grregg 19.06.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam, Za dwa lata, a przy dobrych wiatrach może nawet za rok zamierzam rozpocząć budowę domku. Na razie przygotowuje się do budowy od strony teoretycznej i papierkowej, ale chciałbym coś już zrobić fizycznego. 1. Chciałbym jakoś tymczasowo ogrodzić działkę tzn. tylko na okres budowy. To będzie coś prowizorycznego jakaś siatka budowlana (taka lekka, żeby mi ją od razu nie ukradli) przymocowana do drewnianych słupków. Z trzech stron mojej działki są puste działki sąsiadów, a z czwartej drogą. Droga jest prywatna. Czy w takiej sytuacji muszę zgłaszać ogrodzenie, tak jak przy drodze gminnej? Czy mogę sobie je stawiać bez żadnych zgłoszeń? 2. Działka znajduje się na terenie podmokłym. Po "odpowiedniej" zimie woda potrafi wyjść nawet na powierzchnię! Obecnie woda jest gdzieś na głębokości 1,5, ale wiosną jest naprawdę mokro. Na razie z żadnej strony nie mam sąsiadów, tzn. mam ale po drugiej stronie ulicy. Działka sąsiadów zza ulicy została trochę podniesiona i obecnie jest tak 10-20cm wyżej niż moja, ale mają jeszcze sporo nierozgarniętej ziemi. Działka po mojej południowej stronie(sprzedana) i zachodniej stronie(niesprzedana) jest na tym samym poziomie co moja. Działka położona po północnej stronie jest trochę "niższa" (jeszcze nie sprzedana). Chciałbym podnieść na razie tylko tył działki (docelowo na miejscu ogrodu), tak z 10-20cm. Później po wybudowaniu domu chciałbym podnieść całą działkę i to najchętniej tak nawet z 50cm. Ale z tymi 50cm to zamierzam poczekać na sąsiadów. Na razie wystarczy mi tylko podniesienie tyłu działki. Chciałbym postawić blaszak i powoli zacząć zwozić jakieś materiały ze starego miejsca, a nie chcę, żeby mi to wszystko pływało. Doszukałem się, że nie mogę naruszać gospodarki wodnej między działkami, ale to chyba jest nieuniknione. Czy może są jakieś prawne objeścia pozwalające podnieść poziom działki? Rozumiem, że na takie nawożenie działki potrzebne mi jest jakieś pozwolenie, tylko od kogo? Od gminy? Czy da się jakoś podnieść teren tej działki bez późniejszych konsekwencji ze strony przyszłych sąsiadów? Czy muszę czekać, aż zaczną się podnosić inni sąsiedzi? Czy jest jakiś przepis pozwalający w określonych warunkach podnieść poziom działki? Jeżeli ktoś z Was orientje się w tym temacie to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówkia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts