupełnie inne koszty niż pompa

b. pompa to duży wydatek, który zwraca się mniej więcej wtedy, kiedy trzeba znowu wywalić kaskę na jego modernizację i w takim układzie + rosnące ceny prundu może się nie zwrócić wcale - opinii jest tyle ile ludzi wypowiadających się na ten temat, ale warto to sprawdzić

c. ja chcę mieć parkiet warstwowy na podłogówce w salonie/jadalni i gabinecie, najprawdopodobniej właśnie Kahrsa (bo jest piękny!!!) i wcale się tego nie boję, a że zimno to widocznie wina instalatora: pod panele daje się więcej rurek niż pod glazurę i trzeba wiedzieć czym się pokryje na etapie projektowania ogrzewania, więc faktycznie to wychodzi drożej, ale nie musi gorzej działać no i pytanie czy chesz wydać więcej i mieć tak jak Ci się podoba, czy wolisz wydać na co innego i do płytek się przyzwyczaić - wybór należy do Ciebie 8)

Ja też na początku byłam przeciw, jak Efilka, ale stwierdziłam że ludzie mają i żyją, tyklo jak mają dobry parkiet, bo marketowe shity typu deska barlinecka to musisz mieć superfarta żeby nie trafić na takie co Ci popękają, bo warstwy są zrobione z gównianego materiału i źle pracują pod wpływem ciepła, z tym że popękać mogą nawet od zwykłego ogrzewania :oops:

No offence, ale "wujek dobra rada" to nie jest żadna wyrocznia :oops: :wink: Chodzi mi o to, że nikt nie jest wyrocznią, a FM jest cenne właśnie między innymi dlatego, że to worek mnóstwa subiektywnych opinii, z których można sobie wyciągnąć w miarę obiektywną medianę :wink:

Kuuurde wczoraj cały wieczór przespałam :oops: to mi się dziś rzuciło na bloggizm :oops: :lol:

PS Właśnie dlatego się wypisałam z NK Aniu :wink:

oglądałaś Kahrsa podłogi na żywo ?

Na żywo w sensie u kogoś: nie, tylko wystawkę na Bartyckiej (ten sam przedstawiciel, u którego chcę kupić drzwi wew., może zniżkę dostanę większą jak jedno i drugie tam? :oops: ).

Ale piękne są.... Strasznie mi się podobają szczotkowane, widać strukturę słoi i normalnie to wygląda jak prawdziwy parkiet mmmmmmmm :D