Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosiny domu z 1935r,remont i budowa- Komentarze

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pit a j Ci powklejam cobyś pamiętał o betonie Heatcrete 24 , znaczy kupamięci :D gdybyś robił

i czułam że cię piece wciągną :D póki co zaraz zima a Ty masz podłogówkę i nie ma co szaleć przed zimą

Betony, o których mówimy nie są łatwe do zrobienia.Może nawet gorzej jest, jeśli wykonawca dobrze zna się na robieniu zwykłego betonu,ponieważ trudno mu jest pokonać barierę,która jest w jego umyśle i podpowiada,że należy robić tak samo jak tamten.

Praktykowałem na Górkalu i kruszywie szamotowym i nie "chciało"wychodzić.Dopiero jak namoczyłem kruszywo i je lekko przesuszyłem to odlewy zaczęły"dzwonić".W formie ubijałem ręcznie.

Na gotowej mieszance nie da się tak zrobić,ale chyba można rozdzielić to na 2-3 mniejsze części i jedną po drugiej mieszać z wodą,a następnie po kolei wypełniać formę warstwami.Jest to praca przynajmniej dla dwóch osób:gdy jedna osoba wrzuca do formy rozrobiony beton,druga miesza mieszadłem następną porcję.To taką sztuczkę zrobiłem też na Górkalu z wynikiem pozytywnym.

W pewnym miejscu musiałem zastosować kawałek płyty,więc wybrałem płytę OSB i dodatkowo ją zrosiłem,choć nie bierze wody.

Fragment karty katalogowej betonu użytego w prezentacji.

http://images45.fotosik.pl/231/094f21f6707c3d64m.jpg

Widać, że wyraźnie producent pisze 12% wody, czyli wychodzi na 24 kg worek(50lb) 2,88 litra wody.

i sposób odlewania "po polskiemu" http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.pyromasse.ca/castable_e.html&ei=PBgUS9zHNpOD4Qbw7eWBBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CA8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DUsing%2BCastable%2BRefractory%2BConcrete%2BIn%2BThe%2BField%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dt6B

co prawda na tej stronie jest przepis beton Heatcrete 24 - na 50lb (ok 23 kg) stosują 1 i 3/4 gallon (6,6 litra), ale w karcie katalogowej tego betonu podanej przez Wojtka jest 12% wody,

dla mnie niewyobrażalne jest wymieszanie 24 kg w 3 litrach wody ale Ty to będziesz ew. musiał zrobić :roll:

• 2 weeks później...

Foty będą, narazie zadowolony jestem że podłogówka którą sam zdobiłem daje radę, dziś po pracy jadę kończyć podłoge w brodziku bo początek roku jest dla mnie delikatnie mówiąc do kitu i na nic , ale to na nic czasu znaleść nie mogłem. Wszystko rozgrzebane bo musiałem się tą kotłownią zając by ciepło było ale już jest lepiej:)

W domu jest ciepło, cieszy mnie to tymbardziej że zacząłem równo 7 dni temu grzać.

Foty będą, narazie zadowolony jestem że podłogówka którą sam zdobiłem daje radę, dziś po pracy jadę kończyć podłoge w brodziku bo początek roku jest dla mnie delikatnie mówiąc do kitu i na nic , ale to na nic czasu znaleść nie mogłem. Wszystko rozgrzebane bo musiałem się tą kotłownią zając by ciepło było ale już jest lepiej:)

W domu jest ciepło, cieszy mnie to tymbardziej że zacząłem równo 7 dni temu grzać.

Fakt, jak jest ciepełko w domu, to całkiem inaczej człowiek funkcjonuje :)

:D :D