darekzet 16.06.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 cześć, planuje w tym roku postawienie stanu surowego zamkniętego domku, teraz przyszła pora na wybranie materiałów na ściany Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm). Czy to dobry wybór ? Może znacie strony w necie gdzie jest porównanie różnych materiałów budowlanych jeśli chodzi o wytrzymałość, przenikalność ciepła itd. ?? dlaczego tak mało domków postaje z tego materiału ? Wszędzie widać domy z maxa, bk lub porothermu ... czy keramzytobeton jest tak kiepskim materiałem że mało kto nim buduje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.06.2008 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 keramzyt jest słabszy ale cieplejszy od ceramiki, i na odwrót mocniejszy ale zimniejszy od BK, ... w czym ta jego "słabość" się objawia ? trzeba zbroić dodatkowo ? znalazłem ewentualnego wykonawcę stanu surowego mojego domu, który od wielu lat ma produkcję bloczków fundamentowych, stropów terriwa i właśnie pustaków keramzytobetonowych (typ ALFA) ... z takiego połączenia wychodzi wiele plusów, tylko jakoś nie moge się do końca przekonac do keramzytobet. jakie wady ma jeszcze ten materiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.06.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 cześć, Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm). Zły. Kruszy się strasznie, jak będziesz wiercił dziury pod kołki to nigdy nie wiesz czy zamiast otworu 8mm nie powstanie wyrwa o nieregularnym kształcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.06.2008 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 cześć, Piszcie proszę swoje opinie na temat materiałów do budowy ścian zewnętrznych. Na chwilę obecną jestem nastawiony na budowanie z pustaków keramzytobetonowych (24cm) + wełna (15cm). Zły. Kruszy się strasznie, jak będziesz wiercił dziury pod kołki to nigdy nie wiesz czy zamiast otworu 8mm nie powstanie wyrwa o nieregularnym kształcie. wiesz to z doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.06.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Mam pustaki stropowe do terivy z keramzytobetonu i wierciłem otwory do montażu lamp jak w jajku ale sie udało ale to tylko kilka otworów w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.06.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 podobno w porothermie też sa problemy z otworami, też się kruszy a oprócz problemów z wierceneim, jak oceniasz strop wykonany z tego materiału ? jest cichy czy głośny ? pytam, dlatego że zastanawiam sie nad wyborem stropów ... terriva lub żelbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Wysoko oceniam samodzielność i umiejętność korzystania z funkcji "szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.06.2008 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Wysoko oceniam samodzielność i umiejętność korzystania z funkcji "szukaj" jak nie masz ochoty to nie odpowiadaj a nie spuszczasz mnie "na drzewo" zapytałem konkretnie Ciebie o Twoje subiektywne odczucia/opinie na temat tego typu stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi-Z 16.06.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 WitamJa właśnie buduję z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Też trochę obawiałem się, że będzie dużo odpadów z powodu ich kruchości. Odpadów jest bardzo mało, a same pustaki są twarde i nie wydają się bardziej kruche od np.ceramiki. Pozdrawiam Jacek Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 16.06.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 podobno w porothermie też sa problemy z otworami, też się kruszy a oprócz problemów z wierceneim, jak oceniasz strop wykonany z tego materiału ? jest cichy czy głośny ? pytam, dlatego że zastanawiam sie nad wyborem stropów ... terriva lub żelbet Najcichszy i najrówniejszy jest monolityczny.Polecam filigrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 16.06.2008 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ja właśnie buduję z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Też trochę obawiałem się, że będzie dużo odpadów z powodu ich kruchości. Odpadów jest bardzo mało, a same pustaki są twarde i nie wydają się bardziej kruche od np.ceramiki. Pozdrawiam Jacek Z słyszałem dobre opinie co do jakości czamaninka, Twoja opinia chyba to potwierdza z jakich pustaków budujesz 24 czy 36 cm ? spoiny zwykłe czy ciepłe ? czym będziesz ocieplał ? Najcichszy i najrówniejszy jest monolityczny.Polecam filigrana. wykonawca mojego domu poleca mi stropy (będę miał budynek piętrowy) typu terriva, może dlatego że sam jest producentem pustaków stropowych zapytam się go co sądzi o filigranie, zobaczymy czy na siłe chce forsować swój produkt czy będzie miał konkretne argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi-Z 17.06.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 WitamBuduję z pustaków 24cm. Zamierzam ocieplić 20cm Platinium plus Termoorganiki. Zaprawa zwykła. Pozdrawiam Jacek Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi-Z 17.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Stropy mam monolityczne. Buduję na stoku, a słyszałem że monolityczny lepiej "wiąże" bryłę budynku. Pozdrawiam Jacek Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeckianin83 17.06.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 WitamJa równiez buduje z czamaninka 24 i ocieplam go wełną 15spoiny mam ze zwykłej zaprawy a strop monolityczny!Podobnie jak Ty obawiałem sie keramzytobetonu ale na 32 palety miałem moze 10 pustaków uszkodzonych wiec chyba wypadł lepiej niz bk.Jesli porównasz sobie termo24 czamaninka z bk to wychodzi nawet ze jest cieplejszy.I nie daj sie oszukac ze jest bardziej kruchy od maxa czy porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.06.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 skoro bierzesz pod uwagę, że jeden materiał jest cieplejszy od drugiego (ściany konstrukcyjne) to powinieneś konsekwentnie - spoiny również ciepłe przy takiej izolacji ścian, udział konstrukcji w oporach cieplnych jest może 5% lub mniej (możesz sobie policzyć ile dokładnie) w całości kwestia co jest priorytetem dla konstrukcji? opór cieplny? wytrzymałość? cena? ja bym postawił na akumulacyjność ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.06.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 a co ma kucie w materiale do jego wytrzymalości na ściskanie? dwie, całkiem różne rzeczy udarność to inna bajka zresztą jak wiadomo (powszechnie) wytrzymalość nie jest jednakowa we wszystkich kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.06.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 ale się "namyślałeś" jak to odkręcić pewnie całą noc nie spałeś biedaku a i tak wyżej d.. nie podskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 18.06.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 O keramzycie można sobie poczytać w tym wątkualbo w tympzdr PS. Generalnie ciężki materiał niewdzięczny w obróbce i prowadzeniu instalacji. Po dociepleniu podobne wsp. przenikania ciepła jak przy ścianach z BK z tą różnicą, że wydaje mi się ma lepszą akumulacyjność z uwagi na większy ciężar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.06.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A ja juz mieszkam w domu z keramzytobetony z Czamaninka. Sciana w technologii jednowarstwowej (36,, z zaprawa ciepłochronną, tynkami cenetowo-wapiennymi i ze zbrojeniem wewnetrznym ścian. Wszystko według technologii i .............na dzień dzisiejszy twierdze tak - nalezy budowac z tego co jest najtańsze. Kupować od tego kto daje najlepsze warunki. Jeśli dom sie ociepla styropianem nie ma to najmnieszego znaczenia. A w przypadku takiej technologii jak u mnie liczy sie staranność wykonaniia. Wszelkie materiały jeśli tylko posiadają stosowne atesty i nie sa z produkcji garażowej sa jak najbardziej ok. Co do Czamninka to naprawde materiał był bardzo ok. A ponieważ brałam od nich wszystko łącznie z zaprawą, stropem etc. więc warunki finansowe były bardzo ok. Miałam równolege oferte na porotherm dużo gorszą. Maxy widziałam w trakcie budowy - kompletnie nie trzymały wymiaru i była sciana w zęby. Z Ytonga budował mój ojciec - ale wtedy cena powalała. Na silke jakos nie miałam oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 18.06.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Czemu ludzie toczą wojny na "materiały"Ten jest najlepszy , albo tamten i tak w kółko.Moim zdaniem każdy ma wady i zalety a inwestor musi zdecydować na czym mu najbardziej zależy.Dlatego każdy wybór może być dobry bo każdy z nas jest inny, jednemu będzie odpowiadała ceramika a komuś innemu keramzyt czy gazobeton. Generalnie, keramzyt jest "cieplejszy" a ceramika lepiej akumuluje ciepło.Argument wytrzymałości jest śmieszny bo obydwa materiały są wystarczająco mocne a nikt z nas nie zamierza chyba budować trzypiętrowego bloku. Idąc tym tropem to trzeba by budować z żelbetu bo jest jeszcze wytrzymalszy.Mój sąsiad zbudował z keramzytu i chwalił sobie, lekka budowa, mało odpadów, dobra przyczepność zaprawy i tynku. Ja miałem budować z keramzytu, ale kupiłem białe bloczki z gazobetonu bo znalazłem taniej, miały troszkę lepszy wskaźnik izolacyjności i łatwiej się w tym wierci bo nie ma dziur (kołki do styropianu czy szafek)- mi zależało na tym, ale Ty musisz sam zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts