Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można zrobić za 170 000 zł?

Karollinka

Recommended Posts

Tak, ekipy są sprawdzone, ludzie u których robili też zadowoleni więc mam nadzieje że i my będziemy, mąż, brat i teść dużo sami potrafią zrobić, więc to też duża oszczędność, a my mamy takie szczęście że budujemy bez kredytu i chcialabym za ta kwotę zrobić jak najwięcej, materiały na dom i później na urządzenie wnętrz bedą raczej ze średniej półki, działka jest ogrodzona siatką, zrobimy tylko kutą bramę wjazdową i ładne ogrodzenie z przodu a reszte z czasem jak przybedzie funduszy.
Witaj,jak zobaczyłem jaki dom chcesz postawić za 170000 i w nim zamieszkać to osłupialem z wrażenia,jakby ci się to udało to mogę się z tobą zamienić choć ja na swój już wydałem ponad 500000 choć jest mniejszy,zabieram glos w tym temacie ponieważ mój dom ma również dach kopertowy(potwornie drogi) a własnie lada chwila sie wprowadzam to mam pewien pogląd na koszty budowy i wykonczenia takiego domu.Z tego co piszesz to faktycznie jesteś w stanie zaoszczędzić kilkadziesiąt tysięcy zlotych ale to tylko kilkadziesiąt!sam nie wiem skąd wzięłaś taka ekipe która ci wybuduje taki dom z dachem za 18000 bo ja za robociznę samego dachu zapłacilem 17000 bez podbitki tak że stawiasz prawie darmo, piszesz że jeszcze w tych pieniądzach ogrodzenie kute od frontu a reszta jak przybędzie funduszy to sie pytam czy to ogrodzenie też będzie w jakieś super promocji? a co własciwie kupisz jeszcze na ta budowę gdzie nie wydasz tyle co inni śmiertelnicy wypowiadający sie tutaj, czy myslisz że inni budujący sie tutaj to kupowali materiały po zawyżonych cenach?i tak masz szczęscie że uda ci sie zaoszczędzić na robociźnie bo jest kosmicznie droga ale niestety same materiały do tego domu znacznie przekroczą twój budżet nie wliczajac w to nawet twoje okna tak wiec nawet jakbyś całe wykonastwo miala za darmo to nie zamieszkasz w tym domu za te pieniądze chyba że na betonie.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

super ze wydales 0,5 mln tylko czemu odrazu tak do niej wyskakujesz ze za te 170tys to bedzie na betonie mieszkac?? jezeli ma tanie ekipy i duzo zrobią sami to dlaczego twierdzisz ze nie dadzą rady ? Moze te 170 tys nie starczy ale mysle ze w 250 tys sie spokojnie zmieszczą - a przeciez ciągle zarabiają , mają rodzine która może pomóc więc te 80 tys brakujące mogą spokojnie znalezc - robią wszystko za gotówke którą mają więc spokojnie tez mogą zaciągnąc jakis kredyt - gdzies wyzej czytalem ze wszystkie prace zlecasz fachowcom bo sam wolisz zarabiac - ja tez jestem handlowcem ale duzo rzeczy robie sam - np. sam wylewalem fundamenty , sam stawialem scianki działowe ( nie znałem się kompletnie na budowlance ale podpatrzylem jak to robią inni i sie nauczylem - na początku kiepsko mi szlo ale teraz spokojnie stawiam kazdą scianke ) i duzo innych robót - to wszystko wykonywalem po pracy czyli od 17 do nocy i w wolne soboty . Mojego budynku nie ma co porownywac do jej bo jest wiekszy i bardziej skomplikowany ale na dzien dzisiejszy mamy SSZ i zamknolem go kwotą ~170tys a juz niedlugo robie ocieplenie ( cały materiał : wełna + tynk juz mam ) i tynki wewnątrz . Jasne że wykończeniówka jest najdroższa ale myśle ze taniej wyjdzie jak zrezygnuje z wanny z hydromasażem , plazmy 56 cali , indukcji za 8 tys i lodówki za 6 tys :)

Karolinka dasz rade , świat należy dla odważnych , jak nie zaryzykujesz sie nie dowiesz , a moze te 170 tys ktore masz za 5 lat nawet na okna nie starczą - wiadomo?

RAIDER12 nie wiem gdzie Ty stawiałeś swój domek, ale piszesz że jesteś z Krakowa to może u Was robocizna taka droga, u nas to są normalne ceny, 18 tys za postawienie domu z pokryciem, robi to jedna ekipa (2 fachowców) i będzie pomagał im mój mąż. Piotrulex pisze, że za 230 tys urządził dom tak że da się w nim mieszkać, więc sam widzisz że to jak najbardziej możliwe. Ogrodzenie kute od frontu zaliczyłam do pilnych wydatków, ale nie będzie ono finansowane z tych pieniędzy które mamy.

Rozumiem Karolinko, że materiału do budowy też będziesz miała w supercenie. Dom, który wybrałaś do budowy jest bardzo skomplikowany i pracochłonny. Twój wybór ma się nijak do deklaracji o tzw. tanim budowaniu.

Niestety ale w budżecie 170 tys. zł nie da się zmieścić w stanie do zamieszkania. Piorulexowi, jak pisał dom wybudował bodajże teść, zastosował system mocno gospodarczy, a i tak do zamieszkania wydał ponad 200.000 zł. Tak więc jeśli te 170 tys. to jedyne pieniądze, które posiadasz na budowę domu i nie masz możliwości wzięcia dodatkowego kredytu, to raczej nie będziesz w stanie tego domu wykończyć. Tym bardziej że wybrałaś projekt właściwie absolutnie nie nadający się do taniego budowania.

Pozdr,

super ze wydales 0,5 mln tylko czemu odrazu tak do niej wyskakujesz ze za te 170tys to bedzie na betonie mieszkac?? jezeli ma tanie ekipy i duzo zrobią sami to dlaczego twierdzisz ze nie dadzą rady ? Moze te 170 tys nie starczy ale mysle ze w 250 tys sie spokojnie zmieszczą - a przeciez ciągle zarabiają , mają rodzine która może pomóc więc te 80 tys brakujące mogą spokojnie znalezc - robią wszystko za gotówke którą mają więc spokojnie tez mogą zaciągnąc jakis kredyt - gdzies wyzej czytalem ze wszystkie prace zlecasz fachowcom bo sam wolisz zarabiac - ja tez jestem handlowcem ale duzo rzeczy robie sam - np. sam wylewalem fundamenty , sam stawialem scianki działowe ( nie znałem się kompletnie na budowlance ale podpatrzylem jak to robią inni i sie nauczylem - na początku kiepsko mi szlo ale teraz spokojnie stawiam kazdą scianke ) i duzo innych robót - to wszystko wykonywalem po pracy czyli od 17 do nocy i w wolne soboty . Mojego budynku nie ma co porownywac do jej bo jest wiekszy i bardziej skomplikowany ale na dzien dzisiejszy mamy SSZ i zamknolem go kwotą ~170tys a juz niedlugo robie ocieplenie ( cały materiał : wełna + tynk juz mam ) i tynki wewnątrz . Jasne że wykończeniówka jest najdroższa ale myśle ze taniej wyjdzie jak zrezygnuje z wanny z hydromasażem , plazmy 56 cali , indukcji za 8 tys i lodówki za 6 tys :)

Karolinka dasz rade , świat należy dla odważnych , jak nie zaryzykujesz sie nie dowiesz , a moze te 170 tys ktore masz za 5 lat nawet na okna nie starczą - wiadomo?

Doskonale zdaję sobie sprawę że WYBUDOWAĆ dom można za różne pieniądze i rozpiętosci sa ogromne bo jednemu pomoze rodzina i będzie miał wykonawców za 18000 a inny za 50000 i wszystko wykonują ekipy tak jak u mnie,dlatego sie zgodzę że ten sam dom ktos w stanie surowym zamknietym wybuduje nawet 70000 taniej od drugiego ale my tu zdajesie mówimy o zamieszkaniu a nie o stanie surowym zamknietym.Miedzy SSZ a domem do zamieszkania jest przepaśc i to znacznie większa jak niektórzy sądzą ja sam myslałem że SSZ to co najmniej 50% kosztów budowy a prawda jest znacznie bolesniejsza i nie chodzi tu o jakiś super standard wykonczenia jak niektórzy myslą i do wykończenia domu nie zaliczam sprzętu i wyposażenia domu tak jak pisałeś o plazmach,wannach i indukcjach, ja zabieram glos bo własnie sie wprowadzam i te wszystkie prace mam za sobą a jeśli ty jesteś na etapie SSZ i wydałeś 170000 to też nie masz wyobrażenia co cie jeszcze czeka, ja ci powiem że mnie ten stan kosztował tylko 190000 i wtedy wydawało mi sie że na wykończeniówke drugie tyle i będzie super standard ale rzeczywistośc jest zupelnie inna.

ale ja sie z Tobą zgadzam w 100% i wiem o tym ze wykonczeniówka jest najdrozsza , tylko musisz mi przyznac ze np. kuchnie można wykończyć za 10 tys a mozna tez za 100tys i tu wlasnie jest rozbieznosc , ja zgadzam się z Toba ze za 170 tys to napewno nie da sie zamieszkac ale mysle ze jak dorzuci do tego jakies 80 - 100 tys to spokojnie zamieszka tym bardziej ze najpierw chce zrobic parter a potem góry , np. płytki mozesz kupić za 8zł/m2 a mozesz tez kupić za 200zł/m2 - wszystko zalezy od standardu a jeszcze jak sami sobie je położą to zaoszczędzą drugie tyle .

darekpt napisał

płytki mozesz kupić za 8zł/m2 a mozesz tez kupić za ..........

już widzę to tanie kupowanie, też tak myślałem, a co to kupimy sobie glazurkę za kilkanaście zł, tylko jak przyszło do kupowania to się narobiło :cry:

a co tam kupimy troszkę droższą, wszak to na lata, co będziemy zmieniać za rok jak nam się nie podoba ta za 15 zł tylko za 40-60 zł, a może jeszcze tu dekorek tam dekorek i się wydekorowało :wink: że te dekorki kosztowały więcej niż reszta płytek na całą łazienkę. :wink: :wink:

tak więc już to widzę te tanie kupowanie, już to widzę :lol: :lol:

a w promocje to ja żadne już też nie wierzę, kupiłem kiedyś taki promocyjny zestaw w hipermarkecie compakt +umywalka +bateria za 190 zł, myślę a do ubikacji na poddaszu będzie jak znalazł, tylko że się okazało że bateria uszkodzona compakt pęknięty :evil: wyszło że kupiłem sobie bylejaką umywalkę za prawie 200 zł.

Dziękuję wyleczyłem się z kupowania promocyjnego :wink:

tak tak każy zakłada sobie z kupi za 20 zł a później kupuje za 60 zł. moi rodzice robili remont łazienki i wiedzieli ile mogą max przeznaczyć na ten cel. nie było zmiłuj się że coś jest ładniejsze trzeba było kupić to na co mieli pieniądze. nie wiem jak wy ale ja gdy idę na zakupy i mam do wydania załóżmy 200 zł na buty to szukam do tej kwoty. nie kupuje za 300 zł bo takie śliczne nie mam pieniędzy i koniec. pewnych rzeczy nie przeskoczysz i nie oszczędzisz ale jak od początku założysz sobie że ten worek z pieniędzmi ma dno to jest łatwiej. podam prosty przykład podobają mi się okna z kolorowymi ramami ale wiem że kupię białe bo są 30% tańsze. wanna z hydromasażem super sprawa ale nie w moim domu, płyta grzewcza i piekarnik w zabudowie super ale niestety nie w mojej kuchni

ale ja sie z Tobą zgadzam w 100% i wiem o tym ze wykonczeniówka jest najdrozsza , tylko musisz mi przyznac ze np. kuchnie można wykończyć za 10 tys a mozna tez za 100tys i tu wlasnie jest rozbieznosc , ja zgadzam się z Toba ze za 170 tys to napewno nie da sie zamieszkac ale mysle ze jak dorzuci do tego jakies 80 - 100 tys to spokojnie zamieszka tym bardziej ze najpierw chce zrobic parter a potem góry , np. płytki mozesz kupić za 8zł/m2 a mozesz tez kupić za 200zł/m2 - wszystko zalezy od standardu a jeszcze jak sami sobie je położą to zaoszczędzą drugie tyle .
Zgadzam sie z tobą że kuchnie można wykonczyć za 10 jak i za 100 tylko że ja wyposażenia nie wliczam do wydatkow na budowę bo dla mnie dom do wprowadzenia to kompletnie wykonczone pomieszczenia,łazienki ,schody,światła,ogrodzenie,podjazd i zagospodarowane podwórko natomiast juz nie liczę do tego elementów wyposażenia domu takich jak kuchnia,sypialnia,cały inny sprzęt bo tu również standard jest diametralnie różny.Mnie robocizna kosztowała masę pieniędzy i tu sie zgodzę że ktos co będzie sobie robił sam lub pomoze mu rodzina zaoszczędzi nawet 100 kilkadziesiąt tysięcy ale jeśli chodzi o materiały to juz nie ma za dużego pola manewru no chyba że robic na cemencie nie na kleju,płytki po 8, drzwi z marketu ale wątpie w to bo nie po to sie buduje upragniony dom żeby później żałować. Ja na materiały które sam kupowałem wydałem 370000 i w tym nie ma złotych klamek.

bardzo fajne drzwi i rzeczywiś małe pieniądze.

Karolinka pytała czy wybuduje dom za 170 tysiaków. każdy ma inne pojęcie o domu, w/g mojej oceny "DOM" to miejsce do odpoczynku, spotkań rodzinnych, tam gdzie udajesz się po pracy. Stan surowy to nie dom, do domu będzie brakwało jeszcze ze dwa razy tyle, ale powodzenia Karolinko spełniaj swoje marzenia, jakiekolwiek by one nie były. (bez sarkazmu).

Zastanawia mnie to po co ja wydałem tyle kasy, nie potzreba teraz odbiorów el, kb i innych ? to jest za friko ? można teraz samemu zrobić instalacje el i ktoś się pod tym podpisze ?

zezo, czytam tylko nie wszystko biorę poważnie, więc wcale a do elektryki w tych czasach trzeba więcej niż skrzynka, kabelki i bezpiecznik, elektryka to też żyrandolw i gniazdka. Nawet nie pisz o takich rzeczach bo to niezby poważne.

darekpt napisał

A co do drzwi to powiem Ci ze kupiłem na allegro za 640zł i nie żałuje

życzę powodzenia z tymi drzwiami, wszak to chińszczyzna, :evil:

tak się składa że też jestem posiadaczem drzwi tej klasy :evil: :evil:

w czasie ostatniego roku:

pękła klamka od wewnątrz, awaria zamka /jak go zdemontowałem to dopiero zobaczyłem jakie te drzwi są solidne :o :evil: :o :evil: no i w zeszłym tygodniu pękła klamka zewnętrzna, myślę że to koniec problemów z tymi drzwiami :evil:

wszystkim co użytkują takie drzwi doradzę demontaż zamka i solidne smarowanie przynajmniej raz w roku. :lol: :lol:

mam jeszcze materiał na więźbę dachową, więc zapłacę aby za obróbkę i chyba to tyle na czym moglibyśmy zaoszczędzić, no jeszcze wszystkie narzedzia: łopaty, szpadle, betoniarkę i dużo innych potrzebnych drobiazgów, traktor, przyczepę:) wszak teść jest prężnym gospodarzem :)

darekpt napisał

A co do drzwi to powiem Ci ze kupiłem na allegro za 640zł i nie żałuje

życzę powodzenia z tymi drzwiami, wszak to chińszczyzna, :evil:

tak się składa że też jestem posiadaczem drzwi tej klasy :evil: :evil:

w czasie ostatniego roku:

pękła klamka od wewnątrz, awaria zamka /jak go zdemontowałem to dopiero zobaczyłem jakie te drzwi są solidne :o :evil: :o :evil: no i w zeszłym tygodniu pękła klamka zewnętrzna, myślę że to koniec problemów z tymi drzwiami :evil:

wszystkim co użytkują takie drzwi doradzę demontaż zamka i solidne smarowanie przynajmniej raz w roku. :lol: :lol:

Nie twierdze ze te drzwi są super i wytrzymają dekady - Mnie nie stać narazie na inne , na czas budowy kupiłem takie a jak skończe cały budynek to wtedy pewnie zmienie na jakies drewniane fajniejsze ale na czas budowy niech sobie będą takie w końcu musze mieć zamknięty ten budynek .