Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

bardzo podobają mi się wkłady panoramiczne i taki chciałbym właśnie mieć.

NIe mogę tylko się zdecydować jaki, koszt do 4tys. zł

kominek będzie ogrzewać tylko dół mieszkania ok, 50m2, więc żadne DGP nie wchodzi w grę i oszałamiająca moc.

Liczy się dla mnie przede wszystkim: doprowadzenie powietrza z zewnątrz, system czystej szyby tudzież kurtyny czy innej pyrolizy :wink: oraz najlepiej autom.szyber, i sprawność ze 70%.

Słyszałem, że francuskie wkłądy są kiepskie, więc moje typy jakie namierzyłem to takie :

norweski DOVRE 2400 BSA ~4200zł

czeski Blanzek 700R ~ 3800zł

-/- BEF 700R ~ 5100zł

polski KFD Eko Lux Pano 87 ~3500zł

Eko 90 Pano ~ ??zł

Macie jakies może swoje typy lub uwagi o w/w ?

https://forum.murator.pl/topic/103573-kominek-wk%C5%82ad-typu-panorama-jaki-wybra%C4%87-do-4000tys/

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
jakie opinie o wkładach francuskich typu: LAUDEL, UNIFLAM, INVICTA...?

Co powiecie na polskie KFD czy czeskie BLANZEK ?

KFD serii EKO nie sa polskie tylko wloskie (La Nordica), a produkowane sa na Wegrzech. Polska jest tylko nalepka "KFD" za ktora odpowiednio trzeba zaplacic. W Niemczech w zeszlym roku te wklady byly o 20% tansze i to liczac po znacznie wyzszym kursie euro.

A co do samego wkladu. Pale w nim od niedawna (nie przeszedl jeszcze sezonu grzewczego), wiec niewiele moge powiedziec. Estetycznie wyglada (to mnie razilo w przypadku np. Tarnawy), a kurtyna powietrzna zdaje egzamin. Szyba jest zawsze czysta, chyba ze pale mokrym drewnem, lub mocno ograniczam dostep powietrza.

pozdrawiam

Konrad

Heh, dzięki za info, ale mi się już odmieniło i z panoramy zmieniłem koncepcję na taki z boczną szybą ...

W każdym razie gdybym chciał panoramę to z 4,5 zastanawiałbym się na d tym Eko Pano 90!