marcin g 27.09.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam Właśnie dostałam koncepcję mojego domku, w którym mam duże okna i wszyscy zwracają uwagę na te przeszklenia więc jestem ciekawa, czy już może tych tematów już tutaj nie przerobiliście, bo jak widzę kilka osób ma duże okna. Tutaj mój projekt: http://forum.muratordom.pl/prosba-o-ocene-projektu-indywidualnego,t141473.htm A tu wątpliwości które się pojawiły u osób które pytałam o opinie: 1. ogrzewanie: - będzie drożej bo ciepło ucieka - w artykułach znalazałam, że dom pasywny ma duże przeszklenia od południa (u mnie tak jest), bo zyski z dogrzania są wyższe niż starty ciepła, ale lepiej jak okna nie są do ziemi no i oczywiście nie zacienione tarasem - gdzie i jak wstawić kaloryfery - trzeba drogie grzejniki kanałowe, ale nie wiem czy nie można podłogówki wtedy 2. przegrzanie: - bardzo ciężko w lecie przechłodzić, konieczna klima, albo pożądne zaciemnienie - tutaj pomaga zacienienie tarasu, ale wtedy traci się na zyskach z ogrzewania w zimie 3. brud: - widać go w słońcu, trzeba ciągle myć - dzieci paluchami na pewno zapaciają 4. inne: - droższe - jak duże okno, to już musi być dobrej jakości, bo inaczej bez sensu - nieustawne - brak prywatności Nic mi więcej nie przychodi do głowy. Z argumentami typu 3 i 4 łatwo sobie poradzić, ale ciekawa jestem czy może wiecie o ile droższe w grzaniu są takie okna i czy rzeczywiście się tak przegrzewa? Fajny nawet masz dom. Jakbym w przyszłości miał biuro architektoniczne, to chętnie widziałbym w nim takich klientów;) Dla mnie duże okna w dużym domu na dużej działce są jak najbardziej ok o ile zainwestujemy w ogrzewanie podłogowe. W tej chwili dużo firm się tym zajmuje, więc na pewno coś znajdziesz w swojej okolicy. Odzysk ciepła można też mieć poprzez kolektory, w które również warto zainwestować, bo to się zwróci. Oczywiście wpierw potrzebny jest wkład. Masz dużo drewna na elewacji, który to materiał jest dosyć drogi, więc o ile stać Cię na taką elewację, to nie żałowałbym na ogrzewanie podłogowe i kolektory. Poszukałbym też ładnych żaluzji drewnianych, aby zacieniać korytarz w nocy. Zasłony i firanki zrujnowałyby estetykę całości. Stolarka w tym projekcie jest aluminiowa, stalowa, drewniana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Cieszę się, że się podoba. Wolę podłogówkę niż kanałowe, bo takie dziury w podłodze to mnie się średnio podobają, a ostatnio się przekonałam, że spokojnie można kłaść drewno na podłogówkę i nie jest to zabójcze kosztowo. Kolektory jak najbardziej planowaliśmy, ale tutaj nas architekt załatwił. Tzn. dach powstał jednospadkowy z nachyleniem na północ, a kolektory pojawiły się na tarasie. Nie jestem jednak przekonana co do kolektorów na tarasie, więc chyba zrezygnujemy. Chcemy zrobić rekurperację i kominek z systemem dystrybucji ciepłego powietrza. Co do okien w korytarzu to głowy nie dam, że zostaną, a jak zostaną to na pewno z jakimś zaciemniaczem. Co do drewna na elewacji, to nie myślę, że musi być tak potwornie drogo. W drewnie na elewacji zakochałam się jak się raz wybrałam na Litwę zwiedzać, a skończyłam na osiedlu z domkami. Tam połowa domów ma drewno na elewacji więc nie wierzę, że to coś strasznie drogiego. Drewno niesmowicie ociepla nowoczesne projekty. Co do stolarki nie wiem - koncepcja jest pierwsza i może jeszcze ulegać zmianom, więc w szczegóły jeszcze nie wchodziłam - musiałabym obejrzeć jak wygląda i porównać z tym jak kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin g 27.09.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Cieszę się, że się podoba. Wolę podłogówkę niż kanałowe, bo takie dziury w podłodze to mnie się średnio podobają, a ostatnio się przekonałam, że spokojnie można kłaść drewno na podłogówkę i nie jest to zabójcze kosztowo. Kolektory jak najbardziej planowaliśmy, ale tutaj nas architekt załatwił. Tzn. dach powstał jednospadkowy z nachyleniem na północ, a kolektory pojawiły się na tarasie. Nie jestem jednak przekonana co do kolektorów na tarasie, więc chyba zrezygnujemy. Chcemy zrobić rekurperację i kominek z systemem dystrybucji ciepłego powietrza. Co do okien w korytarzu to głowy nie dam, że zostaną, a jak zostaną to na pewno z jakimś zaciemniaczem. Co do drewna na elewacji, to nie myślę, że musi być tak potwornie drogo. W drewnie na elewacji zakochałam się jak się raz wybrałam na Litwę zwiedzać, a skończyłam na osiedlu z domkami. Tam połowa domów ma drewno na elewacji więc nie wierzę, że to coś strasznie drogiego. Drewno niesmowicie ociepla nowoczesne projekty. Co do stolarki nie wiem - koncepcja jest pierwsza i może jeszcze ulegać zmianom, więc w szczegóły jeszcze nie wchodziłam - musiałabym obejrzeć jak wygląda i porównać z tym jak kosztuje. Rekuperator to dobry pomysł. Nawet z gruntu można mieć odzysk ciepła. Stolarka drewniana byłaby tu dobrym pomysłem. Co do strat ciepłą to gdzieś widziałem, że robią takie bloczki pod progi, które minimalizują mostki termiczne. Może ktoś robił dom z deskami elewacyjnymi to napisze ile to kosztuje z montażem. Wiem, że zwykle inwestor się wycofuje z desek. ew. sięga po panele z okleiną "drewnianą". W stosunku do tynków, jednak samo kilkadziesiąt złotych za m2 deski to jednak różnica. Płyty elewacyjnej gresowe, kamienne lub betonowe też są drogie 100-200 i więcej zł za m2 bez montażu. Chociaż faktycznie lepiej działają na dom, gdyż wprowadzają więcej estetyki;) Przy deskach ważny jest wg mnie ich kształt, aby nie wyglądały jak boazeria, a bardziej jak żaluzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Zakładam, że taka elewacja jest droższa, ale myślę, że nie miażdżąco. Nie liczyłam jeszcze po metrach, ale architekt przy projektowaniu miał nie przekraczać pewngo pułapu cenowego na całość. Np. poniżej wklejam osiedle które niedawno oglądałam w realu bo mi się dosyć architektura podobała. Im wychodzi 5k za deweloperski m2 z działką pod Warszawą w lokalizacji na moje min. 500 zł za m2 działki, więc ekonomicznie mi się nie zamyka, żeby takie wykończenie miało rujnować. http://www.osiedlezielonepola.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=84 Jak widać podchodzę do tego ekonomiczno-socjologicznie zamiast ceny materiałów sprawdzić. Z cenami materiałów jest ten problem, że trzebaby wszystko dodać, a nie częściówki sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.09.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Mam w domu jeden, jedyny parapet - w kuchni. Reszta do podłogi. Mam ogrzewanie podłogowe, a w okolicy dużego okna zachodzącego na dach, będzie dodatkowo grzejnik kanałowy. Na poddaszu będzie klimatyzacja ( w pokojach dzieci po 3 veluxy) z opcją grzania - jakby co ... Mój blok obecnie stoi vis s vis 15 piętrowego bloku. Nie wiem gdzie jest więszka prywatność - w domu czy w blokowisku :) Nie wiem ocokaman z nieustawnością. W salonie mam 2 fixy - to to samo co ściana tylko szklana... Nie zamierzam też tam stawiać bezpośrednio mebli . Dzieci są nastolatkami, kot nie wylizuje szyb... Obecnie w domu mam 7 metrów szaf z lustami - jakoś tragedii z tymi paluszkami nie było ... gorzej ze szklanym stołem, pod którym się fajnie leżało dzieciom Na pewno duże okna są droższe niż małe okna. Ale mają swoje zalety :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Od jakiej storny masz wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts