Agduś 17.06.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Nigdy nie miałam takiego sprzętu, więc zupełnie nie wiem, jakiego szukać? Jaką powinna mieć pojemność? Jakieś pożyteczne dodatkowe gadżety?Czy warto zainwestować w droższą, która ponoć smaży frytki na łyżce oleju? Kuszące, ale... czy takie frytki są jadalne? Czy można w tej frytownicy przygotować coś innego niż frytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 17.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ja mam Moulinex AS7 Supremia - 2000W - chyba 2,2l Dla mnie najwazniejsze bylo zeby miala wyjmowany pojemnik, jak frytkownica jest w calosci to jest horror z wymiana oleju. Troche Watow tez musi miec, bo olej szybko stygnie jak wrzuci sie np mrozone frytki ... im szybciej dojdzie spowrotem do wysokiej temperatury tym lepszy efekt. Ja robie nie tylko frytki, bardzo dobrze piecze sie udka z kurczakow, nie mowiac o piersiach w panierce mniam, kalamary i inne takie. Nawet kotlety schabowe czy z karkowki. Lubie jeszcze np krazki cebuli, czy pory w ciescie ... no i oczywiscie ryba ale to robie na tarasie tz wynosze frytkownice na taras, bo lepiej sie piecze taka ryba jak frytkownica jest otwarta a to juz troche chlapie. Co do frytkownic w ktorych uzywa sie malo oleju, to ostatnio ogladalam testy tefala i jeszcze jakiejs ale wyszly zenujaco do kitu. Frytki sa miekkie i nie pieka sie dobrze, ale za to bardzo dobrze wypadla... kurcze juz nie pamietam firmy De Longi`? czy cos podobnego. Frytkownica potrzebuje duzo mniej oleju niz normalne. leje sie tylko troche oleju, koszyk jest okragly, ustawiony pod skosem i obracajacy sie caly czas. Tylko ze na frytki moze jest super ale jak upiec tam kotleta w panierce, przeciez sie przyklei do koszyka sama nie wiem, ale relacje byly pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.06.2008 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Dzięki, to już trochę konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza_K 20.06.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 zobacz taką frytkownicę http://www.allegro.pl/item380030779_frytkownica_delonghi_f_895_z_koszem_obrotowym.html Użytkuje ją i jest bardzo dobra Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 25.08.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Również polecam frytkownice z koszem obroowym. Potrawy sa mniej nasączone olejem i dzieki temu sa zdrowsze. Warto też żeby frytkownica miała wbudowany filtr do oleju - to znacznie ułatwia uzytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.08.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Dziękuję za rady - zakup już dokonany. Znaleźliśmy egzemplarz wystawowy, nieuszkodzony, nieużywany za całe 36 zł. No to kupiliśmy. Wypróbowaliśmy - działa. Co najważniejsze, ma wyjmowany pojemnik na olej - nie wyobrażam sobie mycia takich z niewyjmowanym , ale może mam zbyt ubogą wyobraźnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 26.08.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Nowy za 36 złotych?!?! nadzwyczajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.08.2008 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Stała na wystawie, nie miała pudełka i była zakurzona. Poza tym - nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.04.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Podnosze temat, bo stoje przed wyborem frytkownicy. Chce taka, do ktorej wlewa sie max 2 l oleju i zmiesci sie min 1 kg frytek. Mialam zamiar kupic taka, z ktorej mozna wyjac metalowa miske od oleju i swobodnie ja wymyc i tu zaczyna sie problem, bo frytownice z wyjmowanym wnetrzem kosztuja od 300 zl w gore (pisze o znanych firmach). Inne frytownice posiadajace duza moc i parametry jakie wymienilam wyzej sa o polowe tansze ale nie maja wyjmowanej miski na olej. Szkoda jest mi wydac tyle kasy na urzadzenie, ktore bedzie uzywane2-3 razy w miesiacu, wiec mam pytanie do osob, ktore maja frytownice bez wyjmowanej miski na olej. Czy jestescie zadowoleni z niej, czy nie ma problemu z wymyciem takiej frytownicy, czy moze juz teraz byscie woleli poczekac i dolozyc kase zeby kupic z wyjmowana miska do mycia? A moze to, ze trzeba wlozyc cale urzadzenie do zlewu zeby wymyc miske nie stanowi zadnego problemu i nie ma sensu wydawac kasy. Czekam na wasze opinie, bede wdzieczna za kazda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.04.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 magpie! wiem, że trochę nie na temat tego wątku, ale koniecznie musisz mieć tą frytkownicę? kilka lat temu też o takiej myślałem, ale jak zobaczyłem u wujasa jaki to kląkier, ile oleju trzeba w toto wlać, a potem ile zachodu z myciem tego, to zacząłem robić frytki na patelni. Dam Ci arcyprosty mój sposób na szybkie frytki, który jest niezawodny od lat (pod warunkiem odpowiednich ziemniaków naturalnie); spróbuj raz, proszę, posmakuj i powiedz, czy potrzebujesz takiego ustrojstwa w kuchni. soł: gruba patelnia teflonowa ziemniaki oliwa z oliwek vegeta ziemniaki kroję na fryty grubości ok. 1 cm., na patelnię wlewam oliwę, ale nie tak dużo, żeby frytki się w niej zanurzały, tylko tak powiedzmy do połowy maksymalnie (w butelce oliwy mam czosnek i zioła, więc dodatkowo aromat...) wrzucam frytki i czekam. Musi być jedna warstwa, żeby każda jedna ona miała kontakt z rozgrzaną oliwą; po ok. 10-12 minutach (biorę najgrubszą i sprawdzam jędrność ), gdy jest OK posypuje delikatnie vegetą, co powoduje, że skórka na frytkach robi się chrupiąca, a frytki w środku są mięciutkie. Jedyna wada tego sposobu to taka, że proces powtarzam co najmniej 2 razy z uwagi na średnicę patelni ale to tylko 10 minut mało tłuszczu, szybko, czysto, a na tej aromatycznej oliwie najczęściej smażę rybkę dziękuję za uwagę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.04.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 magpie! wiem, że trochę nie na temat tego wątku, ale koniecznie musisz mieć tą frytkownicę? kilka lat temu też o takiej myślałem, ale jak zobaczyłem u wujasa jaki to kląkier, ile oleju trzeba w toto wlać, a potem ile zachodu z myciem tego, to zacząłem robić frytki na patelni. Dam Ci arcyprosty mój sposób na szybkie frytki, który jest niezawodny od lat (pod warunkiem odpowiednich ziemniaków naturalnie); spróbuj raz, proszę, posmakuj i powiedz, czy potrzebujesz takiego ustrojstwa w kuchni. soł: gruba patelnia teflonowa ziemniaki oliwa z oliwek vegeta ziemniaki kroję na fryty grubości ok. 1 cm., na patelnię wlewam oliwę, ale nie tak dużo, żeby frytki się w niej zanurzały, tylko tak powiedzmy do połowy maksymalnie (w butelce oliwy mam czosnek i zioła, więc dodatkowo aromat...) wrzucam frytki i czekam. Musi być jedna warstwa, żeby każda jedna ona miała kontakt z rozgrzaną oliwą; po ok. 10-12 minutach (biorę najgrubszą i sprawdzam jędrność ), gdy jest OK posypuje delikatnie vegetą, co powoduje, że skórka na frytkach robi się chrupiąca, a frytki w środku są mięciutkie. Jedyna wada tego sposobu to taka, że proces powtarzam co najmniej 2 razy z uwagi na średnicę patelni ale to tylko 10 minut mało tłuszczu, szybko, czysto, a na tej aromatycznej oliwie najczęściej smażę rybkę dziękuję za uwagę i pozdrawiam Nie wiem jakim cudem ale przeoczylam Twoja odpowiedz . Z frytkownica na razie u mnie cisza, szkoda mi wydac tyle kasy na taka z wyjmowanym pojemnikiem na olej, frytki jemy rzadko, a nieraz przez pol roku ani razu. Twoj przepis w wolnej chwili na pewno wyprubuje, troche to krojenie mnie przeraza, bo u nas zawsze wszystko jest "biegiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.04.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A też chciałem koniecznie frytownicę - szukałem, pytałem i ciagle jakis stres. A to że ciężko się myje, a to że droga. Przypadkiem kupiłem w Biedronce garnek z sitkiem i przykrywką do frytek i nie tylko. Za ok 20 zł. Z cienkiego materiału więc się szybko nagrzewa, ale też szybko ciepło traci. A smażenie dość błyskawiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A też chciałem koniecznie frytownicę - szukałem, pytałem i ciagle jakis stres. A to że ciężko się myje, a to że droga. Przypadkiem kupiłem w Biedronce garnek z sitkiem i przykrywką do frytek i nie tylko. Za ok 20 zł. Z cienkiego materiału więc się szybko nagrzewa, ale też szybko ciepło traci. A smażenie dość błyskawiczne. Czesto widzialam ten garnek w gazetce promocyjnej biedronki ale zawsze sie obawialam czy ten garneg nie bedzie jednorazowy. Ale teraz jak napisales, ze jest ok to go kupie jak bedzie na nie promocja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekonoma 16.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Podbijam temat. Szukam frytkownicy, dobrej wytrzymałej. Takiej dla 4-osobowej rodzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adda.g 16.11.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A po co Ci frytownica? Tak lubisz jedzenie smażone w głębokim tłuszczu? Słaby pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekonoma 16.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Lubimy od czasu do czasu zjeść frytki lub inne smażone rzeczy. O ile nie przesadza się nie widzę w tym nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaka1 19.12.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Równie dobre frytki wychodzą z piekarnika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekonoma 01.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Ja wolę z frytkownicy na jedną łyżkę oleju, coś jak tutaj http://www.odeo24.pl/product-pol-853-Tefal-YV9601-Frytkownica-2w1-beztluszczowa.html Kupiłam teraz taką do domu. Chudziutkie, chrupkie, pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarsa 31.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Ja wolę z frytkownicy na jedną łyżkę oleju, coś jak tutaj http://www.odeo24.pl/product-pol-853-Tefal-YV9601-Frytkownica-2w1-beztluszczowa.html Kupiłam teraz taką do domu. Chudziutkie, chrupkie, pycha. nie słyszałam wcześniej o frytkownicy na jedną łyżkę oleju - pomysł bardzo dobry ) przygotowujesz w tym też inne potrawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekonoma 01.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Tak, ta frytkownica daje wiele możliwości, nawet dwie potrawy na raz możesz robić w niektórych modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.