Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spoko, fajne schody , ale ile potem zabawy z tym półłukiem żeby to ładnie obrobić- ech utrudniacie :)

Co do wyskości to moja chałupa jest wyższa od tej, tylko na zdjęciach obiektyw ją rozciąga i wydaje się niska. Trudno to sfotografować ale spróbuje oddać jej proporcje.

Spoko, fajne schody , ale ile potem zabawy z tym półłukiem żeby to ładnie obrobić- ech utrudniacie :)

Co do wyskości to moja chałupa jest wyższa od tej, tylko na zdjęciach obiektyw ją rozciąga i wydaje się niska. Trudno to sfotografować ale spróbuje oddać jej proporcje.

Schody prostokątne wychodzące za bale po bokach - o to mi chodziło :)

Schody prostokątne wychodzące za bale po bokach - o to mi chodziło :)

Muszę sobie to wyobrazic bo niezbyt to widzę, macie moze jakieś zdjecie podobnego ganku?

tu widac kwadratowe:

http://www.stollux.com/mambots/content/multithumb/thumbs/163.163._public_html_images_stories_bale_24_borowa.jpg

O matko i córko, a co ono ( zdjęcie) takie małe :o :o :o Za stara jestem na takie malutkie zdjęcia :)

Ale takie, ale może jeden schodek i byłyby chyba super ( bo domek niższy, to jeden wystarczy).

Jak Ci się PIT to podoba ?

Kala widać przerobiłaś temat w szerz i wzdłuż :)

Kala,Piotr,Megana- Bardzo dziękuję za wasze głosy :) zrobie raczej tak jak piszecie od bala do bala.

Problem mam jeszcze z odległością od drogi, bo w tym momencie chyba jyż jest 5m :( musze sie mojej kierownik poradzić.A schody są traktowane chyba jak budynek?

Raczej jak taras. Miesiąc temu weszły w życie nowe przepisy dotyczące odległości. Są bardziej liberalne. :roll:

A jak juz tak mi pomagacie to wiecie może jakim środkiem(ja myślę o jakimś oleju) zaimpregnować drewniane plastru dębu - bo z tego robie taras.

Plastry maja średnicę od 25 do 60cm i grubość ok 15-20 cm. Gdzieś kiedyś słyszałem że dębina i tak zrobi się brązowa bo ma jakieś garbniki czy coś.

Może się orientujecie?

Też mi się wydaje , że dębina nie wymaga wspomagania.

Dzieki wam dziewczyny za zainteresowanie tematem moich schodów i te foty. Chyba te prostokatne bardziej mi sie podobają. A schoków bedzie pewnie 2.

Piotr - mógłbys przyblizyć te przepisy? Orientujesz sie jak jest z ta odległoscią teraz?

Od granicy działki 1,5 metra. Ale od drogi jest inaczej. Wszystko zależy jaka to droga. Jeśli działka jest objęta aktualnym Planem zagospodarowania - sprawdź czy piszą coś na ten temat w Planie. Jeśli nie to trzeba sprawdzić dokładnie jaką masz drogę przy działce i doczytać w znowelizowanych "warunkach technicznych".

Podejrzewam , że bliżej niż 5m może być ciężko. :o

Droga jest gmina :( Dom stoi 7m od drogi, ganek ok 5m bo ma 2m.

No i gdzie ja mam zrobic te schody, przeciez nie z boku :( Chyba że zrobie drewniane, a wyleje po odbiorze bo inaczej to tego nie widzę.

Droga jest gmina :( Dom stoi 7m od drogi, ganek ok 5m bo ma 2m.

No i gdzie ja mam zrobic te schody, przeciez nie z boku :( Chyba że zrobie drewniane, a wyleje po odbiorze bo inaczej to tego nie widzę.

PIT - a może pokombinuj i zrób tak, żeby na pierwszym schodku były bale pionowe?

Nie wiem jak by to wyglądało, ale może wydrukuj sobie zdjęcie które masz wklejone i narysuj ołówkiem schody - pokombinuj troszkę :)