Robak 19.06.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mam pytanie j/wotóż jeden instalator twierdzi, że czujki należy umieścić naprzeciw drzwi wejściowych w wiatrołapie; tak aby po otwarciu drzwi czujka widziała człowiekadrugi natomiast mówi ze nad drzwi wejściowymi oczywiście wewnątrz wiatrołapu; identycznie jest w garażu; jeden mówi że parezwciw bramy garażowej, drugi natomiast że nad bramą garażową znacie się na tym? ma to jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 19.06.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 U mnie instalator umieszczal czujki tak aby widzialy drzwi i okna, czyli po przeciwnej stronie pomieszczen. Nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie ze wtedy trzeba uzywac takich czujek, co nie 'widzą' przez szyby - po to aby alarm sie nie zalaczal gdy cos sie poruszy za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.06.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Czujka PIR ma największą czułość w sytuacji kiedy obiekt porusza się poprzecznie do pola objętego widzeniem czujki, czyli jeżeli czujka jest na ścianie prostopadłej np. do okna bliżej ściany z oknem to wejście kogoś przez to okno powoduje że obiekt musi przecinać wiązki (umowne pokazywane jako zakres widzialny i wynikający z obszarów czułości czujki).Umieszczenie czujki naprzeciw okna powoduje że obiekt będzie się zbliżał do czujki wzdłuż linii wiązek czyli najmniejsza czułość.Nie jest też dobrze jak się czujkę umieści nad oknem bo łatwo ją zasłonić przed wejściem do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 19.06.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mam pytanie j/w otóż jeden instalator twierdzi, że czujki należy umieścić naprzeciw drzwi wejściowych w wiatrołapie; tak aby po otwarciu drzwi czujka widziała człowieka drugi natomiast mówi ze nad drzwi wejściowymi oczywiście wewnątrz wiatrołapu; ... znacie się na tym? ma to jakies znaczenie? Mam w wiatrołapie naprzeciw drzwi wejściowych zewętrznych, ale w rogu. Sprawdza się i nie ma z nią (czujką) żadnych problemów. Alarm montował instalator z uprawnieniami - na "chłopski rozum" to też najlepsze rozwiązanie, ale chętnie dowiem się dlaczego ma być lepsza ta druga wersja "nad głową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.06.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ja mam montowane czujki na ścianach prostopadłych do linii okien, drzwi w odległości 2/3 od tych otworów i czujki lekko nakierowane na te otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 U mnie czujka w wiatrołapie jest w rogu na ścianie, na której są drzwi wejściowe. Ale jest tak ustawiona, że wystarczy lekko wysunąć się zza futryny, aby wyłapała. W garażu mam na przeciwko drzwi garażowych ale tak, aby poprzecznie właśnie łapała wejście do garażu z wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 19.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ja mam naprzeciw drzwi w wiatrołapie, a w większości przypadków czujki patrza na okna, jak nie z rogu to z naprzeciwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Naprzeciw okna można i należy dać czujkę stłuczeniową, PIR lepiej w oddali od okna i po przekątnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts