Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabina prysznicowa zacieki i kamień

magda26

Recommended Posts

nie wiem zupełnie czym usunąć zacieki z drzwi w kabinie prysznicowej, drzwi są ze szkła (brodzik biały plastikowy), próbowałam juz płynami do okien z alkoholem i bez, płynem do glazury..ehh i nic nadal są białe zacieki które pod paznokciem są twarde nie wiem co z tym zrobić, poradźcie jak sie z tym uporać, mam nadzieje ze ktoś ma jakiś patent...bo w sklepie też mi nie pomogli. słyszałam o jakichś mieszkankach z sody i octu ale nie wiem na ile to działa. nie chce tez na własna rękę praktykować jakimiś ostrymi specyfikami żeby czegoś nie uszkodzić. z góry dziekuję za pomoc

Ja tez uzywam octu do kamienia w łazience.Czasami jest nawet lepszy od tych najdrozszych odkamieniaczy... :-?

Ja jednak najpierw go podgrzewam w czajniku bezprzewodowym (przy okazji czajnik tez sie odkamienia ;) albo w garnuszku.Nie da sie jednak ukryc,ze ocet jak paruje smierdzi...wystarczy jednak wietrzenie i jest ok :wink:

Niezły i tani jest odkamieniacz W5 z lidla. W skrajnych przypadkach używałem preparatu PH- Sery, ale to moje zboczenie akwarystyczne :D działa super 8)

Co do sody z octem mam wątpliwości, soda (znów akwarium) służy do podnoszenia PH. Chyba że użyć wyłącznie jako zagęszczać/pasta dla octu - nie próbowałem tego.

Nie używaj kwasku cytrynowego, tylko octu. Jest też bardzo dobry płyn niemiecki na bazie octu. Można go kupić na stoiskach, gdzie handlują art. chemicznymi z Niemiec. Bardzo ładnie też czyści glazurę, armaturę. Wszystko błyszczy po nim ładnie. A jak już będzie czysta, spróbuj po kąpieli wycierać parę ze szkła w kabinie ściereczką z mikrofibry (bez żadnych środków).Ja tak robię od kilku lat użytkowania i praktycznie nic sie nie osadza. :)

Polecam Cif- żel do łazienek. Też mam szkalną kabine i wypróbowałam już wszystko i jak narazie ten środek jest najlepszy.A jeśli masz kogos za granicą np. w Londynie to poproś zeby ci kupił VIAKAL-żel do łazienek - rewelacyjny. A tak poza tym to proponuje ci kupić ściągaczke do wody i po każym kąpaniu ściągać wodę , nie jest to pracochłonne i pożniej nie ma potrzeby szorowania

Polecam Plyn z Obi nie stety nie pamietam nazwy a nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia, jest on w takiej bialej mlecznej nieprzezroczysyej butelce z rozpryskiwaczem, kosztuje cos ok 9,9zl. Jest naprawde rewelacyjny, po naniesieniu go na dzwi kabiny powstaje biala pianka, ktora trzeba wytrzec do sucha, usowa wszystko i tworzy powloke na ktorej kamien sie mniej osadza.

rewelacyjnie czysci tez zlew, armature i glazure, jedyny mankament jest taki ze trzeba go wycierac do sucha, ale jak sie pozniej wszystko blyszczy :wink: Poz

Już w tej kwestii się wypowiadałem parę razy i powiem, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Czyli po kąpieli wytrzeć kabinę do sucha (lub prawie sucha).

Przetrenowałem kilka sposobów i najlepszym obecnie stosowanym jest ściągaczka gumowa z miękkiej gumy, a to co zostanie bo np w okolicy uchwytu nie da się zebrać ściągaczką do sucha poprawki ręcznikiem. Wisi osobny ręcznik do tych celów i powiem że od kilku miesięcy nie trzeba robić nic z kabiną nawet nie trzeba jej okresowo doczyszczać. Wygląda jak nowo zainstalowana. Od czasu do czasu (co dwa tygodnie odświeżam sam brodzik octem i jest OK. Brodzik z konglomeratu RAVAKa.

Innej metody nie ma. Jak się nie dba na bieżąco to żadne powłoki czy zmiękczacze wody nie pomogą. Zawsze będzie problem brudnej kabiny.

Popatrzcie na to z takiej strony - nie wycierać i kabina czysta przez pół dnia po jej umyciu i do pierwszej kąpieli lub kabina lśniąca czystością każdego dnia. Chyba miło wtedy wejść do łazienki i popatrzeć jak wygląda.

A do doczyszczenia najlepiej ocet, jak pisali przedmówcy.

święte słowa, jak sie nie dba to sie tak ma...nie przeczę bo rano to ja spię pod prysznicem, a co dopiero jakieś wycieranie kabiny, ledwo się sama wycieram :D

żart oczywiście ale ciężko jest mi dbać systematycznie o takie rzeczy z braku czasu, dziś będę testować ocet zobaczymy...życzcie pwodzenia żebym się oparami nie udusiła :oops:

Niezły i tani jest odkamieniacz W5 z lidla.

Potwierdzam w 100 % :lol: :) :p :D

ja też potwierdzam

odkamieniacz W5i płyn w cytrynowy W5 do czyszczenia łazienek - tanie i skuteczne :wink:

ja też potwierdzam... 8) po raz kolejny...

ps no to może wreszcie ktos z LIdla zacznie mi płacić za tą ogólnopolską reklamę :wink: 8) czekam na czeki :wink: