Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalna zdolność kredytowa

Gość Gosc***

Recommended Posts

nie chcieli milina rożnych tzw ubezpieczeń, nie trzeba faktur do rozliczania transz. Na razie jesteśmy zadowoleni i mam nadzieje że tak zostanie :wink:

a co trzeba do rozliczania transz? Zdjęcia z budowy? wizyty rzeczoznawcy? jak wyglada sprawa z wypłata tych nieszczęsnych transz?

My też mamy kredyt w polbanku. Braliśmy w styczniu tego roku na dokończenie budowy (ok. 1/3 wartości całej inwestycji), w 3 transzach. Jesteśmy po dwóch transzach i nie było żadnego problemu. Umowa przewiduje 7 dni na wypłatę transzy po złożeniu dyspozycji i pozytywnym wyniku kontroli rzeczoznawcy.

Pracownik banku odwiedza budowę robi zdjęcia i jest wypłata kolejnej transzy -musi być postęp robót. Nie wiem jak to bedzie wyglądało w praktyce ale mam nadzieję że bez większych kłopotów.

Bordoś czy możesz napisać ile czasu mineło od podpisania umowy do przelania pierwszej transzy? jak wyglada sprawa opłat zwiazanych z kontem, na które oni przelawaja pieniądze - tzn. chodzi mi o koszt przelewów?

Konto oczywiście trzeba założyć, ale przelewy można zlecić na inne konto w innym banku i tak zrobiłam. Nie wiem jakie są koszty przelewów w Polbanku ale dotyczą one nas wtedy kiedy ja chcę zrobić przelew a nie kiedy przelew przychodzi na moje konto. Zgodnie z umową pieniądze muszą zostać przelane w ciągu 7 dni.

A ja złożyłam w Polbanku. Na razie jestem zadowolona, zwłaszcza, że na moja prośbe troche przyspieszyli wycene nieruchomości - normalnie robia to dopiero po wstepnej decyzji kredytowej, ale okazało się, że pracownik banku zaryzykował i przysłał rzeczoznawcę jeszcze przed decyzją. Dzisiaj doniosłam jeszcze 2 papierki, operat wyszedł podobno korzystnie. Czekam.

Idź do Open albo Expandera To Ci powiedzą.

Open, Expander czy Golden Egg z czegoś muszą żyć, więc nie doradzają klientowi najlepszej oferty, a taką która nie wygląda źle, ale daje im (dorazdcom) największą prowizję.

Dlatego moim zdaniem wizyta u takich pośredników to strata czasu.

NIe o to chodzi, żeby u nich kupować tylko, żeby Ci podali najkorzystniejsze oferty. A potem samemu się biegnie do banku i sie sprawdza. I jest cool.

• 1 month później...
Idź do Open albo Expandera To Ci powiedzą.

Open, Expander czy Golden Egg z czegoś muszą żyć, więc nie doradzają klientowi najlepszej oferty, a taką która nie wygląda źle, ale daje im (dorazdcom) największą prowizję.

Dlatego moim zdaniem wizyta u takich pośredników to strata czasu.

ja tez jestem negatywnie nastawiony do firm typu open lub expander. Ja osobiście spędzając trochę czasu i szukając wiem więcej niż niektórzy doradcy - jedyna różnica - nie mam tych ich mądrych kalkulatorów które dokładnie wyliczą tę zdolność :) Jutro mam trochę czasu i faktycznie chyba zrobię rundkę po bankach (tych po wstepnej selekcji)

Halo - nie chodzi o to by u nich brać kredyt, tylko żeby wskazali najkorzystniejsze oferty :roll: To ich praca :roll: więc wiedzą najlepiej - a grzebanie i porównywanie to katorga.

No tak - czasem trzeba napisać trzy razy :roll:

• 5 years później...

Witam,

Jestem zainteresowany zaciągnięciem kredytu hipotecznego. Jak najszybciej chcielibyśmy rozpocząć budowę domu, na chwilę obecną możemy pochwalić się tylko działką. Znacie może jakieś sposoby na zwiększenie zdolności kredytowej ? Co wpływa negatywnie a co pozytywnie na nasza zdolność ? Może sa jakieś czynności, które warto poczynić zanim złożymy wniosek o kredyt hipoteczny?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje, pozdrawiam.