Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć,

planuje w tym roku postawienie stanu surowego zamkniętego domku, teraz przyszła pora na wybranie materiałów na ściany :(

Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm). Czy to dobry wybór ?

Może znacie strony w necie gdzie jest porównanie różnych materiałów budowlanych jeśli chodzi o wytrzymałość, przenikalność ciepła itd. ??

dlaczego tak mało domków postaje z tego materiału ? Wszędzie widać domy z maxa, bk lub porothermu ... czy keramzytobeton jest tak kiepskim materiałem że mało kto nim buduje ??

https://forum.murator.pl/topic/103508-porotherm-max-a-mo%C5%BCe-keramzytobeton-por%C3%B3wnanie/

keramzyt jest słabszy ale cieplejszy od ceramiki, i na odwrót mocniejszy ale zimniejszy od BK, ...

w czym ta jego "słabość" się objawia ? trzeba zbroić dodatkowo ?

znalazłem ewentualnego wykonawcę stanu surowego mojego domu, który od wielu lat ma produkcję bloczków fundamentowych, stropów terriwa i właśnie pustaków keramzytobetonowych (typ ALFA) ... z takiego połączenia wychodzi wiele plusów, tylko jakoś nie moge się do końca przekonac do keramzytobet.

jakie wady ma jeszcze ten materiał ?

cześć,

Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm).

Zły. Kruszy się strasznie, jak będziesz wiercił dziury pod kołki to nigdy nie wiesz czy

zamiast otworu 8mm nie powstanie wyrwa o nieregularnym kształcie.

cześć,

Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm).

Zły. Kruszy się strasznie, jak będziesz wiercił dziury pod kołki to nigdy nie wiesz czy

zamiast otworu 8mm nie powstanie wyrwa o nieregularnym kształcie.

wiesz to z doświadczenia ?

podobno w porothermie też sa problemy z otworami, też się kruszy :(

a oprócz problemów z wierceneim, jak oceniasz strop wykonany z tego materiału ? jest cichy czy głośny ?

pytam, dlatego że zastanawiam sie nad wyborem stropów ... terriva lub żelbet

Wysoko oceniam samodzielność i umiejętność korzystania z funkcji "szukaj"

jak nie masz ochoty to nie odpowiadaj a nie spuszczasz mnie "na drzewo" :)

zapytałem konkretnie Ciebie o Twoje subiektywne odczucia/opinie na temat tego typu stropu

Witam

Ja właśnie buduję z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Też trochę obawiałem się, że będzie dużo odpadów z powodu ich kruchości. Odpadów jest bardzo mało, a same pustaki są twarde i nie wydają się bardziej kruche od np.ceramiki. Pozdrawiam Jacek Z

podobno w porothermie też sa problemy z otworami, też się kruszy :(

a oprócz problemów z wierceneim, jak oceniasz strop wykonany z tego materiału ? jest cichy czy głośny ?

pytam, dlatego że zastanawiam sie nad wyborem stropów ... terriva lub żelbet

Najcichszy i najrówniejszy jest monolityczny.Polecam filigrana.

Ja właśnie buduję z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Też trochę obawiałem się, że będzie dużo odpadów z powodu ich kruchości. Odpadów jest bardzo mało, a same pustaki są twarde i nie wydają się bardziej kruche od np.ceramiki. Pozdrawiam Jacek Z

słyszałem dobre opinie co do jakości czamaninka, Twoja opinia chyba to potwierdza :)

z jakich pustaków budujesz 24 czy 36 cm ? spoiny zwykłe czy ciepłe ?

czym będziesz ocieplał ?

Najcichszy i najrówniejszy jest monolityczny.Polecam filigrana.

wykonawca mojego domu poleca mi stropy (będę miał budynek piętrowy) typu terriva, może dlatego że sam jest producentem pustaków stropowych :)

zapytam się go co sądzi o filigranie, zobaczymy czy na siłe chce forsować swój produkt czy będzie miał konkretne argumenty :)

Witam

Ja równiez buduje z czamaninka 24 i ocieplam go wełną 15

spoiny mam ze zwykłej zaprawy a strop monolityczny!

Podobnie jak Ty obawiałem sie keramzytobetonu ale na 32 palety miałem moze 10 pustaków uszkodzonych wiec chyba wypadł lepiej niz bk.

Jesli porównasz sobie termo24 czamaninka z bk to wychodzi nawet ze jest cieplejszy.

I nie daj sie oszukac ze jest bardziej kruchy od maxa czy porothermu

skoro bierzesz pod uwagę, że jeden materiał jest cieplejszy od drugiego (ściany konstrukcyjne) to powinieneś konsekwentnie - spoiny również ciepłe

przy takiej izolacji ścian, udział konstrukcji w oporach cieplnych jest może 5% lub mniej (możesz sobie policzyć ile dokładnie) w

całości

kwestia co jest priorytetem dla konstrukcji? opór cieplny? wytrzymałość? cena?

ja bym postawił na akumulacyjność ściany

a co ma kucie w materiale do jego wytrzymalości na ściskanie?

dwie, całkiem różne rzeczy

udarność to inna bajka

zresztą jak wiadomo (powszechnie) wytrzymalość nie jest jednakowa we wszystkich kierunkach

O keramzycie można sobie poczytać w tym wątku

albo w tym

pzdr

PS. Generalnie ciężki materiał niewdzięczny w obróbce i prowadzeniu instalacji.

Po dociepleniu podobne wsp. przenikania ciepła jak przy ścianach z BK z

tą różnicą, że wydaje mi się ma lepszą akumulacyjność z uwagi na większy

ciężar.

A ja juz mieszkam w domu z keramzytobetony z Czamaninka. Sciana w technologii jednowarstwowej (36,8), z zaprawa ciepłochronną, tynkami cenetowo-wapiennymi i ze zbrojeniem wewnetrznym ścian. Wszystko według technologii i .............na dzień dzisiejszy twierdze tak - nalezy budowac z tego co jest najtańsze. Kupować od tego kto daje najlepsze warunki. Jeśli dom sie ociepla styropianem nie ma to najmnieszego znaczenia. A w przypadku takiej technologii jak u mnie liczy sie staranność wykonaniia. Wszelkie materiały jeśli tylko posiadają stosowne atesty i nie sa z produkcji garażowej sa jak najbardziej ok.

Co do Czamninka to naprawde materiał był bardzo ok. A ponieważ brałam od nich wszystko łącznie z zaprawą, stropem etc. więc warunki finansowe były bardzo ok. Miałam równolege oferte na porotherm dużo gorszą. Maxy widziałam w trakcie budowy - kompletnie nie trzymały wymiaru i była sciana w zęby. Z Ytonga budował mój ojciec - ale wtedy cena powalała. Na silke jakos nie miałam oferty.

Czemu ludzie toczą wojny na "materiały"

Ten jest najlepszy , albo tamten i tak w kółko.

Moim zdaniem każdy ma wady i zalety a inwestor musi zdecydować na czym mu najbardziej zależy.

Dlatego każdy wybór może być dobry bo każdy z nas jest inny, jednemu będzie odpowiadała ceramika a komuś innemu keramzyt czy gazobeton.

Generalnie, keramzyt jest "cieplejszy" a ceramika lepiej akumuluje ciepło.

Argument wytrzymałości jest śmieszny bo obydwa materiały są wystarczająco mocne a nikt z nas nie zamierza chyba budować trzypiętrowego bloku. Idąc tym tropem to trzeba by budować z żelbetu bo jest jeszcze wytrzymalszy.

Mój sąsiad zbudował z keramzytu i chwalił sobie, lekka budowa, mało odpadów, dobra przyczepność zaprawy i tynku.

Ja miałem budować z keramzytu, ale kupiłem białe bloczki z gazobetonu bo znalazłem taniej, miały troszkę lepszy wskaźnik izolacyjności i łatwiej się w tym wierci bo nie ma dziur (kołki do styropianu czy szafek)- mi zależało na tym, ale Ty musisz sam zdecydować.