Mariusz Łódź 18.06.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Chciałbym się was poradzić - mam półokrągły taras z 2...3 stopniami 15cm/30cmi o promieniu 2m. Najlepiej odpowiadałbym gres techniczny (zwykły, nieszkliwiony i niepolerowany) w kolorze czerwono-brązowym lub beżowym z Paradyża, jednak dla pewności uzyskania łuku powinienem mieć płytki 33x33 . Dalej zrobienie takiego łuku i wykończenie stopni nie jest taką prostą sprawą dla wykonawców i wymaga dużej liczby płytek Zastanawiam się nad powłokami żywicznymi ale żywica na gołym powietrzu Zastanawiam się też nad kolorowymi płytami chodnikowymi, które można kupić w obi - był taki wątek ale poległ. Jak radzicie aby go wykończyć, może ktoś z Was ma super pomysł lub coś przetestował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.06.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Ja mam obłożone gresem.Najpierw po łuku docinane płytki do czoła schodka w takie trapezy a potem pozostała przestrzeń tarasu już na prosto.Jak dasz maila wyślę fotkę.Trochę tych ścinek było to fakt, ale też i gres tani był więc nie zmarnowało się dużo kaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 18.06.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Też podłącze się do wątku bo mam podobny taras i ten sam problem będe wdzięczny za zdjęcia mail: jm00(małpa@)orange.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.06.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 18.06.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Widzę, że więcej jest takich szczęściarzy z półokrągłymi schodami betonowymi Mam podobne dylematy z jeszcze większą ilością schodów, bo rzecz dotyczy schodów wejściowych do domu i tarasowych z tyłu domu. Poproszę też te zdjęcia Cypek ! Z góry dziękuję! [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Cypek też tak mam też poproszę o zdjecia [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.06.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.06.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 zapodałbyś foty na forum, popatrzylibyśmy chętnie wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 19.06.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Cypek jako że też jestem szczęśliwym posiadaczem Manueli,lecz jeszcze w stanie surowym, również poproszę o fotki[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 dzięki Cypek za foteczki super tylko -nie żebym marudziła - jakbyś mógł tym schodkom jakąś fotkę cyknąć tak w miarę w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 19.06.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ja też mam takie schody Tylko , że ja chcę je obłożyć kamieniem różnej wielkości i nierównych krawędziach . Jezeli ktoś ma takie lub widział to proszę o inspiracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 19.06.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Żywica - technicznie prawidłowy pomysł, ale w takich miejscach zbyt elegancko to nie wygląda. Schody dodatkowo MUSZĄ być antypoślizgowe, co dodatkowo psuje estyetykę. Jeśli żywica - to tylko poliuretanowa, lub mieszanka epoksydowo -uretanowa. Sztywna może się nie sprawdzić (epoxyd) Ze względów estetycznych raczej w tym miejscu nie radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.06.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia samych schodów, bo te co wysłałem innym są z imprezy i nie chciałbym ich publicznie wystawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 20.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 na połokrągłe, no tez takie mam, no wiec jak w pytaniu - najlepsze - granit palony, kamieniarz ładnie wyrobi łuki i podetnie kapinoski na schodach, impreza 500 za metr ale na zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 23.06.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 500 za metr to najmniej! Robiłam wycene na granit na schody i wychodziło znacznie wiecej. Do tego mnie osobiscie bardzo nie podoba sie granit płomieniowany bo wygląda jak ukurzony. Ładnie wyglada chwilę po umyciu. Ale to kwestia gustu. W kazdym razie, mnie sie nie uśmiechało dać 700-800 zł/m kw. na coś co nie podoba mi się, choćby było na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewen7 22.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 witam, odświeżę trochę temat, mam półokragły taras o promieniu ok 3m i 5 stopni (poniżej fotki), mogę tylko położyć płytki (ze względu na wysokość progu w oknie tarasowym). prośba o radę: chciałbym po łuku dobudować niewielki murek (ok. 50cm) - jak i z czego to najlepiej zrobić aby po jakimś czasie nie odspoiło się ok powierzchni tarasu? zastosować jakieś metalowe pręty / kotwy? co do płytek też mam dylemat jakie? chyba najlepsze, jeśli chodzi o cięcie i dopasowanie do łuków, byłyby małoformatowe np. 10x10cm ale słaby wybór. może ktoś z forumowiczów podrzuci jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.08.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 murujesz murek z cegły pełnej a łuk na niej wyprowadzasz tynkiem . W mojej opinii to taras będzie wyglądać mocno ciężko z tym murkiem - bryła Twojego domu to nie wielkość pałacu. Zastanów się jeszcze a w tym czasie poustawiaj doniczki prostokątne z jakąs zieleniną na brzegach półokrągłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.08.2012 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Koszt obłożenia płytami granitowymi zaokrąglonych schodów byłby spory a płytki odlezą, bo jest za dużo małych fug w które wejdzie woda. Na tym etapie opłaca się skuć i wymurować od nowa, ale z kostki granitowej np. 15x17 (zdjęcia na stronie) lub 15x8 w pionie a wnętrze schodów wypełnić kostką 4x6 łupaną lub cieto-łupaną. Będzie stosunkowo tanio i efektownie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts