Mariuszczs 18.06.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Chciałem w nieługim czasie zrobić sobię trochę kostki brukowej. Zaopatrzyłem się w silnik wibracyjny, jednak po podłączeniu go do prądu wydaje mi się że jest za mocny. Ma siłe wstrząsu 1800 kg. Jeśli ktoś umie mi podpowiedzieć jaka powinna być siła to dorobię mniejsze odważnikiformę na kostkę wykonam sobie sam - na kilka sztuk na raz.Czy po zawibrowaniu od razu sie produkt z formy wyciąga ?jaka receptura, ? Jeśli ktoś robił kostkę to proszę o wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Do amatorskiej produkcji kostki używa sie plastykowych form (do kupienia nawet na rynku) i stołu wibracyjnego. Chodzi o to, aby forma z betonem położona na takim stole wypełniła się bez szczelin i dziur.Kostki nie wyjmuje się od razu, trzeba miec zapas form.Taka kostka nadaje się na chodniki, pod jezdnie jest za słaba. na jezdnie powinna być z prasowanego betonu.Do masy (cement + kruszywo) dobrze jest dodać plastyfikator. Kupić razem z formami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszczs 19.06.2008 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 czyli żeby kostka była porządna musi być jeszcze dodatkowo ściśnięta w czasie wstrząsów, a jaki nacisk mniejwiecej na jedna typowa kostkę typu kość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosh 13.11.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Mój ojciec jakieś kilka lat temu robił kostkę i krawężniki. Jego zdolny kolega zrobił foremkę a ojciec sypał w nią piasek zmieszany z cementem i czymś ubijał (bez stołu wibracyjnego), potem polewał wodą. Chodnik jest do dziś, zero jakichś uszkodzeń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosh 13.11.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 reply Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 13.11.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Do produkcj "prawdziwej" kostki używa sie wibroprasy o nacisku ćoś ok.150kN, a dokładnie tak:"maksymalna siła udaru wibracji (płynnie regulowana) 120 kNsiła docisku stempli 150 kN" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts