Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły CO "Zębiec"-opinie użytkowników.

pelagia35

Recommended Posts

Mam zamiar zainstalować taki kocioł, proszę o opinię lub porady co w zamian. Jakie parametry brać pod uwagę przy zakupie?

Z tego co wiem Zębiec robi kilka typów kotłów. Szukasz pomocy w wyborze typu? To określ jakieś wymagania.

Ktoś pewnie napisze: szukam samochodu. Proszę o opinię lub porady...

Zapomniałam! Dziękuję za przypomnienie.

Domek przedwojenny, p;iętrowy,nieocieplony ( to w planach), kubatura ok 550m3, pow.użytkowa ok. 120m2.

Jaka moc grzejna? Czy 20kW to za dużo?

Kocioł na groszek z dozownikiem.

Czy ktoś użytkuje taki kocioł?

Od razu lepiej. ja niestety nie pomogę bo mam miałowego Zębca. Mocy nikt nie dobierze przez internet, ale "na oko" powinno być OK. Zależy też od tego, czy chcesz ten kocioł używać również po ociepleniu, czy będziesz zmieniał na mniejszy i czy będziesz róanież nim grzał wodę użytkową. Na potrzeby wody i tak z reguły te kotły są za duże dla ogrzewania co skutkuje niską temperaturą na kotle i jego szybszym zużyciem.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...
Witam, chce zakupić kocioł co na miał z firmy zębiec dla domku jedno rodzinnego o powierzchni 110m kwadratowych, niedocieplony proszę o rade który kocioł będzie najlepszy i jakiej mocy (bez podajnika). Posiadałem piec z Pleszewa i wysiadł po 6 latach użytkowania (przepaliły się ruszta wodne). Prosze o radę.

Witam, chce zakupić kocioł co na miał z firmy zębiec dla domku jedno rodzinnego o powierzchni 110m kwadratowych, niedocieplony proszę o rade który kocioł będzie najlepszy i jakiej mocy (bez podajnika). Posiadałem piec z Pleszewa i wysiadł po 6 latach użytkowania (przepaliły się ruszta wodne). Prosze o radę.

około 11KW, w internecie na stronach producentów często są podane moce w przeliczeniu na metraż

Moi rodzice użytkują Zębca takiego normalnego na wszystko i bez elektroniki już jakieś 12 lat z tym, że po 8-iu latach miał awarie - doszło do rozszczelnienia - czyli dziurę wywaliło w środku wielkości kciuka z hakiem. Nie bardzo mnie to zdziwiło bo wiem co potrafi z kotłem zrobić moje rodzicielstwo, ale... piec miał gwarancje na 10 lat, więc jeden telefon do fabryki i już po 5!!! mroźnych dniach zjawiła się ekipa i wymieniła cały środek. Dali na to tylko 3 lata gwarancji - na razie jeszcze działa, a było to 5 lat temu. Tyle co wiem o Zębcu.

• 2 months później...

witam,

Właśnie planujemy zakup pieca z podajnikiem na eko-groszek. dom jest nowo wybudowany o powieszchni 160m2, docieplony bardzo dobrze z oknami 6-cio komorowymi i 3 szybami. Ok 80m2 podlogówki i jakieś 8 normalnych grzejników. Zależy nam na niskich kosztach utrzymania. Dodatkowo nasze pojecie o piecach jest dość marne, więc prosimy o wszelkie rady. Początkowo miał byc piec kostrzewy ale czytając opinie na jego temat zdecydowalismy się na zębiec. bo chyba to jeden z lepszych producentów pieców tego typu?

dodatkowo podaje swój numer gg; 11865640