franzkru 17.06.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 U mnie wlaśnie robią tynki gipsowe maszynowo z worków - Baumita. Płace 21zł za m2. Zrobili narazie sufity i.. wygląda bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 17.06.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 U mnie wlaśnie robią tynki gipsowe maszynowo z worków - Baumita. Płace 21zł za m2. Zrobili narazie sufity i.. wygląda bardzo fajnie Z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 17.06.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 U mnie wlaśnie robią tynki gipsowe maszynowo z worków - Baumita. Płace 21zł za m2. Zrobili narazie sufity i.. wygląda bardzo fajnie Z materiałem? Tak jest - z materiałem 21zł/m2. Cena chyba normalna w Krakowie i okolicach. Przynajmniej ja miałem 3 ekipy które w tej cenie robią. Była też ekipa która powiedziała 28zł/m2 więc to nie jest standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herman 23.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 ok. Poznania - 24 - 25 zł - jakaś zmowa cenowa - szukam taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arielgulba 28.06.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 tynki tradycyjne cem-wap 12zl m2:) sufit 15 zl m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 04.07.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 U mnie robią właśnie tynki cem-wap. ręcznie cena 12 zł m2 robocizna.Okolice Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradowski 06.07.2009 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Tynki cem-wap ,wschodnia strona Wawy-17zł/m2-robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 07.07.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Dzisiaj zrobiono mi wycenę tynków. Wychodzi tak : - tynki cementowo-wapienne z agregatu zacierane mechanicznie ( ale niby zrobione tak, że już tylko pod malowanie ) 27,82 zł brutto za m2 ( robocizna + wszystkie materiały ) - tynki gipsowe 26,75 zł brutto za m2 ( robocizna + wszystkie materiały ). Ekipa polecona przez parę osób, podobno robią lux. Zresztą niedługo sama zobaczę, bo chcę podjechać popatrzeć im trochę na ręce na innych budowach. Zgodzili się chętnie. Drogo ? Czy brać ekipę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albert66 07.07.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Płaciłem 11 zł za robociznę. Z materiałem (knauf) wyszło 20 zł za m2. Jak szukałem to ceny były od 10 do 16 zł. Wybrałem tych, których robotę zobaczyłem i mi się podobało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekGliwice 10.07.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Właśnie zapłaciłem. Tynki cementowo - wapienne, Baumit, maszynowe, zacierane mechanicznie.590 m2cały materiał 6300 złrobocizna 10100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 10.07.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Ja też skończyłem tynki 2 tygodnie temu. U mnie ręczne tynki cementowo-wapienne zacierane rajbetkami plastykowymi. 658 metrów kw. * 14 zł robocizna = 9200 zł + 3000 materiał.Okolice Częstochowy pozdr w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 11.07.2009 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 W.M., a co to są rabejtki plastikowe ? I jaki efekt ? Jesteś zadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 11.07.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 AGA NR 1 Zacieranie tymi rajbetkami ( ostatniej warstwy ) powodujemy przy dobrych umiejętnościach (takie mieli moji tynkarze ), że można od razu można malować ( nie robię gipsówki ). Gładkość idealna.Efekt poprawił również "specjalny" piasek rzeczny płukany z okolic Dobrodzienia. Piasek teen jest bardzo drobny 0,0 do,0,2 mm i co najważniejsze jest biały a nie żółtawy. Moim tynkarze robią praktycznie tylko z tego piasku. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.07.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 moi używają piasku kwarcowego (cokolwiek to nie znaczy) jest bardzo drobny i również prawie biały. Narazie mam nie zatarte tynki, ale juz wyglądaja ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymelek 19.07.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam poszukuję dobrych i sprawdzonych tynkarzy z okolic Trójmiasta wykonujących tynki cementowo-wapienne z agregatu; przerobiłam jak narazie 3 ekipy, jedna gorsza od drugiej:( pierwsza zaśpiewała 35 złotych, druga chciała nas oszukać na 100 m2, licząc dwa razy piwnicę, a trzecie zrezygnowała jak zapytaliśmy o fakturę na zakupiony przez nich materiał ... niby mamy kryzys, ale po zachowaniu i cenach "fachowców" tego nie widać ... dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 21.07.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 A no i jeszcze na marginesie dodam, że Pan pomimo tego, że robi zacierkę piaskiem kwarcowym to całą resztę wykonuje z sortowanego piasku wiślanego co powoduje, że tynki są idealnie gładkie (namiary na piasek też on jest gotów podać, cena u mnie tego piasku nie odbiegała od normalnej ceny wiślaka niesortowanego, którego brałem do murowania -> wynosił ona 500 zł za duzą wywrotę) Radzik, Właśnie jestem przed tynkami wewnętrznymi. Nie podjąłem jeszcze decyzji, ale skłaniam się raczej do cement-wapienych W temacie jestem świeży, dlatego proszę o pomoc i wyjaśnienie: - czy te tynki robi się jakimś specjalnie sortowanym piaskiem ? Jeżeli tak - to jakim (o co prosić na żwirowni, podać średnicę ziarna, skład ?) - napisałeś, ze tynki są idealnie gładkie - rozumiem, ze nie będziesz już robił gładzi na ścianach ? - bardzo proszę o namiar na firmę gdzie można kupić piasek o którym piszesz Tynki raczej będę miał nakładane ręcznie. Chciałbym się przynajmniej trochę przygotować do rozmowy z majstrem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.07.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Nie radzilbym sprowadzac spod Warszawy piasku, moze okazac sie to mocno nieoplacalne Tynki cem-wap nie beda nigdy idealnie gladkie, nie wierz w to. Tynki gipsowe nie sa idealne i nalezy je jeszcze przed malowaniem poprawiac a cem-wap z piaskiem kwarcowym maja delikatna fa-re i widac piasek. Piasek kwarcowy nie jest tak drobny jak gips, bedzie widoczny na scianie i musisz o tym wiedziec, jest natomiast bardzo drobny i wiekszosci inwestorow to juz w zupelnosci wystarcza. Ja mam cem-wap z worka a piasek jest tam frakcji 0-1mm, powinienes taki piasek zamowic w piaskarni okolicznej. Jest on drozszy od np. 0-2, ale nie daj sie naciagnac na grubszy (tanszy) bo bedziesz mial "srednio" wygladajace tynki - czym grubszy piach tym wieksze ziarna na scianie. Recznie w kilku "chlopa" np. w 5 osob moga szybko walnac ale w dwie osoby to w miesiac sie nie wyrobia. widzialem budowe niedaleko mnie i rozmawialem z tynkarzami, powiedzieli ze domek ok. 550-600m2 do tynkowania we dwoch ok. 1,5m-ca potrzebuja. Niestety jakosc o wiele lepsza jest z agregatu i zaciagane latami - porownalem. Nie wiem jak calosciowo wyszlo tam z materialem, mnie wowczas powiedzial ze biora ok. 20zl/m2 za robocizne. W Warszawie mozna juz za 26-27zl/m2 netto z materialem dogadac z agregatu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 21.07.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedź. U mnie będą robić ekipą 4 osobową. Ale chciałem się jeszcze upewnić czy Cię dobrze zrozumiałem:- jakość tynków cement- wapiennych z agregata jest lepsza niż tych zaciąganych ręcznie ? - kupowałeś gotowe tynki ? Czy możesz napisać jakiej firmy ? Z Twojej wypowiedzi wynika, że lepiej przyglądnąć się tynkom cement- wapiennym robionym z agregatu i zaciąganych łatą. Czy dobrze Cię zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Pytanko mam, dlaczego twierdzicie, że tynki robione maszynowo są lepsze, od tych robionych recznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Mnie robili z materialem firmy Alpol czy jakos tak. Nie napisalem ze sa lepsze czy gorsze, chodzilo mi o to, zez worka i maszynowe sa jednolite a z betoniarki nia ma bata zeby wyszly jednolite, ota cala prawda. Jesli kupisz piasek frakcji 0-1mm i bedziesz pilnowal zeby identyczne proporcje dawali i zamiast na sznurek zaciagali latami to jest szansa ze beda bardzo ladne. Czy to agregat czy nie wiekszego znaczenia do jakosci polozenia nie powinno miec, to zalezy od fachowca, ktory kladzie owe tynki. Tynki, czy to na sznurek czy latami sa zaciagane recznie i nie ma zadnego automatu/agregatu do zaciagania. Agregat sluzy do mieszania i zarzucania zaprawy tynkarskiej na sciany czy sufity. Gotowe mieszanki moga byc nieco drozsze od robionych na budowie, ale wspomniana jednorodnosc niestety moze miec wplyw na pozniejszy wyglad, zalezy co komu moze przeszkadzac lub sie podobac. Jedni chca gladzie a inni nie, obydwie wersje wykonczen sa na swoj sposob dobre. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts