gipsy2 18.06.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam, W wypisie z miejscowego planu zagospodarowania jest dziwny,dla mnie niezrozumiały zapis dotyczący garaży i ilości miejsc postojowych. Zapis brzmi tak: "Dla poszczególnych wymienionych poniżej terenów określonych w ustaleniach planu ustala się warunek bilansowania potrzeb parkingowych wg wskaźników:-Tereny zabudowy jednorodzinnej MN, jednorodzinnej i zagrodowej MN,RM - dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie na jedną działkę" Czy to oznacza że muszę mieć:-Dwa miejsca postojowe i tym samym także obowiązkowo dom z garażem lub garaż osobno? (co oznaca praktycznie trzy miejsca na samochód - dwa na działce i jedno w garażu)-Czy też mam do wyboru dwa miejsca postojowe na działce lub garaż? -Czy też mam mieć dwa miejsca postojowe i dwa miejsce postojowe w garażu. (to by było chore,bo garaż dwustanowiskowy jest drogi!)-Czy też chodzi w sumie o dwa miejsca postojowe z czego jedno miejsce jest na działce a drugie w garażu W Gminie Pani mówi że jest to do wyboru,ale dla mnie jest to zapis niezbyt jasny pozwalający na dużą interpretację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.06.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Masz rację, bo zgodnie z zasadą "czytania prawa" literka "i" równa sie "+" - czyli można odczytać dwa miejsca postojowe + dwa miejsca garażowe.Myślę, że "ustaodawcy" chodziło raczej o to, że na jednej działce w sumie maja być dwa miejsca dla samochodów: w garazu, parkingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.06.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 tzn garaż dwu albo trzystanowiskowy odpada czy jak to co już wymyślają nawiedzeni urbaniści............. zwłaszcza że chodzi o parkowanie na swojej posesji a nie obok na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.06.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Nie dzielcie zapałki na czworo. Rzeczywiście zamiast "i" mogłoby być "lub", ale skoro żywa "wykładnia urzędowa" interpretuje to zgodnie z logiką, to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Popatrz na to z drugiej strony. Nawet jeżeli jest napisane "i", to wystarczy, że będziesz miał garaż jednostanowiskowy i przed nim podjazd, to już masz dwa miejsca postojowe. Bo przecież możesz jeden samochód postawić w garażu a drugi przed nim. I po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 19.06.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 "Dla poszczególnych wymienionych poniżej terenów określonych w ustaleniach planu ustala się warunek bilansowania potrzeb parkingowych wg wskaźników: -Tereny zabudowy jednorodzinnej MN, jednorodzinnej i zagrodowej MN,RM - dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie na jedną działkę" To może ja juz inaczej zaczynam czytać ?? dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie ja odczytałem jako 2 miejsce postojowe, albo jedno miejsce postojowe i jedno garażowe, albo garaż dwustanowiskowy To nie jest wymóg tylko ograniczenie, że więcej nie można, stad słówko łącznie. Czyż nie tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Kurcze chyba zamierzamy budowac w tej samej gminie bo ja mam taki sam zapis apropo garazy/miejsc postojowych. No i zupelnie si etymnie orzejelam tzn bedzie garaz a podjazd do garazu bedzie oznaczony jako miejsce postojowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.06.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Kurcze chyba zamierzamy budowac w tej samej gminie bo ja mam taki sam zapis apropo garazy/miejsc postojowych. No i zupelnie si etymnie orzejelam tzn bedzie garaz a podjazd do garazu bedzie oznaczony jako miejsce postojowe Hmmm Tylko, żeby się nie okazało, że gdzieś w przepisach jest określone, że zarówno z miejsca postojowego jak i garażu musi być wyjazd, gdy drugie z nich jest zajęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 01.07.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może warto zastanowić się nad rozwiązaniem (będę tak robiła):Robiąc ogrodzenie na 1/3 frontowej długości będzie cofnięte o 3m w stronę domu, dzięki temu powstanie miejsce do szybkiego parkowania, i nie będę musiała wjeżdżać za ogrodzenie. Mogę śmiało stwierdzić, że dwa samochody zmieszczą się bez problemu nie zastawiając wjazdu do garażu.Mój kolega zrobił sobie tak i byłam tym pomysłem zachwycona, dodam, że poszło lawinowo, nawet sąsiedzi którzy dopiero co stawiali ogrodzenia, burzyli częściowo żeby zrobić sobie "szybki parking". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts