el-ka 19.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło,. mam na myśli 70 skrzydło, w murze otwór na 80 No to ja tak mam, ale na poddaszu i przy małym metrażu domku. Większe drzwi nie bardzo by pasowały i nie wszędzie by się zmieściły. Na dole też takie , ale do gabinetu i wejście przy schodach, więc większe by i tak nie weszly, a reszta otwarte przestrzenie. Ale na większych powierzchniach ścian i pomieszczeń to lepiej jednak trochę większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiahaa 20.07.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 § 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 0,9 m. W wypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła zasadniczego nie może być mniejsza niż 0,9 m. § 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy. 2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy. 3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów. § 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza. 2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych. To chyba powinno rozwiać wątpliwości No nie do konca, bo wiekszosc tyczy sie budynkow użytecznosci publicznej a nie mieszkan, czy domow jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.07.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Wychodzi mi że lepiej jakbym dał drzwi 70 u siebie w domu zamiast 80-tek. Pzrejść się i tak da a będę miał miejsce w strategicznych miejscach (akurat w okolicach drzwi trochę mało m2 Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia? chyba wydziwiasz dziwnie to bedzie wygladac, jesli drzwi sa w eksponowanych miejscach, do tego jesli w uczeszczanych, to bedzie lekki dyskomfort .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 21.07.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Mówię z praktyki na podstawie swojego domu. I mam własnie większość wąskich (80) otwór). 70 otwór to tylko się nadają do schowka, spiżarki lub mikrokibelka.Drzwi 80 w swietle (czyli otwór w ścianie) są jednak dość wąskie, pasują do niewielkiej sypialni, gabineciku, prywatnej łazienki i generalnie raczej na niedużym poddaszu uzytkowym. Jak równiez przy wystroju wnętrz takim bardziej rustykalnym, "swojskim". U mnie tak jest i pasuje. Nowoczesne i klasyczne wymaga dużych otworów. Dasz duże, masywne meble, a tu drzwi takie malutkie...Natomiast na parterze w bardziej reprezentacyjnych pomieszczeniach 90 w swietle to raczej minimum, chyba, że to jakiś pokój "za winklem lub przy schodach, gdzie nie ma dużo miejsca. I to prawda, że ciężko minąć się w takich drzwiach. Ja na dole mam szersze 90 i 100 do dużego pokoju, tylko do małego gabinetu w wejściem przy schodach są mniejsze, bo by nie weszly po skos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 21.07.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 ja mam 70 w spiżarni i nie załuję...są odpowiednie nie za duże ani nie za małe...natomiast we wszystkich pomieszczeniach raczej 70ek bym nie dała tylko 80tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.07.2008 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Zamówione już.Łazienka, sypialnia, łazienka górna i garderoba skrzydło 70; gabinet, pokój na górze 80-tki. Wejście z wiatrołapu do hallu dwuskrzydłowe 120. Reszta tzn hall - salon, salon - kuchnia łuki 180 cm a pokój na antresoli otwarty całkowicie. Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts