Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa rusztowań - wycinanie otworów w rurze

MiSiOr

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak.

Mam kilkanaście rusztowań (pozbierałem po rodzinie i znajomych za grosze).

Częściowo są uszkodzone. Mam też migomat i prasę 16 t (taka zwykła, z ręczną

pompką, ala wyciskanie łożysk w samochodach).

Powymieniałem już uszkodzone rurki w rusztowaniach, ale mam problem z kielichami. Nie wiem jak zrobić wpusty (otwory w kielichach w które wchodzą rurki następnego rusztowania). Próbowałem już gazem i kątówką, ale nie dość że marnie mi idzie, to i tarcze szybo się tracą. Ponadto tak wykonany otwór pozostawia wiele do życzenia, nieładny i nierówny.

Chciałbym zaprzęgnąć praskę to tego zadania, ale nie mam pomysłu jak :( Coś ala gilotyna, z tym że niewielka.

Widział ktoś może maszynkę do rusztowań lub ustrojstwo które by mogło pomóc?

Sprawa wygląda tak.

Mam kilkanaście rusztowań (pozbierałem po rodzinie i znajomych za grosze).

Częściowo są uszkodzone. Mam też migomat i prasę 16 t (taka zwykła, z ręczną

pompką, ala wyciskanie łożysk w samochodach).

Powymieniałem już uszkodzone rurki w rusztowaniach, ale mam problem z kielichami. Nie wiem jak zrobić wpusty (otwory w kielichach w które wchodzą rurki następnego rusztowania). Próbowałem już gazem i kątówką, ale nie dość że marnie mi idzie, to i tarcze szybo się tracą. Ponadto tak wykonany otwór pozostawia wiele do życzenia, nieładny i nierówny.

Chciałbym zaprzęgnąć praskę to tego zadania, ale nie mam pomysłu jak :( Coś ala gilotyna, z tym że niewielka.

Widział ktoś może maszynkę do rusztowań lub ustrojstwo które by mogło pomóc?

O tej prasce to raczej zapomnij. W tym temacie to Ci nie pomoże. Na prosto tnij szlifierką kątową, a zaokrąglone końcówki może nawiercaj wiertłem i pilnik w dłoń.

Dużo prościej będzie znaleźć kogoś z frezarką, kto za niewielkie pieniądze zrobi to o niebo lepiej.

Na prosto tnij szlifierką kątową, a zaokrąglone końcówki może nawiercaj wiertłem i pilnik w dłoń.

W zasadzie najlepsze rozwiązanie - tylko w odwrotnej kolejności - najpierw wywiercić duża dziurę a następnie do brzegów tej dziury dociąć rowek

co do cięcia polecam tarczki o grubości 1mm - trzeba też z tarczkami trafić w dobrą (niekoniecznie drogą) firmę

rzucę okiem jakiej firmy mam w garażu - bo akurat trafiłem na bardzo wydajne 8)

Na prosto tnij szlifierką kątową, a zaokrąglone końcówki może nawiercaj wiertłem i pilnik w dłoń.

W zasadzie najlepsze rozwiązanie - tylko w odwrotnej kolejności - najpierw wywiercić duża dziurę a następnie do brzegów tej dziury dociąć rowek

co do cięcia polecam tarczki o grubości 1mm - trzeba też z tarczkami trafić w dobrą (niekoniecznie drogą) firmę

rzucę okiem jakiej firmy mam w garażu - bo akurat trafiłem na bardzo wydajne 8)

Oczywiście, że w tej kolejności (ja nie podałem żadnej), ale żeby wywiercić taki otwór to trzeba mieć sprzęt, a nie wiertarkę za 300zł. Te wcięcia to z tego co pamiętam są na rurę 1" lub 1,5", czyli 25mm minimum. Powodzenia w znalezieniu wiertła i wierceniu :)

• 3 years później...

Jeżeli chodzi o wykonanie otworów w rurach, bezproblemowo można je wykonać za pomocą otwornicy "bimetalicznej" o wybranej średnicy (jest ich duży wybór) należy jedynie uważać na prędkość obrotową wiertnicy aby aby jej nie przegrzać, ponieważ po przegrzaniu zębów tnących nie będzie już się nadawała do niczego.

Jeżeli nie przekroczymy prędkości obrotowej otwornica będzie nam długo służyć.

Producentów otwornic jest wielu: Bahco, Hitachi, Dedra ...