Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, szukalem na forum, ale raczej na inne tematy sa odpowiedzi - docieplam za chwile strop na pietrze - strop jest poziomy, z krokwii (drewniany) a nad nim niewielki enieuzytkowe poddasze i dach z blachodachowka - mam ok 30 cm do zagospodarowania - jeden oziom to 16 cm krokwie i 14 cm murlata - pod tym robie na calosci sufity z stelazy zabudowanych KG

Czy kupowac welne z rolki (jakas ursa, unimata, czy rockwool) czy kupic welne w płytach np. Isolight?

Myslalem o tej w plytach, ale wykonawca mowi, ze wiecej lazcen welny = a rozwijana bedzie miala mniej cięć... z 2 strony jak patrze na gestosc, to ta w plytach ma 35 kg na m3 a w rolce 12-16 - choc jedno i drudzy deklaruja lambde 0,37 do 0,40

Krokwie mam co 80-90 cm, druga warstwa bedzie pelna...

Doradzcie coś!

https://forum.murator.pl/topic/103716-welna-z-roli-czy-w-plytach-strop-poziomy-na-nieuzytkowym/

POwazne pytanie zadaje, a tu taka niepowazna odpowiedz.

Wymyslilem, ze najlepiej bedzie 1 warstwe mieszy krokwiami zrobic z tej w rolkach rozwijanej, a 2 warstwe pomiedzy stelarzem do KG juz z welny plytowej...

Witam, szukalem na forum, ale raczej na inne tematy sa odpowiedzi - docieplam za chwile strop na pietrze - strop jest poziomy, z krokwii (drewniany) a nad nim niewielki enieuzytkowe poddasze i dach z blachodachowka - mam ok 30 cm do zagospodarowania - jeden oziom to 16 cm krokwie i 14 cm murlata - pod tym robie na calosci sufity z stelazy zabudowanych KG

Czy kupowac welne z rolki (jakas ursa, unimata, czy rockwool) czy kupic welne w płytach np. Isolight?

Myslalem o tej w plytach, ale wykonawca mowi, ze wiecej lazcen welny = a rozwijana bedzie miala mniej cięć... z 2 strony jak patrze na gestosc, to ta w plytach ma 35 kg na m3 a w rolce 12-16 - choc jedno i drudzy deklaruja lambde 0,37 do 0,40

Krokwie mam co 80-90 cm, druga warstwa bedzie pelna...

Doradzcie coś!

Weź tą, którą Ci wygodnie. Gęstość nie jest parametrem wełny. Wpływ ma głównie na koszt wyprodukowania (im cięższa tym koszt produkcji wyższy).

Weź tą, którą Ci wygodnie. Gęstość nie jest parametrem wełny. Wpływ ma głównie na koszt wyprodukowania (im cięższa tym koszt produkcji wyższy).

chodzi Ci o zawartość wełny w wełnie?

powiązanie kosztów produkcji z ciężarem ( tak beton44 :D ?) jest chyba nadinterpretacją

zazwyczaj jest tak, że im miejsza gęstość, tym parametry lepsze

oczywiście mowa o wyrobach powiedzmy markowych, nie no name

powiązanie kosztów produkcji z ciężarem ( tak beton44 :D ?) jest chyba nadinterpretacją

Nie, jest faktem.

zazwyczaj jest tak, że im miejsza gęstość, tym parametry lepsze

oczywiście mowa o wyrobach powiedzmy markowych, nie no name

Najlepsze parametry izolacyjności ma wełna o gęstości około 70kg/m3 (wełna skalna). Powyżej i poniżej jej parametry izolacyjności spadają. To, że w praktyce wygląda to różnie dla różnych produktów zależy też od obróbki tej wełny.

Cześć,

Z doświadczeń naszych i znajomych przewagę ma jednak wełna w płycie:

1. Kładzie się ją szybciej - dla porównania 2 dni zamiast 7 przy podobnej powierzchni dachu. Wełna w płycie, jeśli przycięta z 2 cm zapasem w stosunku do rozstawu krokwi sama się "trzyma" i nie gubi kształtu, choc oczywiście należy ją zabezpieczyć sznurkiem, drutem lub tp. Jeśli potrzbujesz, podeślę zdjęcie - jak to wygląda.

2. Wełna z rolki jest dość "plastyczna" - gnie się, wymyka przy montażu, łatwo o niedoróbki. U kolegi po zdjęciu płyty g-k przy okazji jakichś korekt oświetlenia okazało się, że część wełny z rolki "uciekła" z zabezpieczeń i leży na płytach g-k porozdzierana. Nie mówię, że tak musi być, ale że przy rolce łatwiej popełnić błąd.

Pozdrawiam!

AgaWus

Ja drugą warstwę robiłem wełną z rolki. Odpowiednio przycięta pozwalała za jednym razem położyć pas o długości 2-3 metrów. Tak wiec całość obłożenia około 70m2 zajęło jakieś 2-3 wieczory.
Cześć,

Z doświadczeń naszych i znajomych przewagę ma jednak wełna w płycie:

1. Kładzie się ją szybciej - dla porównania 2 dni zamiast 7 przy podobnej powierzchni dachu. Wełna w płycie, jeśli przycięta z 2 cm zapasem w stosunku do rozstawu krokwi sama się "trzyma" i nie gubi kształtu, choc oczywiście należy ją zabezpieczyć sznurkiem, drutem lub tp. Jeśli potrzbujesz, podeślę zdjęcie - jak to wygląda.

2. Wełna z rolki jest dość "plastyczna" - gnie się, wymyka przy montażu, łatwo o niedoróbki. U kolegi po zdjęciu płyty g-k przy okazji jakichś korekt oświetlenia okazało się, że część wełny z rolki "uciekła" z zabezpieczeń i leży na płytach g-k porozdzierana. Nie mówię, że tak musi być, ale że przy rolce łatwiej popełnić błąd.

Pozdrawiam!

AgaWus

tyle, że on pisał o stropie nad którym jest poddasze nieużytkowe

ja zrobiłem obie warstwy z roli - rolka ma tą zalete, że jest plastyczniejsza ja nie trzeba docinać jej dokładnie na wymiar tylko poprostu rozwijać

pod skosami w salonie (nie mam stropu) lepsza jest w płytach

Najlepsze parametry izolacyjności ma wełna o gęstości około 70kg/m3 (wełna skalna).

ojoj, a co to za wełna?

Wełnę produkuje się w gęstościach od około 20 do około 250kg/m3. Każda ma swoją nazwę, ale gęstość to nie jedyne co ją różni (nawet jest to naj mniej ważne). Ważniejsza jest orientacja włókna i lepiszcze.