mandm7 18.06.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam, mój sąsiad dawno dawno temu wybudował mały domek letniskowy na swojej działce (ok 4X3 m). Domek ten usytuowany jest ok 4 metrów od mojej działki (wygląda, że zgodnie z przepisami). Po jakimś czasie w drugim końcu działki wybudował dom. Po wczorajszych odwiedzinach naszej działki okazało się, że ów sąsiad odgrodził od swojego domu część działki z domkiem letniskowym ponieważ postanowił URUCHOMIĆ TAM KNAJPĘ!!. Sąsiada widziałem dwa razy i był na bani a więc już sobie wyobrażam wszystkich miejscowych obszczymurków i niedzielnych letników siedzących do późna w nocy przy piwie jakieś 5 metrów od naszego przyszłego domu. Wynieśliśmy się z miasta bo miało być cicho i spokojnie a tu masz babo placek Czy mogę w jakiś sposób zablokować powstanie tej knajpy? Czy ów "restaurator" musi zebrać zgodę bezpośrednich sąsiadów knajpy? Droga dojazdowa do naszych działek jest drogą wewnętrzną (nie gminną) i zarówno ja jak i mój sąsiad jesteśmy jej właścicielami więc może od tej strony go podejść. pzdr m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.06.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jeśli teren jest objęty mpzp to sprawdź ustalenia czy dopuszczone są usługi, powierzchnia itpjak nie ma planu to sąsiad musi mieć decyzję wz art 59.1.i 2 ustawa o planowaniu i zagospodrowaniu przestrzennym, jesteś stroną postępowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.06.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Rejestrując działalność gospodarczą (jest tam miejsce jej wykonywania) urząd nie ma obowiązku (a nawet prawa) sprawdzać, czy delikwent może tam prowadzić działalność. On ją tylko, zgodnie z nazwą, REJESTRUJE.Ale sąsiad, żeby ja rozpocząć w określonym obiekcie, musi mieć uzgodnienia "wszystkich świętych" z PSSE na czele (wszak handlować będzie specyficzną, ale jednak żywnością). Zainteresuj się, czy złożył takie wnioski. No i w całej rozciągłości zrealizuj to, co radzi Dusia. Jeśli jest MPZP, to musi dopuszczać tego typu usługi. Jeśli jest to teren bez planu, powinno to być w warankach zabudowy (bez tego nie zmieni przeznaczenia obiektu na handlowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts