Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyspa szczęścia, Pluszcz - da radę za 350 000?

Recommended Posts

Witam

Chcielibyśmy wybudować dom zamykając się w kwocie 350 000 (budowa + wykończenie, działka to osobna historia...).

Myślicie, że jest szansa z którymś z tych dwóch projektów? A może jakiś inny pomysł? Będziemy wdzięczni za wszelkie rady.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=583&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=pluszcz&symbol=&x=0&y=0&nr=0

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=552&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=wyspa+szcz%C4%99%C5%9Bcia&symbol=&x=0&y=0&nr=0

Dla uzupełnienia:

> dom dla małżeństwa (w przyszłości z potomstwem :) ) + Babcia

> garaż na dwa samochody

> ewentualnie budowa etapami (poddasze w przyszłości)

> użytkowe poddasze

> powierzchnia: 120-160

Pozdrawiam

Witam

Trociu,

wiem, że jest wiele różnych zależności. Jednak jako początkujący nie umiem w tej chwili ocenić ich wpływu na sumę kosztów.

Oczywiście można wybierać różne rozwiązania, ale czy jest szansa na to aby sie zmieścić w określonej granicy finansowej?

Chciałem poznać zdanie doświadczonych użytkowników forum ponieważ wiele osób potrafi to określić bez wielogodzinnego analizowania.

Wiem również, że nikt za mnie nie podejmie ostatecznej decyzji...

Dlatego jeżeli Ktoś potrafi odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie (chociażby hasłem "moim zdaniem nie ma szans") będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Trociu,

wiem, że jest wiele różnych zależności. Jednak jako początkujący nie umiem w tej chwili ocenić ich wpływu na sumę kosztów.

Oczywiście można wybierać różne rozwiązania, ale czy jest szansa na to aby sie zmieścić w określonej granicy finansowej?

Chciałem poznać zdanie doświadczonych użytkowników forum ponieważ wiele osób potrafi to określić bez wielogodzinnego analizowania.

Wiem również, że nikt za mnie nie podejmie ostatecznej decyzji...

Dlatego jeżeli Ktoś potrafi odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie (chociażby hasłem "moim zdaniem nie ma szans") będę wdzięczny za pomoc.

Dobra

Widzę, że nie chce Ci się popatrzeć po podobnych wątkach, więc znowu trzeba będzie to pisać. Koszt budowy domu (bez działki jak chcesz) zależy między innymi od:

- odległości mediów od domu

- głębokości/wysokości fundamentów (zależy między innymi od gruntów)

- rodzaju użytego materiału na ściany/dach

- rodzaju wymarzonych okien + czy będą rolety

- dokładnemu zdefniowaniu pojęcia WYKOŃCZENIE

- zdefiniowaniu możliwości zaangażowania własnego w budowę

bez tych i wielu innych informacji nikt rozsądny nie określi Ci dokładnie, czy się zmieścisz

Chociaż 350tyś to można powiedzieć sporo jak na budowę. I przy odpowiednich danych i układach pewnie spokojnie starczy.

• 1 month później...

witamy

Budujemy "wyspę szczęścia - M38a L" czyli z garażem po lewej - jestesmy na etapie zamknięcia poziomu 0 z podposadzkówką - mamy za sobą ponad 60tyś wydatku...ale nieoczekiwanie mam pomieszczenie pod tarasem i piwnicę pod salonem więc koszty duże przez niespodzianki wywołane spadkiem terenu

a czy moze ktos buduje pluszcz ?? mam wizje zakupu dzialki ok 18m i sie nad tym zastanawiam ... jesli ktos by cos mogl poradzic w temacie tego projektu ... czy dalo by sie go wydluzyc tak o 1 - 1,5 m ?? czy by to bardzo rozwalilo ogolna koncepcje ?? potrzebowalabym powiekszyc troche pokoj na dole i lazienke bo babcia na tych marnych 10m jak twierdzi "sie nie zmiesci" ... ech teraz ma prawie 20 i ma z tym problem !!!! litosci /taka dygresja/ ale powaznie ... nie zrobie z tego jakiegos mega jamnika ????

• 2 months później...

Witam!

My też decydujemy się na Pluszcza. Dla mnie jest w sam raz. Prosta bryła, jeszcze prostszy dach. W katalogu piszą, że stan surowy zamknięty to 180 tys. Ja jestem optymistką i myślę, że na 140 tyś stan surowy zamknięty się zakończy.

Witajcie, wlasnie wyslalismy pluszcza do 'projektanta' zeby sprawdzil go z warunkami zabudowy i modyfikacjami ktore chcemy wykonac. A chcemy wlasnie przedluzyc ale garaz o 1-1,5m. Pozostale zmiany to kosmetyka (wg nas) czyli okna itp.

Prosze dajcie namiary na watki na forum odnosnie budowy pluszcza. Pod 'szukaj' informacji jak na lekarstwo.

Z gory dzieki

KMPP

• 4 weeks później...

Cześć.

Ja buduję pluszcza. Jestem na etapie ław, a może dalej jutro jadę na budowę zobaczyć jak moi dzielni wykonawcy huczą z robotą.

Zadałem wątek, ale nikt się na razie nie zgłosił. Planowany koniec robót bez wykończenia - marzec, kwiecień. Pozdrawiam. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do mojego wątku. WM 24 PLUSZCZ.

A co do tematu wątku, ja już przestałem liczyć :))). Nie jest to wcale taki mały tani domek.