Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi 70-tki w domu?

I.W.

Recommended Posts

70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło,.

mam na myśli 70 skrzydło, w murze otwór na 80

No to ja tak mam, ale na poddaszu i przy małym metrażu domku. Większe drzwi nie bardzo by pasowały i nie wszędzie by się zmieściły. Na dole też takie , ale do gabinetu i wejście przy schodach, więc większe by i tak nie weszly, a reszta otwarte przestrzenie.

Ale na większych powierzchniach ścian i pomieszczeń to lepiej jednak trochę większe.

• 1 month później...
§ 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 0,9 m. W wypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła zasadniczego nie może być mniejsza niż 0,9 m.

§ 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów.

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

To chyba powinno rozwiać wątpliwości

No nie do konca, bo wiekszosc tyczy sie budynkow użytecznosci publicznej a nie mieszkan, czy domow jednorodzinnych.

Wychodzi mi że lepiej jakbym dał drzwi 70 u siebie w domu zamiast 80-tek.

Pzrejść się i tak da :wink: a będę miał miejsce w strategicznych miejscach (akurat w okolicach drzwi trochę mało m2

Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia?

chyba wydziwiasz :D :D

dziwnie to bedzie wygladac, jesli drzwi sa w eksponowanych miejscach, do tego jesli w uczeszczanych, to bedzie lekki dyskomfort ....

Mówię z praktyki na podstawie swojego domu. I mam własnie większość wąskich (80) otwór). 70 otwór to tylko się nadają do schowka, spiżarki lub mikrokibelka.

Drzwi 80 w swietle (czyli otwór w ścianie) są jednak dość wąskie, pasują do niewielkiej sypialni, gabineciku, prywatnej łazienki i generalnie raczej na niedużym poddaszu uzytkowym. Jak równiez przy wystroju wnętrz takim bardziej rustykalnym, "swojskim". U mnie tak jest i pasuje. Nowoczesne i klasyczne wymaga dużych otworów. Dasz duże, masywne meble, a tu drzwi takie malutkie...

Natomiast na parterze w bardziej reprezentacyjnych pomieszczeniach 90 w swietle to raczej minimum, chyba, że to jakiś pokój "za winklem lub przy schodach, gdzie nie ma dużo miejsca. I to prawda, że ciężko minąć się w takich drzwiach. Ja na dole mam szersze 90 i 100 do dużego pokoju, tylko do małego gabinetu w wejściem przy schodach są mniejsze, bo by nie weszly po skos.