monikaa13 19.06.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam W moim projekcie najprawdopodobniej będą trzy okna balkonowe dwuskrzydłowe - takie zwykłe i dwa normalne okna najprawdopodobniej o wymiarze 1,5/1,8m na wysokości 60cm. Czy taki wymiar jest ok. i czy nie są za nisko umieszczone.Jak jest u was, jak w użytkowaniu. Co byście teraz zmienil w oknach? Proszę o rade doświadczonych już budowniczych. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.06.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ja mam wszystkie okna albo od podłogi albo od poziomu ok 80 cm - czyli takiego jak biurka i stoły. Okno zaczynające się wyżej niż 90 cm od podłogi traci na użyteczności, a zaczynające się niżej niż 80 cm może - ale nie musi - utrudniać umeblowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 19.06.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 No właśnie problem jest takie, że jak podniesiemy okna to będziemy musieli je zmniejszyć do 120/180 lub 120/160. A jaki masz rozmiar okien?W innych pomieszczeniach mamy okna wyżej, chociażby w kuchni.W salonie był schodek w dół, likwidujemy go i dlatego okna opadły i teraz się zastanawiamy, zmniejszyć okna czy zostawić tylko niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.06.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam W moim projekcie najprawdopodobniej będą trzy okna balkonowe dwuskrzydłowe - takie zwykłe i dwa normalne okna najprawdopodobniej o wymiarze 1,5/1,8m na wysokości 60cm. Czy taki wymiar jest ok. i czy nie są za nisko umieszczone. Jak jest u was, jak w użytkowaniu. Co byście teraz zmienil w oknach? Proszę o rade doświadczonych już budowniczych. Monika mamy okna dokladnie o szer. 180 i wys. 150, parapet jest 77cm od podlogi, sa swietne 60 centow od wykonczonej posadzki to wg mnie zbyt nisko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 20.06.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 My w projekcie mamy w salonie dwa okna 60cm nad posadzką. Przy zamówieniu "ustandaryzowaliśmy" ich wymiary do 180x150 i wychodzą nam 50cm nad posadzką (górę dopasowaliśmy do wyjścia na taras, żeby wszystkie przeszklenia były w jednym poziomie). Też się trochę obawiam, że za nisko, ale wolę tak i mieć piękny widok na ogród, niż mieć maleńkie okienka na standardowej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 20.06.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 A ja mam pytanie dotyczące okien na poddaszu, a dokładnie w lukarnie. Jakie powinny być wymiary takich okien i na jakiej wysokości od posadzki powinny być umieszczone? Zaznaczam że wymiary lukarny są dość znaczne, bo szerokość jednej wynosi 3,5 m, a dwóch kolejnych 3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 20.06.2008 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 My w projekcie mamy w salonie dwa okna 60cm nad posadzką. Przy zamówieniu "ustandaryzowaliśmy" ich wymiary do 180x150 i wychodzą nam 50cm nad posadzką (górę dopasowaliśmy do wyjścia na taras, żeby wszystkie przeszklenia były w jednym poziomie). Też się trochę obawiam, że za nisko, ale wolę tak i mieć piękny widok na ogród, niż mieć maleńkie okienka na standardowej wysokości. No właśnie to tak jak u nas. Jak chcę okna wyżej to musze je zmniejszyć, co mi się nie widzi zupełnie, ale jeszcze pomyśle. A wy macie już wybudowane??? I rozumiem, że okna 1,8/1,5 są oknami o standardowym wymiarze? bo mnie tu architekt straszy, że jak zmienimy to mogą wyjść okna niestandardowe i będą o wiele droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 A ja mam pytanie dotyczące okien na poddaszu, a dokładnie w lukarnie. Jakie powinny być wymiary takich okien i na jakiej wysokości od posadzki powinny być umieszczone? Zaznaczam że wymiary lukarny są dość znaczne, bo szerokość jednej wynosi 3,5 m, a dwóch kolejnych 3 m Powinny być takie, aby Wam odpowiadały pod względem użyteczności. A ta zależy od Waszych upodobań, przeznaczenia powierzchni tuż przy nich, łącznej ilości okien w pokoju, etc. Nie ma raczej czegoś takiego jak rekomendowane wymiary okien i rekomendowanej wysokości umieszczenia. Każdy ma inne preferencje. Ja dla przykładu najpierw murujac zwiększyłem otwory na okna, aby móc w murze schować puszki na rolety, a finalnie dałem rolety na mur i mam większe okna. Jeden może mieć parapet na około 80cm inny może chcieć go mieć na 50cm, żeby sobie zrobić siedzisko przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 20.06.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 My w projekcie mamy w salonie dwa okna 60cm nad posadzką. Przy zamówieniu "ustandaryzowaliśmy" ich wymiary do 180x150 i wychodzą nam 50cm nad posadzką (górę dopasowaliśmy do wyjścia na taras, żeby wszystkie przeszklenia były w jednym poziomie). Też się trochę obawiam, że za nisko, ale wolę tak i mieć piękny widok na ogród, niż mieć maleńkie okienka na standardowej wysokości. No właśnie to tak jak u nas. Jak chcę okna wyżej to musze je zmniejszyć, co mi się nie widzi zupełnie, ale jeszcze pomyśle. A wy macie już wybudowane??? I rozumiem, że okna 1,8/1,5 są oknami o standardowym wymiarze? bo mnie tu architekt straszy, że jak zmienimy to mogą wyjść okna niestandardowe i będą o wiele droższe? Dopiero się budujemy. Dzisiaj majstry mieli zalewać nadproża nad otworami drzwiowymi i oknami. Dlatego nie wiem, jak to wyjdzie w praniu (czytaj: przy meblowaniu wnętrz). Tak, to są wymiary standardowe. W projekcie mieliśmy 180x140, ale przy zamawianiu okien chcieli dopłatę, a że w projekcie prawie wszystkie otwory mamy niestandardowe i drogo by nas to wyniosło, więc pozmienialiśmy wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.06.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Od podłogi do sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 20.06.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Nie da się moim zdaniem skutecznie doradzić komuś w kwestii ilości, wielkości i wyskości okien, bo te kwestie zależą od bardzo wielu czynników - wielkości pomieszczeń, ich usytuowania względem stron świata, rozmieszczenia okien na elewacji, w końcu potrzeb i upodobań mieszkańców. To rozwiązanie, które dla jednych będzie idealne dla drugich będzie fatalne. U nas różne okna są na różnej wysokości - okno w kuchni i innych oknach na frontowej elewacji - 90 cmi, w salonie okna w wykuszu 30 cm od podłogi, tarasowe oczywiście do posadzki, na tylnej elewacji okna na wysokości ok. 70 cm od podłogi, na piętrze balkony - nie ma reguł i jest świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 20.06.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam W moim projekcie najprawdopodobniej będą trzy okna balkonowe dwuskrzydłowe - takie zwykłe i dwa normalne okna najprawdopodobniej o wymiarze 1,5/1,8m na wysokości 60cm. Czy taki wymiar jest ok. i czy nie są za nisko umieszczone. Jak jest u was, jak w użytkowaniu. Co byście teraz zmienil w oknach? Proszę o rade doświadczonych już budowniczych. Monika my mamy jedne ogromne do podlogi 250x330, a dwa pozostale 220x200 =>czyli mamy 30 cm od podlogi. zrobilam tam duze parapety, aby mozna bylo na nich siedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 21.06.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 U nas też wysokie okna balkonowe: dwa podwójne (szer.180 cm) i jedno pojedyncze (90cm).aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 23.06.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 A ja do salonu zamowilam okno 2.2m (wys) x 4.4 m (szer) i to jest okno. W pokoju obok, drzwi tarasowe, 2.4x2.8 i takie samo do sypialni (naszej).. Juz nie moge sie doczekac, az je zamontuja (jeszcze tylko tydzien czekania) Wogole stawiam na duze okna..kosztowaly nas majatek...ale wierze, ze warto bylo! Za domem park, przed, ogrod....zielono, cicho i przytulnie...juz sie nie moge doczekac az tam zamieszkam... Nie wiem jak bedzie z rachunkami za ogrzewanie (przednie szyby zamowilismy 6mm, ale to zeby odciac sie od halasu ptaszkow ) ale nie martwie sie tym teraz....raz sie zyje...dlatego warto zyc wygodnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 23.06.2008 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Dziękuję za odpowiedzi, przyznam że trochę się uspokoiłam, ale napiszcie jak to jest z meblowaniem takiego salonu, nie ma problemu z ustawieniem kanap przy oknie na przykład itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 23.06.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 przeciez stawianie mebli pod sciana to juz przezytek kanape mozna wszedzie postawic, nawet na oknie...ja nie widze problemu...ale to moze dlatego, ze zazwyczaj w niczym nie widze problemu ...jak nie tak to siak...zawsze sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 26.09.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ja w salonie i jadalni okna planuję wysokie, z parapetem na 60cm. W salonie tyklo kanapy i stolik, w jadalni tylko stół i krzesła, żadnych komód itp. pod okno, toteż parapety nie muszą być wysoko... Zależy co się komu podoba, ile ma miejsca i czym zamierza to miejsce wypełniać my mamy jedne ogromne do podlogi 250x330, a dwa pozostale 220x200 =>czyli mamy 30 cm od podlogi. zrobilam tam duze parapety, aby mozna bylo na nich siedziec Właśnie się zastanawiam czy też tak nie zrobić. Dwie kwestie: - z czego zrobiłaś te parapety? - nie boisz się że jak ktoś na nich usiądzie to Ci okno zaświni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 26.09.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam. Gdzie mogę znaleźć standardowe wymiary okien, chciałabym sprawdzić czy za okna w moim wybranym projekcie będę musiała extra dopłacać czy nie, bo są tam dość duże okna, jedno w salonie ma 360 na 220, wysokość od posadzki 50 cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin g 27.09.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam. Gdzie mogę znaleźć standardowe wymiary okien, chciałabym sprawdzić czy za okna w moim wybranym projekcie będę musiała extra dopłacać czy nie, bo są tam dość duże okna, jedno w salonie ma 360 na 220, wysokość od posadzki 50 cm. pozdrawiam Witaj, Jak masz projekt, to masz i jego dokumentację. W kosztorysie winno pisać jakie masz okna. Dla wyceny kosztorysant musiał przyjąć jakąś markę. Nie chcę nic reklamować, ale w wyszukiwarce wpisując okna znajdziesz cennik oraz typy okien. Co do wysokości parapetu, to nawet, jak byłby problem z meblami za cenę światła nie warto zmniejszać okien. Sam mam mieszkanie w bloku i okna są miniaturowe, nad czym ubolewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam Właśnie dostałam koncepcję mojego domku, w którym mam duże okna i wszyscy zwracają uwagę na te przeszklenia więc jestem ciekawa, czy już może tych tematów już tutaj nie przerobiliście, bo jak widzę kilka osób ma duże okna. Tutaj mój projekt: http://forum.muratordom.pl/prosba-o-ocene-projektu-indywidualnego,t141473.htm A tu wątpliwości które się pojawiły u osób które pytałam o opinie:1. ogrzewanie: - będzie drożej bo ciepło ucieka - w artykułach znalazałam, że dom pasywny ma duże przeszklenia od południa (u mnie tak jest), bo zyski z dogrzania są wyższe niż starty ciepła, ale lepiej jak okna nie są do ziemi no i oczywiście nie zacienione tarasem - gdzie i jak wstawić kaloryfery - trzeba drogie grzejniki kanałowe, ale nie wiem czy nie można podłogówki wtedy2. przegrzanie: - bardzo ciężko w lecie przechłodzić, konieczna klima, albo pożądne zaciemnienie - tutaj pomaga zacienienie tarasu, ale wtedy traci się na zyskach z ogrzewania w zimie3. brud: - widać go w słońcu, trzeba ciągle myć - dzieci paluchami na pewno zapaciają4. inne: - droższe - jak duże okno, to już musi być dobrej jakości, bo inaczej bez sensu - nieustawne - brak prywatności Nic mi więcej nie przychodi do głowy. Z argumentami typu 3 i 4 łatwo sobie poradzić, ale ciekawa jestem czy może wiecie o ile droższe w grzaniu są takie okna i czy rzeczywiście się tak przegrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts