Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodarowania - dziwny zapis o miejscach postojowych

gipsy2

Recommended Posts

Witam,

W wypisie z miejscowego planu zagospodarowania jest dziwny,dla mnie niezrozumiały zapis dotyczący garaży i ilości miejsc postojowych. Zapis brzmi tak:

"Dla poszczególnych wymienionych poniżej terenów określonych w ustaleniach planu ustala się warunek bilansowania potrzeb parkingowych wg wskaźników:

-Tereny zabudowy jednorodzinnej MN, jednorodzinnej i zagrodowej MN,RM - dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie na jedną działkę"

Czy to oznacza że muszę mieć:

-Dwa miejsca postojowe i tym samym także obowiązkowo dom z garażem lub garaż osobno? (co oznaca praktycznie trzy miejsca na samochód - dwa na działce i jedno w garażu)

-Czy też mam do wyboru dwa miejsca postojowe na działce lub garaż?

-Czy też mam mieć dwa miejsca postojowe i dwa miejsce postojowe w garażu. (to by było chore,bo garaż dwustanowiskowy jest drogi!)

-Czy też chodzi w sumie o dwa miejsca postojowe z czego jedno miejsce jest na działce a drugie w garażu

W Gminie Pani mówi że jest to do wyboru,ale dla mnie jest to zapis niezbyt jasny pozwalający na dużą interpretację.

Pozdrawiam

Masz rację, bo zgodnie z zasadą "czytania prawa" literka "i" równa sie "+" - czyli można odczytać dwa miejsca postojowe + dwa miejsca garażowe.

Myślę, że "ustaodawcy" chodziło raczej o to, że na jednej działce w sumie maja być dwa miejsca dla samochodów: w garazu, parkingu.

"Dla poszczególnych wymienionych poniżej terenów określonych w ustaleniach planu ustala się warunek bilansowania potrzeb parkingowych wg wskaźników:

-Tereny zabudowy jednorodzinnej MN, jednorodzinnej i zagrodowej MN,RM - dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie na jedną działkę"

To może ja juz inaczej zaczynam czytać ?? :D

dwa miejsca postojowe i garażowe łącznie

ja odczytałem jako 2 miejsce postojowe, albo jedno miejsce postojowe i jedno garażowe, albo garaż dwustanowiskowy

To nie jest wymóg tylko ograniczenie, że więcej nie można, stad słówko łącznie.

Czyż nie tak??

• 2 weeks później...
Kurcze chyba zamierzamy budowac w tej samej gminie bo ja mam taki sam zapis apropo garazy/miejsc postojowych. No i zupelnie si etymnie orzejelam tzn bedzie garaz a podjazd do garazu bedzie oznaczony jako miejsce postojowe :)

Hmmm

Tylko, żeby się nie okazało, że gdzieś w przepisach jest określone, że zarówno z miejsca postojowego jak i garażu musi być wyjazd, gdy drugie z nich jest zajęte :D

Może warto zastanowić się nad rozwiązaniem (będę tak robiła):

Robiąc ogrodzenie na 1/3 frontowej długości będzie cofnięte o 3m w stronę domu, dzięki temu powstanie miejsce do szybkiego parkowania, i nie będę musiała wjeżdżać za ogrodzenie. Mogę śmiało stwierdzić, że dwa samochody zmieszczą się bez problemu nie zastawiając wjazdu do garażu.

Mój kolega zrobił sobie tak i byłam tym pomysłem zachwycona, dodam, że poszło lawinowo, nawet sąsiedzi którzy dopiero co stawiali ogrodzenia, burzyli częściowo żeby zrobić sobie "szybki parking".