Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kto? sam wykona? instalacje alarmow???

michalus

Recommended Posts

Witam,

Dzieki Zbych, pytanie teraz o linie sabotazowa. Czy moglbys napisac cos wiecej na temat zasady dzialania? Wiem, ze czujki sa wyposazone w extra czujke antysabotazowa. Czy takie czujki z linia sabotazu laczy sie w szereg? To by oznaczalo mase przewodu. Konce jak rozumiem podlaczamy do centralki jako jedna linie - czynna zawsze.

Czy tak to dziala?

Pozdrawiam

Mirek

Wszyscy macie racje swoje racje co do alarmu ale mozna tez przymontowac kamery i podczas naszej nieobecnosci ogladac sobie nasz dom z pracy,biura i innych miejsc wazne aby miec tylko lącze internetowe i moza miec takie cos niema problemu.

Mam kilku klientów, którym zamontowałem takie rozwiązania (od 4 kamer czarno-białych do 6 kamer kolorowych). Problemem jest jak zwykle najsłabszy element, czyli łącze :( . Albo jest do dyspozycji tylko linia telefoniczna, więc możliwości są marne (widok z pojedynczych kamer odświeżany co 6 - 10 sekund), albo jest Neostrada ( :evil: ), czyli zmienny adres IP i zabawa z tym związana. Klient z łączem DLS jeszcze mi się nie trafił.

Inny problem, to odpowiednie do takich zastosowań kamery oraz ich maskowanie.

Witam,

Dzieki Zbych, pytanie teraz o linie sabotazowa. Czy moglbys napisac cos wiecej na temat zasady dzialania? Wiem, ze czujki sa wyposazone w extra czujke antysabotazowa. Czy takie czujki z linia sabotazu laczy sie w szereg? To by oznaczalo mase przewodu. Konce jak rozumiem podlaczamy do centralki jako jedna linie - czynna zawsze.

Czy tak to dziala?

Pozdrawiam

Mirek

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "extra czujka antysabotażowa". Każda czujka posiada mikrowyłącznik sabotażowy wykrywający otwarcie obudowy czujki. Dzisiejsze centrale alarmowe posiadają linie podwójnie parametryczne. W czujce zakłada się dwa rezystory o odpowiedniej rezystancji i dzięki nim rozpoznajemy na jednej, dwuprzewodowej linii cztery stany: dozór, alarm, sabotaż, usterka. Stany sabotaż i usterka, są wykrywane przez całą dobę - niezależnie od załączenia systemu w dozór.

Inną extra czujką sabotażową jest antymasking w czujkach podczerwieni lub czujkach dualnych (podczerwień z mikrofalą). System antymaskingu wykrywa próby zamaskowania czujki przez zasłonięcie i/lub zamalowanie. Antymasking posiada osobne wyjście w czujce. Można je podłączyć w centrali jako osobną linię sygnalizującą zamaskowanie czujki lub połączyć jako sabotaż czujki.

Dla łatwiejszego zrozumienia działania antymaskingu polecam obejrzenie prezentacji rewelacyjnej czujki zewnętrznej GUARD