Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wiecej wydaliscie na dom?

Ile % wiecej wydales na dom nizx przewidywles?  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile % wiecej wydales na dom nizx przewidywles?

Recommended Posts

W ubiegłym roku dałbym się pokroić za utrzymanie tezy że wybuduję mój prosty domek (pow użytk 120 m) za kwotę 250.000 zł do wprowadzenia. Aktualnie już tyle wydałem a nie mam nawet stanu deweloperskiego :( :) . Szacuje, że za 350 tysiecy złotych będzie mozna się wprowadzić, ale nie będzie wykończonej górnej łazienki, taras zostanie na drugi (?) rok Ogrodzenie od frontu zamiast z płytek klinkierowych będzie po prostu z siatki itp, itd. Ile wydam naprawdę to czas pokaże.

Pozdr,

W ubiegłym roku dałbym się pokroić za utrzymanie tezy że wybuduję mój prosty domek (pow użytk 120 m) za kwotę 250.000 zł do wprowadzenia. Aktualnie już tyle wydałem a nie mam nawet stanu deweloperskiego :( :) . Szacuje, że za 350 tysiecy złotych będzie mozna się wprowadzić, ale nie będzie wykończonej górnej łazienki, taras zostanie na drugi (?) rok Ogrodzenie od frontu zamiast z płytek klinkierowych będzie po prostu z siatki itp, itd. Ile wydam naprawdę to czas pokaże.

Pozdr,

U mnie równa stówka :oops: I też bym się dała pokroić - startowałam w sierpniu 2007 - że za 280 000 do wprowadzenia, a tu będzie 380 000 bez żadnych szaleństw :evil:

postawiłem na ostatnią odpowiedź.

Zrobiłem kosztorys niemal doskonały... nie przewidziałem szalejących cen w ostatnich 2 latach i debili budowlańców, przez których mam kosztowne poprawki.

W zasadzie wzrost wydatków oscyluje między 20-30%, ale to oznacza, że źle się przygotowałem, więc głowa mnie boli. Ooooo, teraz właśnie zaczęła...

• 1 year później...

Zaznaczylem ostatnia opcje.

Znacznie wiecej wydalismy na etapie:

- wykanczania i urzadzania wnetrz: wbrew wczesniejszym zalozeniom wybieralismy zazwyczaj produkty z wyzszej polki,

- zagospodarowania otoczenia: plot, podjazdy/sciezki, ogrod (w trakcie realizacji - ok. 2000m2 powierzchni do zagospodarowania, i juz teraz widze, ze bedzie to b.duzy wydatek),

- instalacyjnym: w trakcie budowy zdecydowalismy sie na WM z GWC, DGP.