Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • 3 months później...

napiszcie proszę o ile podnieśliście ściankę kolankową?

ale kalenica na dachu na zdjęciach wydaje się krótsza dlatego spytałem czy nie zmienialiścienic w dachu, bo my zastanawialiśmy się nad wyrównaniem kąta nachylenia dach nad garażem i domem

Witamy wszystkich!

Tez zdecydowalismy sie na projekt Natalia II. Mam pytanko do dorota0721. Czy da sie w jakis sposob zastapic drewniane belki podtrzymujace strop poddasza (na zdjeciu na dole) wzmocniona konstrukcja dachu? Jakby nie patrzec troche przeszkadzaja...

http://www.fothost.pl/upload/09/10/908fe5e3.jpg

Dzieki z gory za odpowiedz. Pozdrowienia

Nie wiem czy się da, robiliśmy tak jak jest w planie, wydaje mi się, że muszą być bo poddasze jest bardzo szerokie, z zabudową nie powinno być problemu. Zawsze można spytać się majstra czy można to zmienić.

Sory ale nie na wszystkie pytania umiem odpowiedzieć, wszystko robiła ekipa i to mąż konsultował z nimi jakieś małe zmiany. Ja tylko czekałam na efekt końcowy...

Jeśli ktoś ma też fotki to czekam...

Dorota0721 napisz gdzie wybudowaliście swój domek? Może moglibyśmy go z mężem zobaczyć, jeśli nie będzie to za daleko. My będziemy budować nasz dom koło Gdyni.

Mam dodatkowo do Ciebie pytanko natury technicznej. Napisz, z czego budowaliście waszą Natalkę i czym ją ocieplaliście? Napisz jak pamiętasz ile wam zeszło pustaków.

Nasz dom jest w Koninie wiec baaardzo daleko. Budowany z cegły min. Porotherm, akurat wtedy ceny cegły były wysokie więc dokupiliśmy trochę innej, poszła ona na ścianki działowe, u góry teraz ścianki stawiamy z suporexu. Więc to taka mieszanka wyszła. Ocieplony dom będzie styropianem, a teraz ocieplamy poddasze wełną.

Dzięki za info.

Ja przez dłuższy czas nie mogłam się zdecydować z czego budować. Zastanawiałam się nad Porothermem 25P+w a Silką E 18. Różnica w kosztach prawie żadna biorąc pod uwagę, że silikaty trzeba lepiej ocieplić. Jednak z mężem zdecydowaliśmy, że będą to silikaty.

Mikser_lu My na razie myślimy o wydłużeniu garażu o metr (potrzebna przestrzeń na ewentualne rower i warsztacik). Rezygnujemy z tego małego pokoju pokoju na parterze. Planujemy powiększyć trochę ten pokój 14m, a w miejsce tego małego powstanie garderoba, albo pomieszczenie gospodarcze. Początkowo chcieliśmy mieć dom podpiwniczony (wiadomo jak to w domu piętrzą się graty). Jednak po przeliczeniu kosztów, które wzrastają już na samym początku przy adaptacji, postanowiliśmy przerobić Natalkę II. Myślę, że ze strychem na górze wystarczy nam miejsca na różne różności..... :D

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Witam. Jestem pierwszy raz:) nigdzie nie mogę odnaleźć osób zainteresowanych Natalią II!! nie wiem czemu? może coś w nim jest, że ludzie nie chcą go budować! Mi się bardzo podoba, narzeczony sceptycznie go traktuję.. do decyzji jeszcze troszkę ale chcielibyśmy jak najszybciej zobaczyć ten dom na żywo jeśli uda nam się odnaleźć zainteresowanych! Pozdrawiam gorąco, oczekuje szybkich odpowiedzi, dzięki :)