Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosiny domu z 1935r,remont i budowa- Komentarze

pit79

Recommended Posts

wiem, wiem widziałem już te zdjęcia :)

Z CoolemTT tez rozmawiałem.

Brama nie jest aż tak bardzo ciemna, jest w kolorze okien w szczycie.

Dach bedzie pewnie grafitowy na 90% a na elewacji chcielismy mieć 2 kolory więc lamówek takich jak Cool robił nie będę. Ale masz racje pomaluje i zobaczę.

problem mam za to jeszcze z parapetami- tez jaki kolor powinny mieć?

boje się o to że jak zrobię opaski do okien w kolorze okien to będzie efekt takiej wielkiej ramy i małej szyby.

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to odkryłam Amerykę :D

przyłóż też pomalowaną deskę która będzie robić za parapet i oceń najlepiej zrób foto trochę dalej, może sprawdź ten kolor bramowy też, zobaczyłam okna w szczycie i fajnie to wygląda, ale na dole jak to by było w kolorze okien... :roll: może być tak jak piszesz niestety

a u góry ok?? zobacz jak to będzie wyglądać u góry z opaskami i parapetami bramowymi - to ten dąb rustykalny na górnych oknach?

czy na dole musi być tak samo? raczej tak... trzeba to zobaczyć i zdecydujesz, żeby tylko nie wyszło takie "obrysowane ołówkiem" ale to Twój domek i Ty decydujesz

Napisałam Ci wcześniej o detalach, popatrz na ten obrazek - tylko trzy kolory, a zobacz jak tu jasne szerokie opaski podkreśliły optycznie okna, przecież one są b. małe w rzeczywistości, z resztą porównaj z oknami CoolaTT, zobacz jak ważna jest szerokość i kształt, niby nic :wink:

http://images33.fotosik.pl/356/645f336e9bcc09bb.jpg

• 3 weeks później...

Jesienna deprecha dopada wszystkich , bez względu na to czy ten ktoś stawia nowe, przenosi stare, czy też adaptuje co nieco.

Nie przesadzaj, idzie Ci całkiem nieźle. Jak zobaczyłem Twoje postępy od mojej ostatniej wizyty to ... pozazdrościłem. :D

PS. Deprecha tak szybko odchodzi jak i przychodzi. :D

Pozdrawiam

Bardzo wam wszystkim dziękuję za komentarze i odwiedziny, juz mi trochę lepiej, co do kominów fakt - nie mam ich jeszcze wyciągniętych nad dach bo murowanie idzie mi nadzwyczaj powoli.

Ostatniimi czasy jakos więcej robię u kogoś niż u siebie bo kasy potrzebowałem :(

Ale w tym tygodniu znów ruszam dalej. Musiałem pewne sprawy przemyśleć i poukładać.

Co do pytań to bale nie były suszone bo nie było takiej potrzeby , gdzyz wysuszyły się wystarczająco przez 70lat, szalówka była kupowana w Łochowie.

Co do dachu to chciałbym gont bitumiczny cambridge, ale nie wiem czy znajdę kogoś kto mi dobrze go połozy na moją pofalowana papę:( i chyba bedzie blachodachówka, bo dachówka ceramiczna albo betonowa odpada ze względu na przekroje krokwi niestety.

W tym tygodniu planuje ogrodzić działkę, zpbaczymy co mi z tego wyjdzie :)

• 3 months później...

Czołem Pit,

nawijaj jak Ci idą postępy prac.

Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego Twojego domu, ja sam kiedyś kiedyś pracowałem przy remoncie takiego domu (nota bene też z 1935 roku:P) i wtedy to zaraziłem się domami drewnianymi....

Czekam na więcej i kolejne zdjęcia. Jednak jak człowiek zobaczy to uwierzy :lol: :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Witam.Bardzo łany domek!!!Nawet nie mogłam sobie wyobrazić że z takiej rozwaliny mógł udać sie taki domeczek! :) Też mi chodzi po głowie taki pomysł-tylko kompletnie nie orijętuje sie ile taka "zabawa" mogłaby kosztować?Twż mieszkam nie daleko Krakowa i dość sporo na naszym terenie mozna znależć takich drewnianych domków.Czy mogę prosić o kosztorys (mniej więce)j ?Chodzi mi na początek o rozbiorkę-zbiorkę tego domku i ew.transport,usługę architekta i t.p.Bo nie wiem czy będzie sieopłacało dla mnie takie przedsięwzięcie. Czytałam że pan sam większość prac wykonał-w każdym razie tak zrozumiałam i wielki za topodziw z moiei strony.Z góry dziękuje i pozdrawiam :) .

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik86452.htm

areq, kruszon11, Gosiek33, dusia2006, TomekC73, kiera, ANNNJA Bardzo wam wszystkim dziękuję za miłe słowa, powiem szerze że myślałem że nikt już do mnie nie zagląda a tu tyle miłych wpisów - dziękuję :D

ANNNJA- ja zrobiłem wiatę z e starych podwalin,i z desek w poprzeniego dachu- te deski to pocięte na grubościówce pnie. przybiłem je , a moja lepsza połowa pomalowała je przepalonym olejem. - Ładny palisanderek wyszedł.

Generalnie wiata jest teraz nie w tym miejscu co powinna ale może się ją przeniesie , jak zrobie na działce jakiegoś grilla dla kolegów to się weźmiemy i ją przestawimy. Moja wiata ma być właśnie obok miejsca na grila, narazie to prowizorka bo musiałem jakoś drewno na zimę złożyć , by mieć czym palić w kozie w zimę. Ale jak to jest z tymi prowizorkami to może zostać na długo :) Poszukam zdjęcia, jak znajdę to wkleje , jak nie to zrobię.

• 2 weeks później...

Witaj,

ładnie zrobili ci tą podłoge- równiutko poprzycierane,

styropian układaliśmy z mężem tez ze 3popołudnia i weckend (w tym było wielkie zamieszanie z kratami metalowymi, ukladaniem kabli i docinaniem cegieł.... które potem i tak wyrzuciliśmy- tak "dziwnie" doradzał nam Pan z Ensto,...

ciekawa jestem jak to jest z tą folią pod podłogówka- z tą srebrną która niby odbija ciepło, my nie dawaliśmy bo niby ta folia niewiele daje,- wg. też Pana powyższego...,