banko 15.06.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam.Proszę o podpowiedź co, gdzie i jak zrobić aby zmienić kierownika budowy.Powiem że budowa nie jest wogóle zaawansowana ponieważ już na etapie kredytu w banku człowiek, który jest obecnie moim kierbudem zaczyna mi stwarzać poważne problemy i chciałbym poprostu podpisać umowę z kimś kto tak naprawde będzie doradzał a nie komplikował życie.A chodzi o kosztorys dla banku. Prosiłem człowieka, aby sporządził mi takowy ponieważ jak pewnie większośc budujących nie posiadam kwoty jaka jest niezbedna do wybudowania domu. Dostarczyłem projekt i niezbedne dokumenty i druk, na którym mial sporządzić kosztorys. Trwało to tydzień. w miedzy czasie pozałatwiałem wszystkie inne papierzyska wymagane przez bank. Po tygodniu jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem kosztorys poprostu szok.Dom parterowy z poddaszem uzytkowym pow uzyt. 145m2, dach 240m2, kryty dachowka, bryła w kształcie kwadratu, żadnych lukarn poprostu najprostrza bryła jaka może być a tu kosztoryś na prawie 680 tyś. Dodam tylko że np. m2 ścianki działowej wg tego kosztorysu wynosi bez kilku zł 1000 (tysiąc) PLN. i tak ze wszystkim. Wszystko totalnie zawyżone.PO kłotni z nim usłyszałem że on inaczej nie może zrobić, ponieważ musi sie powoływać na jakiś biuletyn w/g którego m2 domu wynosie ponad 3000pln.Wiec pan sobie pomnożym metry calkowite 220 x 3000 i wyszła bajańska kwota. Czy człowiek który sprządza kosztoryś na podstawie jakiegoś biuletynu i nie pytając inwestora z jakich materialów bedzie budowany dom, jaki standard wykończenia i tym podobne aspekty jest w stanie zrobić jakikolwiek kosztorys bo mi sie wydaje że nie. Kierbud dodał że tak musi być i on pod innym kosztorysem sie nie podpisze bo nie chce stracić uprawniem. Ja sie pytam kto takim ludziom daje uprawnienia, przeciez na ligikę po takim kosztorysie on powinien je stracić.Dodam jeszcze iż architekt z biura, w którym kupowałem projekt wstępnie wycenił koszt budowy na 309 tyś netto i wg moich wyliczeń to zbliżony koszt budowy tego domu. Mi wyszło 420 tyś.I oczywiście wszystkie rozmowy z bankiem były prowadzone na barzie tej kwoty. teraz kiedy kierbud naliczył ponad 250 tys wiecej w zadnym banku nie dostanę takiego kredytu jaki chiałem ponieważ nie mam jak udokumentować brakującej kwoty.mialo być 270 tyś i udokumentowane 150 (łączna kwota obiektu 420 tyś)teaz musiało by być 270 tyś i udokumentowane conajmniej 400 tyś (łączna kwota 680 tys) czyli pan kierbud uniemożliwił mi dalsze poczynania związane z jakąkolwiek budową.Proszę o pomoc jak sie go pozbyć w/g prawa.Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 15.06.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Czy to jest wymaganie banku aby kosztorys był sporządzony przez kierownika budowy? Jeśli nie to sporządź kosztorys sam lub zleć jakiemuś kosztorysantowi i określ mu przed wykonaniem kosztorysu jaka kwota cię mniej więcej interesuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 15.06.2008 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Nie musi być to kierownik ale ktoś z uprawnieniami. Od kosztorysu i osoby, która go ma spożądzić wymagam tylko aby był realny. Interesują mnie realne kwoty a nie z kosmosu. Dla niektórych widać do zbyt wygórowane wymagania. W okolicy, której bede budował dom za taka kwotę jak w kosztorysie kierbuda mógłbym spokojnie postawić dwa takie domy.Może ktoś mógłby polecić kogoś kto akurat jemu robił taki kosztorys i zrobił go w/g projektu i materiałów z jakich ma być budowany dom bo wtedy nie moze wyjśc taka bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 16.06.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Przecież kosztorys dla banku możesz zrobić sam, nie jest wymagany "ktoś z uprawnieniami". Zrób tak jak chcesz. Jeśli bank łyknie to jest ok, jeśli nie to nie jest już kwestia kogoś z uprawnieniami, kosztorysanta czy Bóg wie kogo tylko kwestia tego że trzeba będzie go inaczej opracować żeby przeszło przez speców od banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts