Page 20.07.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Wół nie jest jeszcze taki stary więc pamięta jak cielęciem był. Pewnie nie do końca wyraziłam to o co mi chodziło. Ja wcale nie oceniałam Staszka tylko sposób myślenia: najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz pracować na budowie czy projektować. A potem zastanów sie czy chcesz jeździć po kraju czy siedzieć na tyłku i nie ruszać się dalej niż kilkanaście kilometrów od domu. I odpowiedź: Raczej widze siebie jako projektanta. Po prostu uważam, że każdy powinien robić to co lubi i być w tym dobry. A projektant może być dobry tylko wtedy jeżeli coś wybudował. Zeby mieć uprawnienia projektowe trzeba pracować 2 lata na budowie i 2 lata w biurze projektowym. Uważam, że najpierw należy naprawdę popracować na budowie a dopiero później w biurze projektowym. Niestety często jest odwrotnie. Ludzie idą do biura, w międzyczasie w ramach nadzoru autorskiego pojawią się pare razy na budowie aby tylko popatrzeć. Póżniej robią uprawnienia ... no i wtedy robią piękne projekty. Od kilku lat pracuję w budownictwie po stronie wykonawcy i naoglądałam się projektów takich projektantów. Nie chciałam nikogo obrazić, chciałam pokazać tylko Staśkowi jak powinna wyglądać droga zawodowa budowlańca i projektanta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/103597-specjalizacja-w-budownictwie-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-2578899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.07.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Uważam, że najpierw należy naprawdę popracować na budowie a dopiero później w biurze projektowym. Niestety często jest odwrotnie. Ludzie idą do biura, w międzyczasie w ramach nadzoru autorskiego pojawią się pare razy na budowie aby tylko popatrzeć. Póżniej robią uprawnienia ... no i wtedy robią piękne projekty. Od kilku lat pracuję w budownictwie po stronie wykonawcy i naoglądałam się projektów takich projektantów. Nie chciałam nikogo obrazić, chciałam pokazać tylko Staśkowi jak powinna wyglądać droga zawodowa budowlańca i projektanta Pozdrawiam To co piszesz to teoria. Z tego wynika że jak ktoś popełni błąd w projekcie to znaczy ze praktyka na budowie była za dziękuje. Otóż wg mnie nie. Można lata przepracować na budowie i potem popełnić jakis błąd a można w życiu budowy nie widziec i projektować z głową. Przepracowałem kilka lat na budowach i prawdę mówiac do projektowania to ten okres nic nie wnosi. Problemy które wówczas napotykałem nawet takie teoretyczne jak dyskusjke z projektantami i sposoby wyznaczenia sił i zbrojeń nigdy wiecej nie wystapiły w czasie moje pracy zawodowej. I co teraz jak sie machnę w czymś to znaczy ze mam lewą praktykę ? Za bardzo wszystko uogólniasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/103597-specjalizacja-w-budownictwie-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-2579013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 21.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Po prostu uważam, że każdy powinien robić to co lubi i być w tym dobry. Wszystko prawda. Takich teoretyków, co to z biura w życiu nie wyjrzeli jest na pęczki. Z tym, że kolo ma dopiero 22 lata i zawodowo jeszcze nic nie zrobił - dajmy mu szansę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/103597-specjalizacja-w-budownictwie-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-2579165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Page 21.07.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Zgadzam się dajmy mu szansę - dlatego napisałam jak moim zdaniem powinna wyglądać droga zawodowa w budownictwie.Stokrotko ja nie mam nic przeciwko Staśkowi. Rozumiem, że mając 22 lat człowiek nie zawsze do końca wie jak postępować w kwestii pracy. Dlatego chciałabym Mu pomóc.Z Tobą Jajmar też się zgadzam można lata przepracować na budowie i potem popełnić jakis błąd a można w życiu budowy nie widziec i projektować z głową. Przyznasz mi jednak racje, że praca na budowie daje człowiekowi wiedzę jak pewne rzeczy się wykonuje. I mając taką wiedzę na pewno wykonuje się lepsze projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/103597-specjalizacja-w-budownictwie-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-2581148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 trochę projektowałem, trochę jeździłem po budowach... trochę nauczyłem się tu, troche nauczyłem się tam. Na budowie nauczyłem się, że Wykonawca generalnie "wie lepiej" a jak już się nie da czegoś odkręcić, to wtedy zaglada do projektu, jak to ten szczegół tej wysepki miał wyglądać. Na szczęście takich wykonawców jest coraz mniej W biurze projektowym najpierw dowiedziałem się, że papier jest cierpliwy, narysować można wszystko, nawet łukowy krawęznik o promieniu 1,37493 m. Tylko potem trzeba go kupić Reasumując żarty; dobry projektant musi mieć wiedzę i wyobraźnię, niekoniecznie musi sam wibrować kruszywo na budowie, dobry wykonawca musi znac swój fach i umieć czytać projekt ze zrozumieniem, kolejność nabywania tych umiejętności moim zdaniem nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/103597-specjalizacja-w-budownictwie-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-2581533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts