Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys do millenium-POMOCY!!!

kasia 23

Recommended Posts

Witam.Czy mogę liczyc na pomoc kogos kto ostatnio sporządzał kosztorys do tego banku?własnie musimy takowy zrobic a nie wiemy jak sie za to zabrac.( kredyt na 350 tys, domek 130 m2)Bardzo prosze o jakiekolwiek rady.pozdrawiam

A jaki masz formularz? Millenium ma od niedawna nowy wzór, taki w poprzek strony. Tydzień temu robiłam taki kosztorys i nikt w oddziale mi nie pomógł gdyż byłam pierwsza. Dokładnie nie wiedziała jak rozplanować transze i zrobiłam po swojemu. Pani w banku przyjęła. Kosztorys na 400tyś dom 165m2.

Podaj e-maila to jak chcesz to ci podeślę.

Witam.Czy mogę liczyc na pomoc kogos kto ostatnio sporządzał kosztorys do tego banku?własnie musimy takowy zrobic a nie wiemy jak sie za to zabrac.( kredyt na 350 tys, domek 130 m2)Bardzo prosze o jakiekolwiek rady.pozdrawiam

A jaki masz formularz? Millenium ma od niedawna nowy wzór, taki w poprzek strony. Tydzień temu robiłam taki kosztorys i nikt w oddziale mi nie pomógł gdyż byłam pierwsza. Dokładnie nie wiedziała jak rozplanować transze i zrobiłam po swojemu. Pani w banku przyjęła. Kosztorys na 400tyś dom 165m2.

Podaj e-maila to jak chcesz to ci podeślę.

Dokładnie, chodzi o ten nowy formularz :D maila podalam na priv.pozdrawiam

• 2 weeks później...
Metoda jednego z biur kosztorysowych, excel i wg poniższego:

http://img178.imageshack.us/img178/91/kosztoryson0.jpg

Wystarczy podać zakładaną kwotę i rozbić wartości wg procentów.

ha ha ..... Niestety każdy bank ma inny fomularz. Szkoda że nie widziałeś tego co ma od niedawna Millenium.

Nie jest to takie prościutkie jak podajesz.

To co załączyłem dotyczyło kosztorysu zrobionego przez biuro zlecone przez bank i w tej formie trafiało do analityka.

Sam druk który ze 3 tygodnie temu wypełniałem zawierał pola:

l.p. Elementy budowy

1 Roboty ziemne

2 Fundamenty, piwnice

I. RAZEM STAN ZEROWY (1 - 2)

3 Ściany konstrukcyjne - nadziemia

4 Ścianki działowe

5 Stropy, balkony, tarasy

6 Schody

7 Dach - konstrukcja, ocieplenie

8 Dach - pokrycie, obróbki

9 Stolarka okienna z oszkleniem

10 Stolarka drzwiowa

II. RAZEM STAN SUROWY (3-10)

11 Podłogi i posadzki

12 Tynki wewnętrzne, okładziny

13 Malowanie

14 Elewacja

III. RAZEM STAN WYKOŃCZENIOWY (11 - 14)

15 Instalacja wod.- kan.

16 Instalacja c.o. i c.w.

17 Instalacja gazowa

18 Instalacja elektryczna

IV. RAZAEM INSTALACJE WEWNĘTRZNE (15 - 18.)

19 Przyłącza: - wodne

20 kanalizacyjne

21 energetyczne

22 gazowe

23 cieplne

V. RAZEM PRZYŁĄCZA DO BUDYNKU (19 - 23)

Dokumentacja, nadzór

Roboty zewnętrzne

Inne prace

VI. Ogółem koszt budowy

VII. Aktualna wartość działki

Wartość całkowita nieruchomości (koszt budowy + wartość działki)

Powyższy sam przygotowywałem i praktycznie łączna kwota pokrywała się z wyliczoną przez rzeczoznawcę. Co zmieniło się w porównaniu z obecnym drukiem?

ps. poprawka, właśnie oglądam plik:

http://www.millenet.pl/images/PL/zal_-_kosztorys27.01.2008_1684884.pdf

Poza dodaniem rozliczenia transz, niewiele się zmieniło. Co tak Cię zaskoczyło, że wcześniejszy druk był "prościutki"?

Poza dodaniem rozliczenia transz, niewiele się zmieniło. Co tak Cię zaskoczyło, że wcześniejszy druk był "prościutki"?

Co mnie zaskoczyło....... otóż w banku nikt mi nie był w stanie powiedzieć czy w kosztorys mam robić na kwotę kredytu czy na całość inwestycji. Wszystko fajnie jak kredyt jest na całośc inwestycji, ja cześć środków włożę po sprzedaży mieszkania. Własciwie nie wiem kiedy je sprzedam i miałam problem z rozbiciem tych transz, na co dokładnie przeznaczę pieniądze z kredytu + rozbicie %

Pracownicy w banku nie byli w stanie mi pomóc więc zrobiłam po swojemu. Kosztorys zrobilam na całość a w transzach rozbiłam kwotę kredytu. Nie mam decyzji kredytowej (wnisek złożony 5.06 ) więc nie wiem jak się spodobał mój kosztorys