Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosiny domu z 1935r,remont i budowa- Komentarze

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i mile słowo :D

Dusia bujanka jeszcze nie zrobiona niestety. Co do mieszkania to hmm... do odwaznych swiat należy więc pomieszkujemy :) Wody jeszcze ciepłej nie ma, ale jakos sobie dajemy radę,dziś się juz tak zdenerwowałem na mycie naczyń w zimej wodzie, że podłączyłem w końcu zmywarkę :)

Gzau tez nie mam jeszcze, ale kupiliśmy kominek i pale w nim deski, i inne drewniane odpady, a troche tego jest :)

Agagaj Taras nam sie rowniez podobał, ale wg mnie jedyne rozsądne rozwiązanie to albo uzupelnic te szczeliny mniejszymi kolkami, lub trójkątami(ja tak robilem ale mi sie nie podobalo) a w resztę wywypać żwir.

Mój cały taras zerwałem w ostatnią niedzielę bo stwierdziliśmy (po namowie) mojego ojca że w domu będzie się nosic z niego sporo piachu. Czy by tak faktycznie było tego nie wiem, ale wiem że moje krążki dębu pozostawiały wiele do życzenia jeśli chodzi o równość.

Tak czy siak, tarasu juz nie ma, króżki pójdą w przyszłości do ogrodu na ścieżki i przed dom, mają po 20cm grubości i ok 60cm średnicy tak więc na podsypce z piachu lub żwiru poleżą spokojnie te 10-15 lat jak sądzę.

Na taras u mnie też pójdzie dębina( zresztą juz ją mam :lol: ) ale w troche innym wydaniu :wink:

Walczę teraz z łazienką, pokusiłem się na płytki firmy JOPEX (http://www.jopex.com.pl/oferta.html) Na podłodze będą Madera Wenge 30x60 (choć w rzeczywistości nie przypomina to wenge) a na ścianach Madera Paloma też 30x60. Akutarat takie miałem tanio do kupienia a mielismy już dosyć jeżdzenia do sklepach z płytkami więc zdecydowaliśmy sie na takie. Nie będzie żadnych dekorów,ogróbka okna drewnia. Prosta łazienka

Najparwopodobniej lustro w drewnianej ramie, drewniane szafki, brodzik z zewnątrz obłozony kamieniem. Ot żadnych wydziwień.

Pozdrawiam serdecznie

Zdjęć swojego nie mam, dopiero zacząłem układać i zimno sie zrobilo więc w środku robię. Mój taras będzie wyglądąl coś w tym stylu tylko ukladane na przemiantak by fuga w fuge nie wchodziła tu jest zapozyczone z netu zdjęcie http://www.acufasharp.com.pl/bruk/bruk05.jpg mój bruk ma 10x10x10cm.

Jak Ci sie to widzi?[/u]

No łazienka na finiszu :D ładny był ten taras...a nowy też będzie ładny

Pit czytałeś o tym bruku w "ogrodach"? http://forum.muratordom.pl/bruk-drewniany,t62143.htm jest tu kilka fajnych spostrzeżeń /o twardzieli zwłaszcza/ sorki za długi cytat (z 2006) ale może ci się przyda

Tak się stało , że 2 lata temu miałem możliwość wykonania 300 m2 bruku drewnianego.W życiu nigdy czegoś takiego nie robiłem. Od razu mogę napisać, że nie brałem pod uwagę nic innego poza dębem.

Dlatego kupiłem dębinę niesortowaną w lesie od leśniczego cena ok. 75 zł za metr przestrzenny (z fakturą VAT) - kawałki po 120 cm różnej średnicy od 15 do 24 cm średnic.

Wszystko niestety trzeba było okorować samemu co jest rzeczywiście dość żmudną robotą i radzę to robić kiedy drewno jest jeszcze mokre, bo jak wyschnie to troszke ciężko idzie.

Potem trzeba było zbić kozioł do drewna i odpalić piłę motorową i ciąć. Kawałki ok 20 cm (+-2 cm). Proponuję te kawałki czym,ś zaimpregnować z jednej (dolnej) strony - nadaje się bitex (taki do konserwacji podwozi aut), sprawdza się też izolbet, a najtańszy jest przepał z silnika i też jest rewelacja.

Wykonać też trzeba podsypkę - i tu zależnie od gruntu (podobnie jak w kostce brukowej) ja miałem tylko żwir i piasek. Niektórzy czasmi dodają cement do pisaku. Po ułożeniu całości (układamy jak leci, jak pasuje, nie upychamy zbyt ciasno) należy kupić troszkę w miarę grubego żwiru i wysypać na całość, po czym powmiatać go w luki pomiędzy kostkami.

Na koniec zagęszczarka i równanie. potem ewentualnie jeszcze raz przesypujemy już troszkę cieńszym żwirem i może raz jeszcze równamy. Wychodzi rewelacja, naprawdę super wygląd.

Może się zdarzyć że po roku raz jeszcze przyda się zagęszczarka bo po zimie (u mnie powierzchnia była spora prostokąt 17x18m) trzeba było miejscami troszkę pojeździć ale po 2 roku już tego nie dotykałem.

Napiszę więcej - bruk jest zraszany prawie codziennie podczas podlewania trawy, lecą na niego kipy z papierochów, wylewa się piwo (jest to w ogródku piwnym w knajpie) - trzyma się rewelacyjnie, troszkę zciemniał ale naprawdę minimalnie.

PO PRAWIE TRZECH LATACH STAN OCENIAM NA IDEALNY - NIE RÓBCIE BRUKU Z INNEGO DREWNA NIŻ DĄB

kala67 nóż się w kieszeni... :evil:

niestety jakieś kamery, ukryty komputerek do rejestrowania na dysku i byle jakie czujki ruchowe zapalające światło w nocy coby kamera zarejestrowała, nie znam budowy której by nie próbowali okraść lub nie okradli