Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalna zdolność kredytowa

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ja moge tylko polecić to co sama wybrałam - Nordea. Nie wiem czy mają najniższe wytyczne do zdolności - mnie starczyło :) A transzę mam po 24 h od złożenia zlecenia. A i tak nikt za Ciebie do banku nie pójdzie. Bo to trzeba policzyć w banku, więc weź 2 dni urlopu i z czapki - będziesz spał spokojnie :)

różne kalkulatory różnie to liczą, mnie interesuje które banki są w stanie dać

mi najwięcej w CHF(złotówki tylko ostatecznej ostateczności)

kredyt na budowe domu

kredyt na max ilość lat (30 lub może być wiecej)

rodzina 3 osobowa

obciązenia:420zł kredyt hipoteczny

brak debetu i karty kredytowej

dochód:6600 brutto (miesięcznie jest około 5000 brutto+2 razy w roku około

6500 brutto+ekwiwalent co daje razem około 6600)

wkład własny:50tys+działka(warta około 100tys)

dodatkowo mieszkanie warte ok.140tys + Mieszkanie warte ok. 100tys

W jakich bankach wychodzi banki akceptują mi najwyższa zdolność i jaka to jest wartosc? -

pewnie bedzie to Polbank,GE, moze Millenium - mam racje?

Moja sytuacja wyglądała bardzo podobnie. Nalatałam się po bankach i doradcach.

Najepsza zdolność - Polbank, niestety mają problemy z wypłatą transz, długa decyzja kredytowa. Reszta banków wahała się 300-330 tyś. Chciałam 350tyś.

Przez przypadek dowiedziałam się, iż jedno z mieszkań które posiadam i mam zamiar sprzedać można zakfalifikować jako wkład własny (tzw. "aktywa do upłynnienia") Złożylam wniosek na mniejszą kwotę kredytu z małym zapasem a w miedzyczasie sprzedam mieszkanie. Wybrałam bank jaki mi odpowaidał a nie tam gdzie mi dawali. Złożyłam wniosek w Nordeii i Millenium.

Zaznaczam, iż nie wszystkie banki akceptują np. mieszkanie na sprzedaż. Lukas akceptuje tylko gotówke na koncie.

Niestety banki i doradcy namawiają na jak największy możliwy kredyt i też straciłam mnóstwo czasu na szukanie oferty najkorzystniejszej pod względem zdolności i póżniejszych spłat. Nawet w jednym z oddziałów Nordeii Pani mnie przekonywała. Złożyłam wniosek w innym oddziale.

To zależy od tego jakie macie z żoną dochody. W jaki sposób uzyskiwane. Ile jest osób w gospodarstwie domowym. Czy macie wkład własny i jaki. Czy nie jesteście np na liście niesolidnych dłużników itp itd...

Najlepsze kredyty hipoteczne mają Multibank, BPH,Millennium PKO BP SA. Polbank - wylicza często najwyższą zdolność kredytową, ale to tak naprawdę porażka.

Pozdr,

• 4 weeks później...
różne kalkulatory różnie to liczą, mnie interesuje które banki są w stanie dać

mi najwięcej w CHF(złotówki tylko ostatecznej ostateczności)

kredyt na budowe domu

kredyt na max ilość lat (30 lub może być wiecej)

rodzina 3 osobowa

obciązenia:420zł kredyt hipoteczny

brak debetu i karty kredytowej

dochód:6600 brutto (miesięcznie jest około 5000 brutto+2 razy w roku około

6500 brutto+ekwiwalent co daje razem około 6600)

wkład własny:50tys+działka(warta około 100tys)

dodatkowo mieszkanie warte ok.140tys + Mieszkanie warte ok. 100tys

W jakich bankach wychodzi mi najwyższa zdolność i jaka to jest wartosc? -

Hejka,

ja mam w Millenium...i póki co jest ok....

z tego co widzę, byłoby podobnie do nas...

zatem:

1) refinans na dom ze spłatą zakupionego już mieszkania - i tu Millenium miało promocje 0% prowizji,

2) my mamy kredyt na 45 lat, ale warunek jest taki, że musisz mieć max. 30 lat.

3) brak debetów to niewątpliwy plus... choć man później i tak zaproponowano kartę...

4) myślę, ze jak bank się zabezpieczy na 2 lub 3 nieruchomościach powinno być dobrze...

i jeszcze jedno nie idź do punktu detalicznego Millenium tylko od razu do ich Centrum Finansowego... :lol:

pozdrawiam

o Polbanku słyszalem same negatywy, jedynym pozytywem jest wlasnie zdolnosc dla chf....z drugiej strony najlepsza oferta dla chf ...

nie bierz z polbanku

nie wyplacaja transz w terminie (poslizgi czasem i 2 miesieczne - nie zazdroszcze w tym momencie tlumaczenia tym co zbudowali i chca kase za swoja robote ze "bank sie opoznia" - szanse na zrozumienie - zerowe (i trudno sie dziwic)

My właśnie na finiszu brania kredytu w Polbanku - od złożenia wniosku minęło 3 tygodnie - już jesteśmy po wizycie rzeczoznawcy bankowego i mamy decyzję kredytową, podpisanie umowy i wypłata pierwszej transzy na koniec przyszłego tygodnia. Jak na razie te przestrogi dotyczące przedłużających się formalności i opieszałości Polbanku nie sprawdzają się i oby tak dalej :wink: Bierzemy u nich kredyt właśnie z powodu liczonej zdolności - zawsze można za 3 lata refinansować na bardziej korzystny kredyt w innym banku.

• 2 weeks później...

....

W jakich bankach wychodzi mi najwyższa zdolność i jaka to jest wartosc? -

Przed zakupem działki przeszedłem się po kilku bankach i sprawdziłem gdzie ile i na ile mi dają ;)

Wypiszę w kolejności od największej proponowanej kwoty:

1. BZWBK

2. GE

3. KB, Millenium, Lukas proponowali podobne kwoty.

4. ING (proponowali dużo, dużo mniej niż w KB, ale dawali najlepsze warunki)

Nie byłem w Polbanku także nie wiem ile więcej oni dają. Ogólnie dostałem najlepsze warunki w ING, a największą zdolność miałem BZWBK + całkiem niezłe warunki. Byłem też w OpenFinance ale oni zawyżyli mi zdolność. Dla przykładu ING - w Open zaproponowali mi jakieś 30% więcej niż zaproponował mi bank ;).

Polecam Ci tą stronę, tam działa kilku doradców, na pewno coś Ci zaproponują

http://www.forum-kredytowe.pl/kredyty-mieszkaniowe-vf2.htm?sid=17cdc5b37bb1e000ae9befe1295380a3

dandi3 wiem co czujesz - już tu gdzieś pisałam że pomimo tylu krytycznych uwag zdecydowaliśmy sie na polbank i w zasadzie nie żałuję bo, wcale nie tak strasznie długo się czeka trzeba tylko złożyć komplet dokumentów. Nam od momentu złożenia do decyzji o podpisaniu umowy minęły 4 tygodnie, więc standard. Warunki kredyty średnio dobre, ale zawsze potem można negocjować lub refinansować. ważne że nie chcieli milina rożnych tzw ubezpieczeń, nie trzeba faktur do rozliczania transz. Na razie jesteśmy zadowoleni i mam nadzieje że tak zostanie :wink: