z-u-l-u 19.06.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Zastanawiam się nad zakupem działki pod dom szeregowy lub bliźniak, jednak obawiam się że w przyszłości będę ubezwłasnowolniony do co wyboru projektu swojego domu. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących zasad projektów w zabudowie szeregowej i/lub bliźniaczej. 1. Czy projekty domów szeregowych są z góry narzucone. Kto decyduje o tym jak ma wyglądać cały szereg - czy ten kto pierwszy się buduje? (przecież warunki zabudowy chyba nie narzucają konkretnego projektu)czy wystarczy ze mój domek będzie spełniał warunki zabudowy i był w miarę podobny do pozostałych czy muszę brać konkretny projekt? 2. Czy w zabudowie szeregowej trzeba budować się w jakiejś określonej kolejności - tzn muszę czekać, aż coś będzie koło mnie stało, czy mogę budować się pierwszy na środkowej działce? i odwrotnie czy mogę się nie budować i doprowadzić do sytuacji gdy stoi cały szereg a brakuje tylko mojego budynku w środku? 3. Czy bliźniak musi być lustrzanym odbiciem drugiego budynku? - jeśli tak to kto decyduje o projekcie - ten z sąsiadów który pierwszy będzie się budował a drugi musi się dostosować, czy trzeba się konsultować z sąsiadem albo co gorzej muszę budować się razem z sąsiadem?Jeśli nie to czy mogę postawić każdy projekt który tylko będzie spełniał warunki zabudowy dla tej działki, bez względu na to czy pasuje do drugiego bliźniaka? 4. Jeśli w zabudowie szeregowej budynki nie musiałyby być identyczne to kto określa długość budynku - szerokość wiadomo że równa się szerokości działki, front zaczyna się na linii zabudowy z planu - a tył? czy może to być dowolnie długi budynek byle zgodny z prawem budowlanym i WZ? Jeśli tak to czy wszystkie budynki szeregowe muszą kończyć sie w tym samym miejscu czy mogą być różne? 5 To samo dotyczące bliźniaków - czy jeśli ja wybuduje domek długości 10 metrów w granicy to czy sąsiad może przykleić się 15 metrowym budynkiem czy musi takim samym, czy może mniejszym? Z góry dziękuje za odpowiedzi i garść porad praktycznych z ww tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.06.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 generalna odpowiedz na twoje pytania brzmi: decydujace sa aktualnie obowiazujace warunki zabudowy, a zycie pokazuje, ze: ad.1. Czy projekty domów szeregowych są z góry narzucone. niezmiernie rzadko, Kto decyduje o tym jak ma wyglądać cały szereg - czy ten kto pierwszy się buduje? (przecież warunki zabudowy chyba nie narzucają konkretnego projektu) WZczy wystarczy ze mój domek będzie spełniał warunki zabudowy TAK i był w miarę podobny do pozostałych czy muszę brać konkretny projekt? ad.2.Czy w zabudowie szeregowej trzeba budować się w jakiejś określonej kolejności NIE - tzn muszę czekać, aż coś będzie koło mnie stało, czy mogę budować się pierwszy na środkowej działce? i odwrotnie czy mogę się nie budować i doprowadzić do sytuacji gdy stoi cały szereg a brakuje tylko mojego budynku w środku? TAK ad.3.Czy bliźniak musi być lustrzanym odbiciem drugiego budynku? NIE- jeśli tak to kto decyduje o projekcie - ten z sąsiadów który pierwszy będzie się budował a drugi musi się dostosować,TAK czy trzeba się konsultować z sąsiadem albo co gorzej muszę budować się razem z sąsiadem? NIEJeśli nie to czy mogę postawić każdy projekt który tylko będzie spełniał warunki zabudowy dla tej działki, bez względu na to czy pasuje do drugiego bliźniaka? TAK ad.4.Jeśli w zabudowie szeregowej budynki nie musiałyby być identyczne to kto określa długość budynku WZ wskazujac max pow. zabudowy - szerokość wiadomo że równa się szerokości działki, front zaczyna się na linii zabudowy z planu - a tył? czy może to być dowolnie długi budynek byle zgodny z prawem budowlanym i WZ TAK? Jeśli tak to czy wszystkie budynki szeregowe muszą kończyć sie w tym samym miejscu NIE czy mogą być różne TAK ad.5.To samo dotyczące bliźniaków - czy jeśli ja wybuduje domek długości 10 metrów w granicy to czy sąsiad może przykleić się 15 metrowym budynkiem MOZE jesli WZ na to pozwalają czy musi takim samym zalezy od WZ , czy może mniejszym WIEC CZASEM TAK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.06.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 nie zadawj tak wielu i tak rozbudowanych pytan w jednym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 23.06.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 ale to co napisałes że bliźniaki nie muszą być identyczne - czy to nie jest zależne akurat od gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-u-l-u 23.06.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 nie zadawj tak wielu i tak rozbudowanych pytan w jednym poście No ale poradziłeś sobie z tymi pytaniami bez problemu Wielkie dzięki, bo nigdzie w necie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Wyszukiwarka wypluwa głupoty a na forach budowlanych wiszą podobne pytania bez odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-u-l-u 23.06.2008 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 ad.5. To samo dotyczące bliźniaków - czy jeśli ja wybuduje domek długości 10 metrów w granicy to czy sąsiad może przykleić się 15 metrowym budynkiem MOZE jesli WZ na to pozwalają czy musi takim samym zalezy od WZ , czy może mniejszym WIEC CZASEM TAK? Jak to sie ma do tego, że w prawie każdym artykule dotyczącym odległości domu od granic działki jest napisane (tutaj cytuje pierwsze z brzegu odpowiedzi google, akurat ze stron muratora i budostrady): cyt 1 .: "Gdy budynek ma stanąć przy samej granicy, powinien przylegać do ściany istniejącego budynku. Oznacza to zatem, że ściana przy granicy nie powinna być dłuższa niż ściana domu sąsiada." cyt. 2.: "Budynek może być usytuowany ścianą zewnętrzną bez otworów bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, jeżeli (...) na sąsiedniej działce istnieje już budynek ze ścianą usytuowaną bezpośrednio przy tej granicy, a wznoszony budynek będzie przylegał do istniejącego całą długością swojej ściany oraz będzie miał w pasie o szerokości 3 m, przyległym do granicy działki, wysokość i wymiar równoległy do tej granicy, nie większe niż w budynku istniejącym na sąsiedniej działce" Zakładając, że warunki zabudowy nie określają szczegółowo wymiarów budynku to czy powyższe zasady dotyczą również bliźniaków/segmentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.06.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 ale to co napisałes że bliźniaki nie muszą być identyczne - czy to nie jest zależne akurat od gminy? jest, co nie zmiania faktu, ze czasem nie sa takie same .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts