Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosiny domu z 1935r,remont i budowa- Komentarze

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piotr - dzięki, jutro przejrze projekt może cos bedzie na ten temat, co to zaklasa, albo w gminie zapytam

Megana - też przyszedł mi do glowy ten pomysł :)

To do dzieła :)

I idź do lekarza z tym palcem, na dodatek jeśli jesteś ubezpieczony, to możesz dostać odszkodowanie :)

A propos odszkodowania:

Moja koleżanka pracuje w PZU i wszyscy i wszystko mieli ubezpieczone :)

Któregoś dnia jechali gdzieś samochodem i syn wsiadając do samochodu przycisnął sobie palca jak zaczął wyć, koleżanka się wystraszyła i szybko do niego i pyta co się stało i czy boli, czy nie krwawi, a ten przez łzy, jak grochy - ale wypłacą mi odszkodowanie................

{PODZIWIAM CIE!!!!

opaski sa bardzo proste, ale za to wytonowane, wg. pasuja!!! nie potrzeba juz tam zadnych wydumanych - sa OK!!!

jakim kolorem masz elewacje- troche ciemnawa, chyba kiedys pisales juz to, ale sorry nie pamietam! ale jakos i tak na kazdym zdjeciu to innaczej wychodzi ten kolor, i nie wiem ktore jest zblizone do reala...,

o tarasie - masz w Balowym, polecam Oleje do drewna ,

poogldaj pare innych dziennikow gdzie maja taras- chyba Nasze tarasy,

ANNAJ fajnie że mnie odwiedziłaś :) z tym watkiem o naszych tarasach to faktycznie muszę zerknąć.

Co do koloru to jest to teak naturalny - śnieżki Ciężko zdobić zdjęcie które oddaje kolor w rzeczywistości, bo wszystko zalezy od słońca i pogody.

Babydream dzięki za Twoj głos w sprawie schodów, ja też chybaku prostym się skłaniam a schodków będę miał góra 3 :) ale myslę że wyjdą 2

Pozdrawiam

PS. zdjęć nie zrobiłem bo karty od aparatu zapomnialem :oops: , w sobotę wkleje. Zaraz wrzucę tylko zaczątek tarasu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Świetny dom z pomysłem. A jak to kosztowo wygląda ile wychodzi taniej.

Jaka duża działka na którj teraz stoi i czy drewno w jakiś sposób było zabezepieczone jaki gatunek drewna i czy nie ma owadów wtórnych.

P.S.

Czy bale jakoś szlifowałeś czy po lub przed wypiaskowałeś ponoć to bardzo zdrowe bo ubytki miękkie, zgnilizny itp (tu wchodzi fitopatologia, entomologia i inne) jest korzystna. Podwaliny widze nowe super ekstra ale z czego sosna? taka sobie. Pamietajcie modrzew jedynie (Larix decidua) bo to jedyny gatunek w którym nie krystalizuje żywica nigdy a co za tym idzie nie straszne im owady grzyby itp.

Pozdrawiam.

Latrix 1- dzięki,że odwiedziłes mój dziennik, co do pytań to :

- stare bale byly w niezłym stanie, ubytki wymienione, całość pomalowana kilka razy hylotoxem, i jakimś tam środkiem nie pamiętam teraz.

- czy wyjdzie taniej to mam nadzieje, ale ile i czy wyjdzie to zobacze na końcu :-? .

- co do podwaliny to moja podwalina ma 20x20 i jest dębowa :wink: .

pozdrawiam

Dzięki za przybliżenie kosztów. U mnie pewnie byłoby więcej zachodu, bo chciałbym skorzystać z gotowego projektu z http://www.polskadrewniana.pl . Z drugiej strony lubię zabawę w drewnie i może po przestudiowaniu "Ciesielstwa polskiego" odważę się sam na samodzielne postawienie chatki... :roll:

Swoją drogą pięknie wygladają te pniaki przed domem, tylko tak mnie zastanawia co będzie między nimi?

• 2 weeks później...

Witaj pit!!!!!!!

widze, że u Ciebie małymi kroczkami ale ciągle idziesz do przodu!!!! :wink:

domek robi sie coraz piękniejszy, efekt końcowy napewno wszystkich powali na kolana!! :wink:

A pomysł na taras REWELACJA!!!!!!!!! :o :lol: :lol:

możesz napisac więcej jak to robisz??? z jakiego drzewa?? co jest pod spodem??? czym będziesz wykanczał??? impregnował?? :lol: :lol:

Dzięki dziewczyny :)

Kala- ma warstwie piachu zagęszczonego , leżą krążki dębiny grubości ok 20cm i średnicy od 20 do 70cm. Od spodu "impegnowana" olejem przepralonym, z góry po wyszlifowaniu będzie pomalowana olejem do tarasów ale nie wiem jeszcze jakim, pozatym i tak nie mam narazie funduszy, więc to dalszy plan.

Dzięki dziewczyny :)

Kala- ma warstwie piachu zagęszczonego , leżą krążki dębiny grubości ok 20cm i średnicy od 20 do 70cm. Od spodu "impegnowana" olejem przepralonym, z góry po wyszlifowaniu będzie pomalowana olejem do tarasów ale nie wiem jeszcze jakim, pozatym i tak nie mam narazie funduszy, więc to dalszy plan.

PIT79 - uszy do góy, przyjdzie wiosna i będzie lepiej :)

• 2 weeks później...

No to miałeś podobną przygodę z psem.... Nasz Smolik też kiedyś zniknął... Wypuściłem biedaka rano na zewnątrz.... Co rano musi być toaleta i obchód po okolicy... Do każdego sąsiada musi zajrzeć.... Po czym z reguły wraca i leży na ganku albo na tarasie.... Dzwoni Pani Kruszonowa koło południa, że psa nie ma... Woła, gwizda, nic...Kruszonkę w wózek i obchód po okolicy... Psa nie ma.... Kruszonka w wózku przejechała dalszą okolicę.... Kruszonowa chodzi po wsi woła i gwizda..... Psa nie ma.... Dzwoni..... Pakuję się w samochód.... Jest wczesne popołudnie....

Z drogi zawraca mnie telefon... Smolik się znalazł.... Zadowolony i szczęśliwy leży pod gankiem.....

:D :D :D :D