Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wymiar okien w salonie najlepszy i na jakiej wysokości?

Recommended Posts

Witam

W moim projekcie najprawdopodobniej będą trzy okna balkonowe dwuskrzydłowe - takie zwykłe i dwa normalne okna najprawdopodobniej o wymiarze 1,5/1,8m na wysokości 60cm. Czy taki wymiar jest ok. i czy nie są za nisko umieszczone.

Jak jest u was, jak w użytkowaniu. Co byście teraz zmienil w oknach? Proszę o rade doświadczonych już budowniczych.

Monika

https://forum.murator.pl/topic/103701-jaki-wymiar-okien-w-salonie-najlepszy-i-na-jakiej-wysoko%C5%9Bci/

Ja mam wszystkie okna albo od podłogi albo od poziomu ok 80 cm - czyli takiego jak biurka i stoły. Okno zaczynające się wyżej niż 90 cm od podłogi traci na użyteczności, a zaczynające się niżej niż 80 cm może - ale nie musi - utrudniać umeblowanie.

No właśnie problem jest takie, że jak podniesiemy okna to będziemy musieli je zmniejszyć do 120/180 lub 120/160. A jaki masz rozmiar okien?

W innych pomieszczeniach mamy okna wyżej, chociażby w kuchni.

W salonie był schodek w dół, likwidujemy go i dlatego okna opadły i teraz się zastanawiamy, zmniejszyć okna czy zostawić tylko niżej?

Witam

W moim projekcie najprawdopodobniej będą trzy okna balkonowe dwuskrzydłowe - takie zwykłe i dwa normalne okna najprawdopodobniej o wymiarze 1,5/1,8m na wysokości 60cm. Czy taki wymiar jest ok. i czy nie są za nisko umieszczone.

Jak jest u was, jak w użytkowaniu. Co byście teraz zmienil w oknach? Proszę o rade doświadczonych już budowniczych.

Monika

mamy okna dokladnie o szer. 180 i wys. 150,

parapet jest 77cm od podlogi,

sa swietne ;-)

60 centow od wykonczonej posadzki to wg mnie zbyt nisko ....

My w projekcie mamy w salonie dwa okna 60cm nad posadzką. Przy zamówieniu "ustandaryzowaliśmy" ich wymiary do 180x150 i wychodzą nam 50cm nad posadzką (górę dopasowaliśmy do wyjścia na taras, żeby wszystkie przeszklenia były w jednym poziomie).

Też się trochę obawiam, że za nisko, ale wolę tak i mieć piękny widok na ogród, niż mieć maleńkie okienka na standardowej wysokości.

A ja mam pytanie dotyczące okien na poddaszu, a dokładnie w lukarnie. Jakie powinny być wymiary takich okien i na jakiej wysokości od posadzki powinny być umieszczone? Zaznaczam że wymiary lukarny są dość znaczne, bo szerokość jednej wynosi 3,5 m, a dwóch kolejnych 3 m :p
My w projekcie mamy w salonie dwa okna 60cm nad posadzką. Przy zamówieniu "ustandaryzowaliśmy" ich wymiary do 180x150 i wychodzą nam 50cm nad posadzką (górę dopasowaliśmy do wyjścia na taras, żeby wszystkie przeszklenia były w jednym poziomie).

Też się trochę obawiam, że za nisko, ale wolę tak i mieć piękny widok na ogród, niż mieć maleńkie okienka na standardowej wysokości.

No właśnie to tak jak u nas. Jak chcę okna wyżej to musze je zmniejszyć, co mi się nie widzi zupełnie, ale jeszcze pomyśle.

A wy macie już wybudowane???

I rozumiem, że okna 1,8/1,5 są oknami o standardowym wymiarze? bo mnie tu architekt straszy, że jak zmienimy to mogą wyjść okna niestandardowe i będą o wiele droższe?

A ja mam pytanie dotyczące okien na poddaszu, a dokładnie w lukarnie. Jakie powinny być wymiary takich okien i na jakiej wysokości od posadzki powinny być umieszczone? Zaznaczam że wymiary lukarny są dość znaczne, bo szerokość jednej wynosi 3,5 m, a dwóch kolejnych 3 m :p

Powinny być takie, aby Wam odpowiadały pod względem użyteczności. A ta zależy od Waszych upodobań, przeznaczenia powierzchni tuż przy nich, łącznej ilości okien w pokoju, etc.

Nie ma raczej czegoś takiego jak rekomendowane wymiary okien i rekomendowanej wysokości umieszczenia. Każdy ma inne preferencje.

Ja dla przykładu najpierw murujac zwiększyłem otwory na okna, aby móc w murze schować puszki na rolety, a finalnie dałem rolety na mur i mam większe okna.

Jeden może mieć parapet na około 80cm inny może chcieć go mieć na 50cm, żeby sobie zrobić siedzisko przy oknie.

No właśnie to tak jak u nas. Jak chcę okna wyżej to musze je zmniejszyć, co mi się nie widzi zupełnie, ale jeszcze pomyśle.

A wy macie już wybudowane???

I rozumiem, że okna 1,8/1,5 są oknami o standardowym wymiarze? bo mnie tu architekt straszy, że jak zmienimy to mogą wyjść okna niestandardowe i będą o wiele droższe?

Dopiero się budujemy. Dzisiaj majstry mieli zalewać nadproża nad otworami drzwiowymi i oknami. Dlatego nie wiem, jak to wyjdzie w praniu (czytaj: przy meblowaniu wnętrz).

Tak, to są wymiary standardowe. W projekcie mieliśmy 180x140, ale przy zamawianiu okien chcieli dopłatę, a że w projekcie prawie wszystkie otwory mamy niestandardowe i drogo by nas to wyniosło, więc pozmienialiśmy wymiary.

Nie da się moim zdaniem skutecznie doradzić komuś w kwestii ilości, wielkości i wyskości okien, bo te kwestie zależą od bardzo wielu czynników - wielkości pomieszczeń, ich usytuowania względem stron świata, rozmieszczenia okien na elewacji, w końcu potrzeb i upodobań mieszkańców. To rozwiązanie, które dla jednych będzie idealne dla drugich będzie fatalne.

U nas różne okna są na różnej wysokości - okno w kuchni i innych oknach na frontowej elewacji - 90 cmi, w salonie okna w wykuszu 30 cm od podłogi, tarasowe oczywiście do posadzki, na tylnej elewacji okna na wysokości ok. 70 cm od podłogi, na piętrze balkony - nie ma reguł i jest świetnie :D :wink:

Witam

Monika

my mamy jedne ogromne do podlogi 250x330, a dwa pozostale 220x200 =>czyli mamy 30 cm od podlogi. zrobilam tam duze parapety, aby mozna bylo na nich siedziec ;)

A ja do salonu zamowilam okno 2.2m (wys) x 4.4 m (szer) :p i to jest okno. :D :D

W pokoju obok, drzwi tarasowe, 2.4x2.8 :p i takie samo do sypialni (naszej)..

Juz nie moge sie doczekac, az je zamontuja :p (jeszcze tylko tydzien czekania)

:p

Wogole stawiam na duze okna..kosztowaly nas majatek...ale wierze, ze warto bylo! Za domem park, przed, ogrod....zielono, cicho i przytulnie...juz sie nie moge doczekac az tam zamieszkam...

Nie wiem jak bedzie z rachunkami za ogrzewanie (przednie szyby zamowilismy 6mm, ale to zeby odciac sie od halasu ptaszkow :wink: ) ale nie martwie sie tym teraz....raz sie zyje...dlatego warto zyc wygodnie!

Dziękuję za odpowiedzi, przyznam że trochę się uspokoiłam, ale napiszcie jak to jest z meblowaniem takiego salonu, nie ma problemu z ustawieniem kanap przy oknie na przykład itp.

przeciez stawianie mebli pod sciana to juz przezytek :wink:

kanape mozna wszedzie postawic, nawet na oknie...ja nie widze problemu...ale to moze dlatego, ze zazwyczaj w niczym nie widze problemu :p ...jak nie tak to siak...zawsze sie da :D

• 3 months później...

Ja w salonie i jadalni okna planuję wysokie, z parapetem na 60cm. W salonie tyklo kanapy i stolik, w jadalni tylko stół i krzesła, żadnych komód itp. pod okno, toteż parapety nie muszą być wysoko... Zależy co się komu podoba, ile ma miejsca i czym zamierza to miejsce wypełniać :wink:

my mamy jedne ogromne do podlogi 250x330, a dwa pozostale 220x200 =>czyli mamy 30 cm od podlogi. zrobilam tam duze parapety, aby mozna bylo na nich siedziec ;)

Właśnie się zastanawiam czy też tak nie zrobić. Dwie kwestie:

- z czego zrobiłaś te parapety?

- nie boisz się że jak ktoś na nich usiądzie to Ci okno zaświni? :oops: :wink:

Witam. Gdzie mogę znaleźć standardowe wymiary okien, chciałabym sprawdzić czy za okna w moim wybranym projekcie będę musiała extra dopłacać czy nie, bo są tam dość duże okna, jedno w salonie ma 360 na 220, wysokość od posadzki 50 cm.

pozdrawiam

Witam. Gdzie mogę znaleźć standardowe wymiary okien, chciałabym sprawdzić czy za okna w moim wybranym projekcie będę musiała extra dopłacać czy nie, bo są tam dość duże okna, jedno w salonie ma 360 na 220, wysokość od posadzki 50 cm.

pozdrawiam

Witaj,

Jak masz projekt, to masz i jego dokumentację. W kosztorysie winno pisać jakie masz okna. Dla wyceny kosztorysant musiał przyjąć jakąś markę. Nie chcę nic reklamować, ale w wyszukiwarce wpisując okna znajdziesz cennik oraz typy okien. Co do wysokości parapetu, to nawet, jak byłby problem z meblami za cenę światła nie warto zmniejszać okien. Sam mam mieszkanie w bloku i okna są miniaturowe, nad czym ubolewam.

Witam

Właśnie dostałam koncepcję mojego domku, w którym mam duże okna i wszyscy zwracają uwagę na te przeszklenia więc jestem ciekawa, czy już może tych tematów już tutaj nie przerobiliście, bo jak widzę kilka osób ma duże okna.

Tutaj mój projekt:

http://forum.muratordom.pl/prosba-o-ocene-projektu-indywidualnego,t141473.htm

A tu wątpliwości które się pojawiły u osób które pytałam o opinie:

1. ogrzewanie:

- będzie drożej bo ciepło ucieka

- w artykułach znalazałam, że dom pasywny ma duże przeszklenia od południa (u mnie tak jest), bo zyski z dogrzania są wyższe niż starty ciepła, ale lepiej jak okna nie są do ziemi no i oczywiście nie zacienione tarasem

- gdzie i jak wstawić kaloryfery - trzeba drogie grzejniki kanałowe, ale nie wiem czy nie można podłogówki wtedy

2. przegrzanie:

- bardzo ciężko w lecie przechłodzić, konieczna klima, albo pożądne zaciemnienie

- tutaj pomaga zacienienie tarasu, ale wtedy traci się na zyskach z ogrzewania w zimie

3. brud:

- widać go w słońcu, trzeba ciągle myć

- dzieci paluchami na pewno zapaciają

4. inne:

- droższe

- jak duże okno, to już musi być dobrej jakości, bo inaczej bez sensu

- nieustawne

- brak prywatności

Nic mi więcej nie przychodi do głowy. Z argumentami typu 3 i 4 łatwo sobie poradzić, ale ciekawa jestem czy może wiecie o ile droższe w grzaniu są takie okna i czy rzeczywiście się tak przegrzewa?