Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zageszczanie pod posadzke na gruncie

Jankes

Recommended Posts

Witajcie. To moj pierwszy zalozony temat. Budujemy z Zona dom, a wlasciwie jest to gruntowna przebudowa. Dom byl postawiony w 1963. Fundamenty okazaly sie solidne, jak przyslowiowa opoka :p , a sciany z kiepskich bloczkow zuzlobetonowych :evil: ( kiepskich nawet jak ten material). Jednym z punktow programu jest wymiana podlog. Byly na zuzlu i pustce powietrznej, a teraz maja byc wg obecnych standardow. Poniewaz fundamenty wymagaly ogledzin itp podloze zostalo w srodku wzruszone i nieco podnieslismy tez poziom posadzek. Tak wiec podsypka nawieziona i moj wykonawca twierdzi, ze jak sie bedzie polewac woda itd, to do wiosny juz bedzie jak trza i mozna lac chudziaka. Ale ja mam watpliwosci.i mysle, ze trzebaby zagescic mechanicznie, a poza tym to chyba bym jednak wolal te podbetony srobic w tym roku, zawsze zdazy obeschnac i ulatwo zycie na wiosne. Jak bylo u Was i co na ten temat sadzicie? I druga sprawa. Buduje sie w Poznaniu i mam pytanie, czy ktos w okolicy wypozyczal zageszczarke, badz wie gdzie to mozna zrobic i jakie sa stawki. Wprawdzie umowa mowi, ze sprzet i narzedzia zalatwia wykonawca, ale chce wiedziec o jaka " pietruszke " moze sie ewentualnie ze mna klocic.

Pozdrawiam

Jankes

Witam Jankesa

z ta woda do delikatnie BAGNO moze sie zrobic

poza tym istotne bardzo jest co masz pod spodem i jak woda odchodzi

ja teraz zagenszczalem grunt pod dom budowlaniec chcial lac i w polowie zalal, a mialem obiekcje i polowy nie zalewalem tak mocno bo pod spodem mam tafle gliny

przy zagenszczaniu u mnie szlo dobrze

budowlaniec "UTPOIL"zageszczarke i musielismy pare dni poczekac by podeschlo. nie jest zlym fachowcem tylko wolno mysli i standardowo.

WNIOSKI moje z autopsi:

dobry material do zageszczenia

dobra zageszczara NIE ZALOWAC CZASU

podsypywc i co warstwe zageszczac max co 20 cm

I WTYM TYGODNIU MOZESZ WSZYSTKO ZROBIC

wydaje mi sie,ze przy twojej robocie musisz zwrocic uwage (bo nie wim jak dom jest osadzony do podloza)na to by to co wybiersz i jak nie naruszylo struktury scian zew.

wydaje

Witam Jankesa

z ta woda do delikatnie BAGNO moze sie zrobic

poza tym istotne bardzo jest co masz pod spodem i jak woda odchodzi

ja teraz zagenszczalem grunt pod dom budowlaniec chcial lac i w polowie zalal, a mialem obiekcje i polowy nie zalewalem tak mocno bo pod spodem mam tafle gliny

przy zagenszczaniu u mnie szlo dobrze

budowlaniec "UTPOIL"zageszczarke i musielismy pare dni poczekac by podeschlo. nie jest zlym fachowcem tylko wolno mysli i standardowo.

WNIOSKI moje z autopsi:

dobry material do zageszczenia

dobra zageszczara NIE ZALOWAC CZASU

podsypywc i co warstwe zageszczac max co 20 cm

I WTYM TYGODNIU MOZESZ WSZYSTKO ZROBIC

wydaje mi sie,ze przy twojej robocie musisz zwrocic uwage (bo nie wim jak dom jest osadzony do podloza)na to by to co wybiersz i jak nie naruszylo struktury scian zew.

wydaje