Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie budowy od kradzie?y

FREDY

Recommended Posts

Czesc

W piatek montowali mi okna - chałupa ubezpieczona od soboty w COMPENSIE ... składka roczna od kwoty 150 tys - ok 340 zł - pakiet pełen wykupiłem (w pełnym oprócz kradzieży jest też dewastacja )

Nie było problemów - potrzebny dziennik budowy (ksero pierwszej strony) + pozwolenie na budowe. Pani z compency przyjechała porobiła fotki i podpisalismy umowę. Mozna spać spokojnie ...

Pirat

A jak ukradną coś z budowy, to jak udowodnisz że to tam było? Nie będzie problemu? Zwłaszcza, że budowa się ciągle zmienia. Co ubezpieczenie obejmuje? Stropy, okna, ściany, kaloryfery, drzwi, inne urządzenia?

Nie wiem czy ubezpieczenie o którym mówicie to odpowiedni produkt do budowanego domu. Czy aby ubezpieczyć dom w budowie nie trzeba być tam zameldowany, oraz jakie warunki musi spełnaić aby można było się ubiegać o wypłacenie odszkodowania. Zawarcie ubezpieczenia to fakt opłacenia składki, ale trzeba bardzo uważnie przeczytać inny dokument, o nazwie "Ogólne Warunki" bo tam zawiera się sedno sprawy, czyli co inwestor musi spełnić aby ubezpieczyciel nie wymigał się od wypłaty odszkodowania.

to ubezpieczenie które mam obejmuje tylko elementy zainstalowane (zamontowane) czyli no okna które sa wmontowane a nie okna składowane . tak samo no piec CO jak bedzie zamontowany to obejmuja jak dopiero go kupiłes i stoi gdzieś w kartonach to nie ... ukradną wiertarke nie obejmuje ... nie trzeba być zameldowanym.

chyba Hestia ma tez jakies ubezpieczenie domu i rzeczy wartosicowych w nim poostawionych ...ale mają duze wymagania no w drzwiach dwa atestowane zamki dokładnie nie powiem ..

Z firmami i ubezpieczeniami różnie bywa... Wiem z doświadczenia, że kasę biorą chętnie , za to bardzo nie chętnie wypłacają...A to nie zabezpieczone było, a to brak dowodów że już na budowie a nie w transporcie jeszcze...

Chyba pozostaje stare rozwiązanie : duży nocny stróż z jeszcze większym pieskiem. :evil:

Polecam za to ubezpieczenie budowy do pożaru, powodzi, pioruna itd.itp. i ogólnie od żywiołów i innych nieprzewidywalnych nieszczęć, które mają zwyczaj chodzić po ludziach.

My ubezpieczyliśmy budowę w ALLIANZ. Składka za rok niewielka w porównaniu do wartośći: jakieś 240 zł za wartość podaną 500 tyś.

Pakiet obejmuje nawet straty wynikłe z upadku samolotu lub satelity :lol:

Wybraliśmy tę firmę bo są naprawdę solidni i nie robią zbędnych problemów - wypróbowaliśmy przy kradzieży auta pakiet assistance.

• 2 weeks później...
Gość TomBud

Ja mam w PZU składka to 0,001% wartości domu i też odpowiedają za upadek pojazdu powietrznego

PZU SA odpowiada za szkody w ubezpieczonych obiektach (wymienionych w § 1 ust. 1 i ust. 2), spowodowane w wyniku:

1) ognia,

2) uderzenia piorunu,

3) gradu,

4) huraganu,

5) eksplozji,

6) obsunięcia się ziemi,

7) lawiny,

8) upadku pojazdu powietrznego,

9) uderzenia pojazdu w ubezpieczony obiekt,

10) akcji ratowniczej, prowadzonej w związku ze zdarzeniami wymienionymi w pkt 1-9.