Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W 2006 r uzyskalam pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego. początkowo działka nie była uzbrojona, na początku br podłączono nas do sieci energetycznej. Niestety do chwili obecnej nie ma rozbudowanej sieci wodno-kanalizacyjnej, która by nas objęła, a tym samym jesteśmy faktycznie bez wody i kanalizacji!! Od 2006 r - kiedy budowę zglaszano do spółki wodociągowej i starostwa - nic nie zrobiono - a chodzi o rozbudowę ok 200m sieci. W tym roku planujemy i musimy się wprowadzić, niestety wszelkie starania i prośby o przyspieszenie rozbudowy sieci zbywane są stwierdzeniem, że miasto jeszcze nie ma na to funduszy ( a należy to do zadań własnych gminy). ważniejsze są inne inwestycje - które są stale w mieście prowadzone. Nie wiem już jakie kroki podjąć - aby w najbliższym czasie sprawa została załatwiona. Gdzie iść z problemem? wszelkie interwencje w spółce wodociągowej kończyły się brakiem jakichkolwiek informacji z ich strony, zaś ostatenie pismo - petycja do Urzędu Miasta przyszłych mieszkańców, obecnie inwestorów- od 2 tyg nie uzyskała odpowiedzi. Ręce opadają.
https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/

Najlepiej jak jest więcej inwestorów zainteresowanych podłączeniem wtedy są szanse inaczej długo poczekacie.

Tak czy inaczej pisać pisma, bo troche przyspieszy, ale pomyślcie o studni bo to wydatek który się przyda nawet jak będzie już wodociąg bo za darmo trawnik podlejesz czy auto umyjesz a woda będzie coraz droższa.

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522047

czy 200 m czy 20 to problem ten sam, nie do przeskoczenia. Wybudować wodociągu samemu nie wolno! MIałem ten sam problem, prawie że w środku miasta (2,5 km od ścisłego centrum) przed moją działką przy głównej ulicy kończył się wodociąg u sąsiada, 20 m obok i jak myślicie jak się skończyło ? Wywierciłem studnię, ot co, tyle projektów ile musiał bym zrobić, map, zatwierdzeń skórka za wyprawkę. Wiedziałem jak kupowałem działkę ale nie sądziłem że że 20 metrów wodociągu to jakieś dwa lata załatwiania, paranoja. Koszt wodociągu jaki trzeba zbudować to 4tys zł, ale inwestorowi prywatnemu nie wolno. To samo miałem z tpsa, brakowało 150 m kabla, chiałem sam położyć, no ale z nimi w końcu wygrałem, zecydowali się bez żadnych projektów czy map, ale kanalizacja i woda .... no przynajmniej w moim mieście nie do przejścia, chyba że w dwa lata latania.
https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522145

problem u mnie jest jeszcze taki, że moja działka graniczy z działką wodociągów ;/// na której znajduje się stacja poboru wody. Więc jest to niby teren objęty ochroną - i nie mogę kopać studni. A faktycznie - działka w centrum miasta, ok 3 km od centrum - a przepychanki trwają i trwają. Wszystko sprowadza się do braku środków na inwestycję - wiem już że z Urzędu Miasta dostanę kolejna odp, iż na razie środków nie ma. Zastanawiam się tyko, czy być może pismo do wyższego szczebla coś da
https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522173

pytałeś o to czy nie można studni wiercić ? ja też jestem na terenie ochronnym wodociągów, tylko studnię mam na 40 metrach a oni na 200 czy więcej. Zapytaj o to, ja też mam ich niedaleko, nie robili problemu.

Jak nie dostaną budżetu na ten rok (budżet planują do końca czerwca) to do następnego roku nic się nie zmieni.

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522238

Wybudować wodociągu samemu nie wolno!

A to dlaczego nie wolno? Jakoś rurę, która ostatnio pojawiła się przed moim domkiem nie ciągnęły wodociągi tylko prywatny inwestor. Trzeba się tylko dogadać, zaplanować, wybudować, etc

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522242

Wybudować wodociągu samemu nie wolno!

A to dlaczego nie wolno? Jakoś rurę, która ostatnio pojawiła się przed moim domkiem nie ciągnęły wodociągi tylko prywatny inwestor. Trzeba się tylko dogadać, zaplanować, wybudować, etc

Całkowicie zgadzam się z "Trociu".

Ja od spółki wodnej dostałem odpowiedź, że "w najbliższym czasie nie przewiduje się rozbudowy sieci wod. -kan." w rejonie w którym budowałem dom. :( Gmina odpowiedziała mi, że co prawda rozbudowa sieci wod.-kan. należy do zadań własnych gminy ale z braku funduszy w najblizszym czasie ... itd. :(

Z sąsiadem skrzyknęliśmy się i napisaliśmy do spółki wodnej pismo z zapytaniem co oni na to jak my chcielibyśmy finansować odcinek sieci wod. -kan. do naszych posesji. Odpowiedż ze spółki wodnej: OK ale jak gmina zobowiąże sie przyjąć tę sieć po wybudowaniu od nas na swój majątek NIEODPŁATNIE. :o

Przełknęliśmy to i sru pismo do gminy. Gmina mówi OK zgadzamy się, budujcie, a później nam to przekażecie NIEODPŁATNIE.

Na podstawie naszych zobowiązań o finansowaniu inwestycji oraz zobowiązania gminy o przyjęciu sieci na ich majątek po wybudowaniu spółka wodna wydała nam warunki przyłaczenia do sieci wod. -kan. :)

Oczywiście wszystkie pisma zawożone osobiście (za zwrotnym potwierdzeniem odbioru na kopi), co by na miejscu wyjaśniać ewentualne wątpliwości. :roll:

A dalej już normalna procedura: mapka, PT, pozwolenie na budowę, realizacja inwestycji.

Wszystko trwało ok. pół roku od pierwszego pisma do "wody z kranu".

Koszt ok. 10 tyś (2005r) za sieć wod. kan. ok. 60 mb + przyłącza wod. kan.

do dwóch budynków. :)

Jak ktoś myśli, że daliśmy się z sasiadem wystrychnąć na dudka przez gminę (wybudowali wodociąg i kanalizę, i ją oddali za darmo) to niech czyta dalej.

Nie myslcie, że sieć wybudowana przez gminę nic Was nie będzie kosztowała.

Wiem, zaraz odezwą się ci, którzy nic nie płacili za nowowybudowaną przez gminę sieć wod. kan. przed ich domem, bo "zapewnienie wody i odprowadzanie ścieków należy do zadań własnych gminy".

OK zgadzam się, ale w tym jest mały haczyk.

Rada gminy ma prawo na wniosek wójta uchwalić wprowadzenie opłaty adiacenckiej dla właścicieli działek, których wartość wzrosła wskutek uzbrojenia w tę właśnie sieć wod.-kan. :wink:

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522580

Rada gminy ma prawo na wniosek wójta uchwalić wprowadzenie opłaty adiacenckiej dla właścicieli działek, których wartość wzrosła wskutek uzbrojenia w tę właśnie sieć wod.-kan. :wink:

hmmmm.... Pewną ironią by było gdybyś teraz dostał taką opłatę :D No przecież wodociąg masz i wartośc działki wzrosła :D :D

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2522734

Ostatnio jest to mój ulubiony temat, więc muszę wtrącić trzy grosze :wink:

Tytułem wstępu chciałam zauważyć, że woda ze studni nie jest tak całkiem za darmo, bo:

1. Wybicie studni kosztuje (też całkiem spore pieniądze).

2. Czasami trzeba zastosowac filtry (też kosztują).

3. Trzeba mieć hydrofor + wydatek na prąd.

4. Od czasu do czasu (bo nie wiem jak często) należałoby zrobić badanie wody.

Już chyba pojawiły się z trzy wątki na temat braku wody. Ponieważ ten temat właśnie przerabiam, wcześniej podzieliłam się moimi uwagami np. tu:

http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm

Zaznaczam też, że przepisy poniższe nie mają zastosowania do zwrotu kosztów za przyłącza - te właściciel robi na swój koszt. Od 2005 r. zmieniła się definicja co jest przyłączem, a co siecią, więc wcześniej było tak, że ktoś budował przyłącze, które w tej chwili byłoby siecią.

Nie chcąc się za bardzo powtarzać napiszę w skrócie :

Zgodnie z art. 3 ust. 1. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków jest zadaniem własnym gminy, ale

zgodnie z ustawą z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami:

Art. 144. 1. Właściciele nieruchomości uczestniczą w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej przez wnoszenie na rzecz gminy opłat adiacenckich. (opłata adiacencka jest ustalana po wybudowaniu)

Art 148 ust. 4. Przy ustaleniu opłaty adiacenckiej, różnicę między wartością, jaką nieruchomość ma po wybudowaniu urządzeń infrastruktury technicznej, a wartością, jaką miała przed ich wybudowaniem, pomniejsza się o wartość nakładów poniesionych przez właściciela lub użytkownika wieczystego nieruchomości, na rzecz budowy poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej.

W przypadku gdy osoba prywatna na swój koszt wybuduje wodociąg, to zgodnie z art. 31 ust. 1 . ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków – osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

Zgodnie z ustawą z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów:

Art. 9. 1: Zakazane jest nadużywanie pozycji dominującej na rynku właściwym przez jednego lub kilku przedsiębiorców.

2. Nadużywanie pozycji dominującej polega w szczególności na:

4) uzależnianiu zawarcia umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia, niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy;

6) narzucaniu przez przedsiębiorcę uciążliwych warunków umów, przynoszących mu nieuzasadnione korzyści.

anpiet napisał:

Z sąsiadem skrzyknęliśmy się i napisaliśmy do spółki wodnej pismo z zapytaniem co oni na to jak my chcielibyśmy finansować odcinek sieci wod. -kan. do naszych posesji. Odpowiedż ze spółki wodnej: OK ale jak gmina zobowiąże sie przyjąć tę sieć po wybudowaniu od nas na swój majątek NIEODPŁATNIE.

Przełknęliśmy to i sru pismo do gminy. Gmina mówi OK zgadzamy się, budujcie, a później nam to przekażecie NIEODPŁATNIE.

Jeżeli rzeczywiście nie odzyskaliście pieniędzy za ten wodociąg, czy też nie obniżyliście opłaty adiacenckiej o poniesione koszty, to gmina uzyskała nieuzasadnione korzyści. Można poczytać o tym w uzasadnieniach Prezesa UOKiK np. decyzji RWR 18/2007 lub RLU 14/07.

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2523534

anpiet napisał:

Z sąsiadem skrzyknęliśmy się i napisaliśmy do spółki wodnej pismo z zapytaniem co oni na to jak my chcielibyśmy finansować odcinek sieci wod. -kan. do naszych posesji. Odpowiedż ze spółki wodnej: OK ale jak gmina zobowiąże sie przyjąć tę sieć po wybudowaniu od nas na swój majątek NIEODPŁATNIE.

Jeżeli rzeczywiście nie odzyskaliście pieniędzy za ten wodociąg, czy też nie obniżyliście opłaty adiacenckiej o poniesione koszty, to gmina uzyskała nieuzasadnione korzyści. Można poczytać o tym w uzasadnieniach Prezesa UOKiK np. decyzji RWR 18/2007 lub RLU 14/07.

U mnie gmina dopiero przymierza się do uchwalenia opłaty adiacenckiej.

Mam nadzieję, że nie będziemy mieli z sąsiadem problemu z obniżeniem tej opłaty. W przeciwnym wypadku posiłkować sie będziemy Twoimi radami Alkman.

Z góry dzieki i pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2523819

W 2006 r uzyskalam pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego. początkowo działka nie była uzbrojona, na początku br podłączono nas do sieci energetycznej. Niestety do chwili obecnej nie ma rozbudowanej sieci wodno-kanalizacyjnej, która by nas objęła, a tym samym jesteśmy faktycznie bez wody i kanalizacji!! Od 2006 r - kiedy budowę zglaszano do spółki wodociągowej i starostwa - nic nie zrobiono - a chodzi o rozbudowę ok 200m sieci. W tym roku planujemy i musimy się wprowadzić, niestety wszelkie starania i prośby o przyspieszenie rozbudowy sieci zbywane są stwierdzeniem, że miasto jeszcze nie ma na to funduszy ( a należy to do zadań własnych gminy). ważniejsze są inne inwestycje - które są stale w mieście prowadzone. Nie wiem już jakie kroki podjąć - aby w najbliższym czasie sprawa została załatwiona. Gdzie iść z problemem? wszelkie interwencje w spółce wodociągowej kończyły się brakiem jakichkolwiek informacji z ich strony, zaś ostatenie pismo - petycja do Urzędu Miasta przyszłych mieszkańców, obecnie inwestorów- od 2 tyg nie uzyskała odpowiedzi. Ręce opadają.

Skoro masz pozwolenie na budowę, to musiałeś wczesniej dostać warunki przyłaczy - ni ewidziałeś , że 200m jest do podłączenia??

Skoro tylko dla ciebie wodociągi miałyby to robić to z punktu widzenia ekonomii nie będzi eim się to opłacac - proponuję zacząć myśleć o studni.

https://forum.murator.pl/topic/103632-woda-niedost%C4%99pna/#findComment-2524350