pelagia35 19.06.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam zamiar zainstalować taki kocioł, proszę o opinię lub porady co w zamian. Jakie parametry brać pod uwagę przy zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam zamiar zainstalować taki kocioł, proszę o opinię lub porady co w zamian. Jakie parametry brać pod uwagę przy zakupie? Z tego co wiem Zębiec robi kilka typów kotłów. Szukasz pomocy w wyborze typu? To określ jakieś wymagania. Ktoś pewnie napisze: szukam samochodu. Proszę o opinię lub porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelagia35 19.06.2008 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Zapomniałam! Dziękuję za przypomnienie.Domek przedwojenny, p;iętrowy,nieocieplony ( to w planach), kubatura ok 550m3, pow.użytkowa ok. 120m2. Jaka moc grzejna? Czy 20kW to za dużo? Kocioł na groszek z dozownikiem. Czy ktoś użytkuje taki kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Zapomniałam! Dziękuję za przypomnienie. Domek przedwojenny, p;iętrowy,nieocieplony ( to w planach), kubatura ok 550m3, pow.użytkowa ok. 120m2. Jaka moc grzejna? Czy 20kW to za dużo? Kocioł na groszek z dozownikiem. Czy ktoś użytkuje taki kocioł? Od razu lepiej. ja niestety nie pomogę bo mam miałowego Zębca. Mocy nikt nie dobierze przez internet, ale "na oko" powinno być OK. Zależy też od tego, czy chcesz ten kocioł używać również po ociepleniu, czy będziesz zmieniał na mniejszy i czy będziesz róanież nim grzał wodę użytkową. Na potrzeby wody i tak z reguły te kotły są za duże dla ogrzewania co skutkuje niską temperaturą na kotle i jego szybszym zużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.07.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Mam 20kW Zębca ale na dom o pow. użytkowej ponad 200m2 więc myślę, ze za duży na 120m2. Max byłby 15kW. Kocioł przewymiarowany to też niedobrze. Jest duzo informacji na Wymianie doswiadczeń w wątkach o piecach na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 02.02.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zastanawiam się nad Zębcem bez podajnika ale potrzebny mi wszystko palący.Bez zbędnej elektroniki.Na 450 m docieplonego domu.Palimy zrebkami, czasami miałem zmieszanym z trocinami,węglem.Polecicie jakiś model?Może jednak Fenixa Hef? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.sz 08.06.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam, chce zakupić kocioł co na miał z firmy zębiec dla domku jedno rodzinnego o powierzchni 110m kwadratowych, niedocieplony proszę o rade który kocioł będzie najlepszy i jakiej mocy (bez podajnika). Posiadałem piec z Pleszewa i wysiadł po 6 latach użytkowania (przepaliły się ruszta wodne). Prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inrtuz 14.06.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam, chce zakupić kocioł co na miał z firmy zębiec dla domku jedno rodzinnego o powierzchni 110m kwadratowych, niedocieplony proszę o rade który kocioł będzie najlepszy i jakiej mocy (bez podajnika). Posiadałem piec z Pleszewa i wysiadł po 6 latach użytkowania (przepaliły się ruszta wodne). Prosze o radę. około 11KW, w internecie na stronach producentów często są podane moce w przeliczeniu na metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 14.06.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Moi rodzice użytkują Zębca takiego normalnego na wszystko i bez elektroniki już jakieś 12 lat z tym, że po 8-iu latach miał awarie - doszło do rozszczelnienia - czyli dziurę wywaliło w środku wielkości kciuka z hakiem. Nie bardzo mnie to zdziwiło bo wiem co potrafi z kotłem zrobić moje rodzicielstwo, ale... piec miał gwarancje na 10 lat, więc jeden telefon do fabryki i już po 5!!! mroźnych dniach zjawiła się ekipa i wymieniła cały środek. Dali na to tylko 3 lata gwarancji - na razie jeszcze działa, a było to 5 lat temu. Tyle co wiem o Zębcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lavia38 01.09.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 witam,Właśnie planujemy zakup pieca z podajnikiem na eko-groszek. dom jest nowo wybudowany o powieszchni 160m2, docieplony bardzo dobrze z oknami 6-cio komorowymi i 3 szybami. Ok 80m2 podlogówki i jakieś 8 normalnych grzejników. Zależy nam na niskich kosztach utrzymania. Dodatkowo nasze pojecie o piecach jest dość marne, więc prosimy o wszelkie rady. Początkowo miał byc piec kostrzewy ale czytając opinie na jego temat zdecydowalismy się na zębiec. bo chyba to jeden z lepszych producentów pieców tego typu? dodatkowo podaje swój numer gg; 11865640 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts