Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pociekło z brodzika i... grzyb?

Recommended Posts

No właśnie.

Brodzik, "oprawiony" na piankę (tzn. oparty był na jakichś cegłach, pod to pianka i przyciśnięty na kilka dni), deczko się opuścił i zrobiła się mała szczelinka między nim a glazurą (taka mniejsza niż 0.5mm).

No i w efekcie, po drugiej stronie ściany, gdzie mam pomieszczenie gospodarcze obniżone w stosunku do reszty domu, na ścianie pojawiły się bąble, a niektóre z nich już odpadły :(

To, że muszę uszczelnić brodzik, jest oczywiste. Ale co zrobić z drugą stroną ściany?

Myślę tak:

1. Uszczelnić brodzik jak najszybciej.

2. Poczekać z miesiąc, aż ściana wyschnie (właśnie - czy wyschnie i czy warto czekać?)

3. Zbić tynk z tego fragmentu (tynk gipsowy Knauff, fragment na którym to wylazło to jakieś 20 x 50 cm)

4. Ponawiercać dziury w ścianie i wpompować tam jakieś antygrzybowe paskudztwo (no właśnie - jakie???)

5. Poczekać aż paskudztwo wyschnie

6. Zatynkować

7. Poczekać aż tynk wyschnie

8. Pomalować

Dobrze myślę, czy trzeba jakoś inaczej? Da się bez burzenia domu i stawiania go od początku? ;)

Właśnie, odbijać tynk, aż nie pojawi się suche. Odbić jeszcze z 5-7cm.

Nie ma doskonałych środków na grzyba. Ja mam styczność z produktami Kreisla, więc mogę takie wymienić, choć co do ich skuteczności nie mam pewności. W ofercie Kreisla jest środek o nazwie "Septobud", który teoretycznie usuwa pieczary, ale nie mam pojęcia np. jak głęboko penetruje. Poza tym można zamówić farby z domieszką środka grzybobójczego, które dają ochronę powierzchniową.

Powodzenia!