Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości, dlatego zwracam się do znawców tematu z prośbą o wyjaśnienie sprawy związanej z mocowaniem prętów żebrowanych w wieńcu:

- w jakiej odległości należy mocować te szpilki (słyszałam różne wersje - co 150cm, co 80cm, a to przecież duze rozbieżności)?

- w jaki sposób powinny być prawidowo zamocowane w wieńcu?

Chciałabym uniknąć błędów, więc pytam, zanim będę miała te prace wykonane.

https://forum.murator.pl/topic/103537-w-jakiej-odleg%C5%82o%C5%9Bci-pr%C4%99ty-%C5%BCebrowane-tzw-szpilki/

prętów żebrowanych

Gwintowane chyba. Ja mam +/- co 1,5 m. W projekcie mam napisane około 2 m. 80 cm to chyba przegięcie. Gdyby zdażyła sie jakas wichura zdolna to wyrwać to dachu i tak juz nie będzie

to twarda stal - trudno ugiać

gwint tworzy powierzchnie czepna do betonu podbną jak u prętów zebrowanych

jesli sie obawiasz /np bedzie szybki montaz więźby zanim beton w 100 % zwiąże/ mozesz w części zatopionej nakręcić nakrętke, przyspawac "wąsy" itp.

Nie będzie szybkiego montażu więźby - z szybkich prac wyleczyłam się po ekipie górali, którzy szybko spartaczyli parter i od stycznia niemal do tej pory trwały poprawki :-?

Dziękuję bardzo za odp. - wiedziałam, że na Was można liczyć :wink: Pozdrawiam. :D