Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można zrobić za 170 000 zł?

Karollinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tych inforacji to tylko jedno właczyć opcje szukaj i szukac i czytać.

Dużo zalezy od tego co za dom , parter, poddasze, piwnica, jaki dach czym kryty itd itp. Dzie budujesz, czy system gospodarczy czy firma itd.

Za 170 tys ja zrobiłem bardzo duzo ale to 2 lata temu. Niektórzy wiecej na stan surowy wydają.

za takie pieniążki z instalacjami jak rozumiem, podłączeniami do sieci gaz/woda/prąd drzwi i okna, jakieś tynki, podłogi, chociaż by w parterze, no to policzcie nie wybuduje się taniej niż za 3k zł za metr, czyli jakieś 60m2 nie więcej jeżlei pytacie o dom

dwa lata temu płaciłem tyle za swój stan sur otwarty z dachem i dachówką, teraz chcą trzysta, za 170 mały domek stan surowy nic wiecej

Mamy przeznaczone na budowę domku 170 000 zł, powiedzcie proszę na co to wystarczy?

Dodam że działkę mamy, i wszelkie formlności już załatwione i opłacone, projekt jest w starostwie i czekamy na pozwolenie na budowę.

Widzę, że jesteś z lubelskiego;). Moja siostra właśnie buduje w lubelskim, a mój znajomy pod Wa-wą. Dlatego mam porównanie. Wierz mi na słowo, zaoszczędziłaś kilkadziesiąt tysięcy na samej robociźnie. Oboje budują podobne domki - powierzchnia użytkowa około 120m2, dach dwuspadowy, prosta bryła. Siostra dla murarzy płaci 12tys, a znajomy 26tys za podobny zakres robót. Podobnie jest ze wszystkim.

Moja siostra planuje zamknąć się w trochę mniejszej kwocie niż Ty. Tyle, że ona miała prawie za darmowa więźbę, deski i wszystko co drewniane - płaciła jedynie za przetarcie i symboliczne pieniądze za oberżnięcie. Humus miała zdjęty za darmo, podobnie jak wszystkie piaski łącznie z transportem. Obecnie zabiera się za wnętrze i wszystko wskazuje na to, że się zmieści w planowanej kwocie. Zobaczymy pod koniec roku czy się jej udało - jak już się wprowadzi;)

Ja wiem na pewo, że w takiej kwocie się nie zmieszczę. Na samo co i cwu liczę jakieś 25% Twojej kwoty (planuję pompę ciepła).

Polecam dobrze rozejrzeć się za ekipami - rozbieżność jest naprawdę wielka! Zresztą podobnie jest z materiałami.

Fajne są takie wątki :wink:

jeden za taką kasę wybuduje dom, no może domek a innemu na remont łazienki tylko wystarczy. :wink:

Karollinka nikt ci nie odpowie co można zrobić za taką kasę, sama musisz zrobić rozeznanie w swojej okolicy co ile kosztuje, ile woła murarz a ile dekarz, w jakiej cenie kupisz materiały, ale najważnieszy to projekt, wybierając skomplikowany projekt można dać ciała, wszak wiadomo wszystko kosztuje.

tak więc do dzieła, ale najpierw analiza projektu :wink:

Znajomy z pracy rozpoczął budowę w ubiegłym roku wiosna. Dom parterowy, ok350 m2 dachu (krył Brasem ), 170 m2 użytkowej+osobno garaż. Dzisiaj ma stan surowy zamknięty ze wszystkimi instalacjami, drzwiami (zewn i wewn) , zaczyna wykończeniówkę ( podłogi, kuchnia,malowanie ścian i takie tam) , rozpoczął casting na firmę, która mu ociepli chałupkę.jesienią planuje przeprowadzkę. Aha i sam murował garaż, robił elektrykę (ma uprawnienia).

Do dzisiaj wydał 250 tys ( bez działki).

Ale....buduje systemem super gospodarczym, wiele prac wykonywał sam+teść,szwagier,ojciec ( żona siedzi na allegro, jeździ lub obdzwania hurtownie), do tego stopnia, że przelicza nawet ceny gwoździ(wyliczył, że zaoszczędził 200 złotych na tych gwoździach szukając najlepszych cen). Dla mnie jest to po prostu fenomen. Sprawdzanie cen materiałów zazwyczaj zaczynam od niego, bo wiem, że jest świetnie zorientowany. Tak więc budowa budowie nierówna, zależy kto jak podchodzi do tematu i jakie ma możliwości i predyspozycje.

My budujemy mały domek systemem gospodarczym. Jednak materiały raczej z górnej półki, małą część prac robimy sami ze względu na brak czasu. Planujemy się zamknąć w 300 tys. (działkę mieliśmy, mediów nie). Ale w tych 300 tys. będzie wszystko łącznie z meblami (sama kuchnia bez sprzętu 25 tys.), ogrodzeniem, elewacją zew. (te dwa ostatnie kiedyś w przyszłości ponieważ plany planami ale nie mamy tych 300 tys.) :(

Do 170 tys. udało nam się zamknąć dom i zrobić tynki i instalacje wew (tak mniej więcej). Budowę zaczynaliśmy w styczniu 2007.

Domek będzie budowany w dużym stopniu systemem gospodarczym, ekipa za postawienie domku wraz z pokryciem blachodachówką policzyła sobie 18 tys, mąż sam zrobi instalację elektryczną bo zajmuje się tym na codzień, instalację CO będzie robiła też zaprzyjaźniona ekipa więc myślę że nie będzie drogo, do tego piasek na całą budowę będzie za darmo, materiały budowlane, hydrauliczne i elektryczne będą po promocyjnych cenach bo bedzie je zamawiał nasz kierownik budowy, który w wielu hurtowniach ma spore upusty. Wydaje mi się że najbardziej kosztowny będzie dach i okna, no ale jestem optymistką:)

Nasz był jednak mniej skomplikowany. Ale optymistką warto być :-) Jak zaczniesz to i skończysz :D Choć do wprowadzenia to może być mało, ale w ostateczności możesz dobrać kredytu :-? Trzymam kciuki!!! Mi też wmawiano, że za około 250 tys. to kurnik w surowym stanie postawimy a jednak się udało, teraz trochę pooszczędzamy i skończymy tynk elewacyjny, ogrodzenie, taras.... Tobie też się uda...

fiu fiu ... domek ma wyglądać tak jak na zdjęciach na www?

Domek będzie budowany w dużym stopniu systemem gospodarczym,

większość tak robi :)

ekipa za postawienie domku wraz z pokryciem blachodachówką policzyła sobie 18 tys

To bardzo tanio jak na 2008 rok. Mam nadzieję, że ekipa z polecenia - widziałaś kilka ich "produktów" i umowa szczegółowa, z terminami, karami i dokłądnym wyszczególnieniem zakresu prac jest podpisana?

mąż sam zrobi instalację elektryczną bo zajmuje się tym na codzień

kilka tyś w kieszeni

, instalację CO będzie robiła też zaprzyjaźniona ekipa więc myślę że nie będzie drogo

zadabaj o to aby podpisać umowę (tak jak z budowlańcami)

, do tego piasek na całą budowę będzie za darmo

Kolejna kasa do przodu. Rozumiem, że piszesz o piachu do murowania czy masz każdy piach za darmo? Czy żwir i piach do zasypania fundamentów też za free?

, materiały budowlane, hydrauliczne i elektryczne będą po promocyjnych cenach bo bedzie je zamawiał nasz kierownik budowy, który w wielu hurtowniach ma spore upusty.

Sprawdz też dobrze sama w kilku hurtowniach jakie dostaniesz ceny. Uwierz mi - warto.

Wydaje mi się że najbardziej kosztowny będzie dach i okna

Taki projekt został wybrany. W większości przypadków to są największe inwestycje.

no ale jestem optymistką:)

Powodzenia :)

Tak, ekipy są sprawdzone, ludzie u których robili też zadowoleni więc mam nadzieje że i my będziemy, mąż, brat i teść dużo sami potrafią zrobić, więc to też duża oszczędność, a my mamy takie szczęście że budujemy bez kredytu i chcialabym za ta kwotę zrobić jak najwięcej, materiały na dom i później na urządzenie wnętrz bedą raczej ze średniej półki, działka jest ogrodzona siatką, zrobimy tylko kutą bramę wjazdową i ładne ogrodzenie z przodu a reszte z czasem jak przybedzie funduszy.