sylb 19.06.2008 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam!Mieszkam w kamienicy poniemieckiej z początku XX w. Jako wspólnota dociepliliśmy budynek styropianem. 2 pokoje mojego mieszkania znajdują się nad prześwitem bramowym (dojazd do oficyny). Strop bramy dociepliłem też styropianem na własny koszt (była dołożona druga warstwa 10-centymetrowa na 5-centymetrową). Niestety, w zimie bardzo ciągnie od podłogi (prawdopodobnie muszą być mostki cieplne po murze). Zastanawiam się nad zerwaniem podłóg (obecnie wygląda na to, że na legarach są deski podłogowe, na nich płyty OSB i na wierzchu panele) w pokojach nad bramą i wypełnieniem przestrzeni między legarami wełną mineralną. W przedpokoju, kuchni, łazience i ubikacji są położone płytki ceramiczne, które najprawdopodobniej żadnej izolacji cieplnej nie mają (te pomieszczenia nie są nad bramą), ale nie planuję remontu tych pomieszczeń. Czy to docieplenie podłóg w pokojach wełną ma sens, czy też lepiej sobie odpuścić i pogodzić z zimnymi podłogami i wyższymi rachunkami za gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 20.06.2008 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Jeśli ciąg od podłogi Ci przeszkadza - to sam sobie odpowiedziałeś - ma. Ja ociepliłem drewnianą podłogę nad "podpodłogową przestrzenią wentylowaną" 15 cm wełny szklanej pomiędzy legarami i mam jak w uchu. Rada - załóż, że nic ze starego materiału nie odzyskasz. Stuletnie gwoździe "kwadratowe" nie wyjdą z legarów tylko łby przejdą przez dechy - przynajmniej u mnie tak było - legary - dąb . Dodatkowo: jak zrobisz "odkrywkę" to zbadasz dokładnie stan podłogi a jak zechcesz to i stropu - może się przydać, poza tym jak "ciągnie" to także bardzo możliwe, że szparami w podłodze zasysa skądś zimne powietrze. Odkrywka prawdę Ci powie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts