waldeken 20.09.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Przy 2 dzialkach tesciowej jest 4 metrowa droga prywatna.dojazdowa do publicznej...srodkiem leci wodociag, jezdza nia wlasciciele kilku domow, na mapie jest oznaczona. w planie po niej biegnie droga publiczna 8 metrowa. Te dwie dzialki zostaly wydzielone i jednoczesnie gmina odciela na wys. tych dzialek pas 4 metrowy (polowa planowanej drogi publicznej) Zeby moc kupc od tesciowej 1 dzialkę tesciowa musi ustanowic sluzebnosc drogowa ... kurna o co tu chodzi....jak zinterpretowac to: 1. czy chodzi o to, ze sasiad ktory odgranicza mnie od drogi publ. musi dac mi sluzebnosc?...bo to wlasnie jest droga prywatna??? 2.to jakim sposobem polozyli wodociag na prywatnym gruncie? pomocy , moze ktos przerabial podobny tematwaldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 21.09.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 napisałeś: "przy 2 dzialkach tesciowej jest 4 metrowa droga prywatna.dojazdowa do publicznej...srodkiem leci wodociag, jezdza nia wlasciciele kilku domow, na mapie jest oznaczona. w planie po niej biegnie droga publiczna 8 metrowa." To jest droga publiczna czy prywatna, a może teren zarezerwowany pod drogę? Jeżeli prywatna lub teren zarezerwowany pod drogę to służebność musi być. Jeżeli została zaliczona do publicznych przez odpowiednie organy. Droga która jest w posiadaniu np. skarbu państwa albo gminy niekoniecznie musi być publiczna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 A ja mam inny problem tzn.:Droga gminna zaasfaltowana moja prywatna z nazwą - przelotowa (łącznik dwóch dróg) 95m kwadr. Przy tej drodze nie posiasam żadnej nieruchomości i jak zmusić Gminę żeby to wykupiła bo ja już nie mam sił ciągłej prośby o anulowanie podatku. Dwa trzy lata temu dostałem pismo,że Gmina wykupi za odzszkodowaniem lecz ciągle twierdzą, że nie mają w planie - brak pieniędzy itd. Co zrobić żeby tą sprawę uporządkować !! Kiedyś chciałem im dać to za darmo (10 lat temu) też nie chcieli bo trzeba opłacić notariusza i przepis, a teraz jestem już u kresu i niech to wezmą za tym odszkodowaniem jeżeli już tak napisali.Proszę odpiszcie jak tą sprawę rozwiązać, jak zmusić Gminę do wykupu na co się powołąć lub jak zająć powyższą nieruchomość w świetle prawa by zrozumiano powyższy problem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 22.09.2003 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 napisałeś: "przy 2 dzialkach tesciowej jest 4 metrowa droga prywatna.dojazdowa do publicznej...srodkiem leci wodociag, jezdza nia wlasciciele kilku domow, na mapie jest oznaczona. w planie po niej biegnie droga publiczna 8 metrowa." To jest droga publiczna czy prywatna, a może teren zarezerwowany pod drogę? Jeżeli prywatna lub teren zarezerwowany pod drogę to służebność musi być. Jeżeli została zaliczona do publicznych przez odpowiednie organy. Droga która jest w posiadaniu np. skarbu państwa albo gminy niekoniecznie musi być publiczna. w planie przestrzennego zagospodarowania tego terenu (na mapie) jest droga 8-metrowa droga publiczna!!!!....przy podziale dzialek gmina wykupila pas wlasnie juz po te 8 metrowa droge.....ale u sasiada ....NIE....i podzielila dzialki z warunkiem ustanowienia sluzebnosci tu cytat z decyzji: "Podziału dokonuje sie pod warunkim ustanowienia służebności drogowej przy zbywaniu wydzielonych działek gruntu.........oraz cytat w uzasadnieiu decyzji: "Przy zbywaniu wydzielonych działek gruntu dla każdej działki należy zapewnic dostęp do drogi publicznej poprzez ustanowienie służebności drogowej do czasu wydzielenia dróg publicznych przewidzianych planem miejscowym" NO TO PRZECIEŻ ODCINAJĄC PAS NA DROGĘ TO WŁASNIE WYDZIELIŁA GMINA DROGE PUBLICZNĄ ( A CZY JEST POŁĄCZONA Z NNA TO WG MNIE JUZ INNA SPRAWA) I W MOIM PRZYPADKU TE DWIE DZIALKI MAJA DOSTEP DO DROGI PUBLICZNEJ.......CZYMOZNA TO TAK ZINTERPRETOWAC????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 no właśnie jeżeli gmina wykupiła pas terenu pod drogę to wcale nie znaczy że jest ona publiczna. Publiczny charakter drogi wynika z jej zaliczenia przez Radę Gminy do takiej kategorii. Na późniejszym etapie należy nadać jej numer ewidencyjny i nazwę.Wiec jeżeli jest to tylko droga którą gmina odkupiła to przejazd, przechód lub inną formę korzystania z drogi należy uzgodnić poprzez wpis do księgi wieczystej działki drogi w dziale obciążenia. Jeżeli jest publiczna i została zaliczona (uznana) przez radę Gminy do publicznych może korzystać z niej każdy na zasadach ogólnych wynikających z odrębych ustaw.pozdrawiamworeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 25.09.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 nie zalogowało automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts