Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da się mieszkać bez drzwi wewnętrznych?

oliwcia

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosze o radę, a raczej doświadczenia związane z mieszkaniem bez drzwi wewnętrznych.

Miałam zamówić urzędowskiego... do czasu jak zobaczyłam u przyszłych sąsiadóww drzwi od stolarza. Piękne, dębowe, w okleinie, ościeżnice na wymiar, starannie wykonane (a "znam " sie na tym bo mam stolarkę dębową urzędowskiego, która też jest piękna) cena niższa niż za u z ościeżnicami na wymiar tylko jeden mankament, trzeba czekać aż rok!!! :roll:

No i czy da się mieszkać bez drzwi i czy czekać?

Mieszkać się da, mój brat z rodziną mieszkali tak ze...3 miesiące chyba. Czekali właśnie na zamówione drzwi.

To zależy od wielu czynników:

Czy są dzieci i czy potrafią spać jak jest głośniej (bez drzwi będzie pewnie słychać każde słowo)

czy klatka schodowa jest bardzo otwarta- wtedy sie niesie bardziej dźwięk z góry, choć nie zawsze.

czy często bywają goście (jeśli chce się pójść spać wcześniej niż wyjdą goście, to będzie bardzo mało prywatności i bardzo dużo hałasu)

czy jest dostępne wc na dole, tak żeby goście nie chodzili na górę i nie zaglądali w każdy prywatny kąt

Wydaje mi się, że dobrze jest zrobić sobie właśnie taką listę za i przeciw, a następnie podsumować:)

Ja uważam, że jeśli się coś sobie wymarzy, to nie ma co stosować półśrodków. Trzeba zacisnąć zęby i czekać, aż sie to dostanie:) Ale ja nie mam dzieci więc mi łatwo tak mówić:)

Pewnie że się da! :D Ja tak mieszkam już pół roku i nie jest źle :D Wprawdzie jest nas tylko 2óch, na dole mamy większość pomieszczeń bez drzwi (otwarte przestrzenie), a na górze korzystamy tylko z 1 pokoju (sypialnia) i łazienki (tu by się przydały normalne drzwi ale póki co wisi zasłonka :D ) Ja bym więc czekała :)

do kibelka to rzeczywiście mus

Ale pozostałe? To juz zależy od zachowań i przyzwyczajen domowników.

Ja uważam, że zdecydowanie można.

Poza tym jeżeli u Ciebie jest kwestia tylko tymczasowego mieszkania w tym stylu...

Poza tym tak jak pisze Dagne: "jeśli się coś sobie wymarzy, to nie ma co stosować półśrodków"

cierpliwości:D

na chwile obecna mieszkamy bez drzwi wewnetrznych ale najstarsze dziecko ma 4 lata wiec nie ma problemow. Niemniej w nowym miejscu drzwi beda musiały sie pojawic coby dziecko nie patrzyło co rodzice czasem robią pod kołdrą a pare lat pozniej - by rodzice sie nie stresowali co syn robi z koleżanka na biurku :lol:

Pluszko jesteś facetem, prawda:)

Bo jakoś faceci luzacko podchodzą do "syn z koleżanką na biurku", a slyszeć nawet nie chcą: "córka z kolegą na biurku":)

NIe masz racji. Po prostu syn jest starszy od corki.

NIe mniej doskonale zdaje sobie sprawe ze corki nie chowam dla siebie tylko dla jakiegos innego faceta i fakt ze corka bedzie baraszkowac na biurku, w schowku pod schodami czy stryszku nad jetkami nie napawa mnie przerazeniem - taka jest kolej zycia. Na chwile obecna trudno jest mi to sobie wyobrazic bo corka ma dopiero 14 dni :lol:

Co ma sie nie dac? Mieszkalem tak 5miechow zanim gosciu zrobil drzwi. W tym czasie porobilem gdzie trzeba prowizoryczne z gips-karton na zawiasach. Tak przy okazji, za sosnowe 6 zwyklych i 3 podwojne przeszkolone (skrzynkowe wszystkie) z szybami, malowaniem i montazem dalem 11tys.PLN. Jak u was cenowo to bylo?

Co ma sie nie dac? Mieszkalem tak 5miechow zanim gosciu zrobil drzwi. W tym czasie porobilem gdzie trzeba prowizoryczne z gips-karton na zawiasach. Tak przy okazji, za sosnowe 6 zwyklych i 3 podwojne przeszkolone (skrzynkowe wszystkie) z szybami, malowaniem i montazem dalem 11tys.PLN. Jak u was cenowo to bylo?

Ja mieszkałam 10 miesięcy bez drzwi :lol: Fakt mieszkałam tylko z Synem który miał 4 lata więc większych problemów nie było.Dla gości przygotowałam "trendy" zasłonkę w łazience :lol:

Co do ceny to ja 7 par drzwi ,sosnowe ,według mojego "widzi mi się " -czytaj projektu ,plus ościeżnice pod wymiar,4krotne lakierowanie ,klamki,uszczelki ,montaż = 7tys.