Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za "pilnowanie" budynku?

Pepe

Recommended Posts

Budynek: stan sur zamknięty z instalacjami, miałem zamiar spać już w nim coby ustrzec przed złodziejami. Ale mam kilku chętnych do pilnowania. W tym jeden bardzo sympatyczny (pomagał na budowie-stąd go znam) zza wschodniej granicy. Jak myślicie, ile mu zaproponować dniówki, a właściwie "nocnikówki" ?

• 4 weeks później...
Ja płacę wujkowi 300 zł + drobne na fajki i jedzenie. Gdyby to nie był wujek, płaciłbym 250 bez dodatków, z tym że wujek waruje dzień i noc. No i z nudów tu poskrobie, tam posprząta, itp. W sumie o.k. Jak włożę okna - będę spał spokojnie. W sumie jestem bardzo zadowolony. I wujek też.

• 5 months później...
Jesli są mozliwości, to pomyśl o monitoringu. Ja zrobiłam instalację alarmową razem z elektryczną, jak wstawili okna to uruchomiłam alarm i jednocześnie podpisałam umowę o monitoring. Koszt 84 zł/m-c.

Nie wszędzie monitoring jest tak tani. Dodatkowo stały opiekub zawsze może coś zrobić za dodatkowe złotówki: przekopać działkę, wykopać dół pod przyłacza itp.

• 2 weeks później...
Może i towarzysze za wschodniej granicy sa tani, ale mam pytanie jak sobie radzicie jak jednak dojdzie do kradzieży czy dewastacji - jaka jest możliwość pociagnięcia do odpowiedzialności takiej osoby? Bedzie was spłacał? Czy nózki w beton i do studni :lol: :wink: A może maci jakies inne pomysły i sposoby?

Stwierdzam, ze u nas nie ma bezrobocia albo ci co sa bezrobotni, to tej roboty po prostu nie chca. Mowie o ludziach z nizszym wyksztalceniem. Kilka postow wyzej pytalam o cene, bo chcialam kogos zatrudnic na miesiac. Okazalo sie, ze stawka ok.100 PLN za dobe, to nic dziwnego, za mniej to im sie nie oplaca nawet butow zakladac. Miesiecznie wychodzi to 3000 PLN. Przy tym zadnej odpowiedzialnosci, umowy itd. Po co ja studiowalam?

Zalozylam alarm z monitoringiem. Koszt montazu z materialami 3000 PLN, abonament m-c 122 PLN.

Pozdr.

• 1 year później...

Witam.

Trochę odgrzeję wątek, minął rok od tej dyskusji i ciekawy jestem czy zmieniły się stawki. Ja właśnie teraz muszę zatrudnić stróża, przynajmniej do momentu zainstalowania alarmu i uporządkowania spraw z prądem (teraz to jest totalna prowizorka :( )Ile płaciliście, płacicie gościowi od pilnowania budowy nocą. I nie wchodzi tu w grę jakaś "noclegownia" dla "wschodnich" :-? Normalny, sprawny :D Polak-rencista. I w jakich godzinach rozpoczyna on swoje urzędowanie.

Pozdrawiwam

• 2 months później...
  • 3 months później...
:( Zadalam wlasnie to samo pytanie na forum i cisza :( .

Pomimo podpisanej umowy specjaliści od alarmu nie wyrobili się i nie zdążyli założyć alarmu w jeden dzień. Trwało to w sumie trzy dni (muszę przyznać iz nie obijali się, ale obiecując tak krótki termin chcieli w ten sposób zdobyć zlecenie). Oczywiście dali upust, a ja za 100 zł "do ręki" miałem na dwie noce ochroniarza a nie jakiegoś emeryta (w ciągu dnia nie był potrzebny bo była ekipa). Dzięki wizytom jego kolegów podwożących ciepłą herbatę itp. dość szybko stało się powszechnie wiadome iż dom jest pod ochroną... :lol: