tres34 20.06.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Fakt, pod Wa-wa cenowy horror a jakosc problematyczna. Ja ciagnalem wszystkich wykonawcow z daleka. 4 lata temu za 170tys. PLN mozna bylo kupic dom 200m2 z dziala 1400m2, stan surowy. Teraz moze to wystarczy na sama dzialke. Nie bierz sie jesli nie bedziesz w stanie sfinansowac murow z dachem. Szkoda zeby budowa niszczala. P.S. I tak to kiedys sprzedam. Kto by chcial mieszkac pod Wa-wa skoro tyle fajniejszych miejsc jest. Mamy przeznaczone na budowę domku 170 000 zł, powiedzcie proszę na co to wystarczy? Dodam że działkę mamy, i wszelkie formlności już załatwione i opłacone, projekt jest w starostwie i czekamy na pozwolenie na budowę. Widzę, że jesteś z lubelskiego;). Moja siostra właśnie buduje w lubelskim, a mój znajomy pod Wa-wą. Dlatego mam porównanie. Wierz mi na słowo, zaoszczędziłaś kilkadziesiąt tysięcy na samej robociźnie. Oboje budują podobne domki - powierzchnia użytkowa około 120m2, dach dwuspadowy, prosta bryła. Siostra dla murarzy płaci 12tys, a znajomy 26tys za podobny zakres robót. Podobnie jest ze wszystkim. Moja siostra planuje zamknąć się w trochę mniejszej kwocie niż Ty. Tyle, że ona miała prawie za darmowa więźbę, deski i wszystko co drewniane - płaciła jedynie za przetarcie i symboliczne pieniądze za oberżnięcie. Humus miała zdjęty za darmo, podobnie jak wszystkie piaski łącznie z transportem. Obecnie zabiera się za wnętrze i wszystko wskazuje na to, że się zmieści w planowanej kwocie. Zobaczymy pod koniec roku czy się jej udało - jak już się wprowadzi;) Ja wiem na pewo, że w takiej kwocie się nie zmieszczę. Na samo co i cwu liczę jakieś 25% Twojej kwoty (planuję pompę ciepła). Polecam dobrze rozejrzeć się za ekipami - rozbieżność jest naprawdę wielka! Zresztą podobnie jest z materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 20.06.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 no to nawet budując systemem gospodarczym to Ci stówki brakuje, (w/g tego co mówi kosztorys na ten budynek) kosztorys nie uzwględnia elektrowni, przykanalika, podłączenia wody, ogrodzenia i wielu takich tam dupereli które kosztują w dziesiątki tysięcy. Jak chcesz mieszkać za swojego życia to nie zaczynaj nawet ze 170k, szkoda czasu i nerwów a mieszkać żeby mieszkać na betonie bez wygód itp lepiej świat zwiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 21.06.2008 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 no cóż, mimo wszystko ja jestem optymistką i myślę że te 170000 jednak wystarczy zeby wykończyć chociaż parter domu w takim stopniu żeby w nim zamieszkać, ekipa budowlana policzyła że materialy plus robocizna za stan surowy zamkniety wyniesie 110 tys, okna zamawiamy u producenta ze sporym upustem i tak samo blachodachówka. Mam też nadzieję że te 60 tys co zostanie to wystarczy na instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.06.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Karollinka dobrze że jesteś optymistką, buduj i po temacie, mówisz że 60 tys zostaje ? policzmy tak na szybko nie będę się zagłębiał w szczegóły a wiec tak: stolarka, okna + drzwi - jakieś powiedzmy 20 000 zł instalacja elektryczna 2000 zł instalacja wodno kanalizacyjna 3000 zł tynki + wylewki -powiedzmy 12 000 zł CO a tak strzelę 15 000 zł łazienka jakieś minimum 5 tysięcy i mamy 57 000 zł zostaje nam więc , 3000 ale możemy sobie darować powiedzmy że to będą inne wydatki. a czy da się mieszkać w takim stanie to sama sobie odpowiedz, czy to jest taki stan o jakim myślisz ? co do tych promocji i okazji które to ponoć masz mieć napiszę ci to co zawsze mówię swojemu synowi pamiętaj w tych czasach nikt nic nikomu nie da za darmo, jeżeli nie da ci najbliższa rodzina to obcy bankowo ci nie da smutne to jest ale prawdziwe, a w takie gadanie że się załatwi, że się zrobi to nie wierz, co mi z tego jak dostanę na zakup samochodu 20 000 zł upustu ale nikt ceny nie zmniejszy tylko dostanę w promocji nawigację za 10 000 + ogrzewane siedzenia i super alu felgi a że to nie jest mi konieczne to inna sprawa. Karollinka umiesz liczyć to licz na siiebie, podoba ci się ten domek nie ma sprawy bierz kredyt i buduj nie chcesz być zależna od banków zrezygnuj z tego domku buduj mniejszy, prosty, tak więc decyzja zależy od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 22.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 jezeli masz 170tys to jestes w dobrej sytuacji , za tyle kasy postawisz go w ssz na reszte wezmiesz troche kredytu i mieszkasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 22.06.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 zezo, rozumiem, ze się budowałeś, teraz w tych czasach, z tymi ekipami co zostały a nie tymi co robią za 15 euro za godzinę ? czyli z takimi co poprawiać po nich nie trzeba. Ja też tak podliczałem, moze ciut w innej skali ale zabrakło mi po takich wyliczeniach ok 30%. Jaki margines błędu zakładasz ? nic ? no to kobicinę na minę pakujesz. Myślę, że wystarczająco jest kolezanka ukierunkowana, jest duża i wie ile zarabia i na co ją stać czy da radę kredytu dobrać (weźmiesz trochę kredytu jak to darekpt powiedział no fajnie a koszty z kredytem związane ? czy 50 tys czy 500 to takie same, wycena rzeczosnawcy minumum 600, sąd 400 same znaczki skarbowe, już nie pamiętam ale jeszcze ubezpieczenie nieruchomości .....), . Jak będzie jej fajowo na betonie jak ekipy będą kurzyć i niszczyć jej to co miała to wtedy sobie powie co o tym myśli.Domek wybrałaś piękny Karolinko usiądź policz wszystko dokładnie z tymi co wiedzą ile do takich podstawowych rzeczy jak elektryka, okna, itp trzeba procentowo na masy uszczelniające, kołki, wietła, żarówki, deski, folie a to tu wywrotka piachu a to tam jeszcze dwa worki cementu o rany cała masa tego.Dwa koła Karolinka zostawi w elektrowni za podłączenie prądu a elektryka ? w domu, odebranie przyłącza ? rany, może to tylko u mnie trzeba to było wszystko a teraz już nie, sam nie wiem co Wy piszecie. Notowałem każdą złotówkę wydaną, powiedziałem to znajomemu, który zaczął się budować tak właśnie jak Karolinka, usiadł przeczytał i zbaraniał. To tyle. Stan surowy także podniecał mnie ogromnie, byłem codzinnie jak każdą warstwę cegły stawiali, zrobiłem milion zdjęć, jak weszła reszta ekip to mi się odechciało jedni niszczyli co drudzy jeszcze nawet nie zaczeli itp itd. Pesymistycznie? tak musi być aby zdrowo spojrzeć na temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.06.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Karolinka, buduję domek podobny do Domu w tuberozach z Archonu. Miałem sytuację podobną - tzn. miałem działkę od rodziców z załatwionymi formalnościami, miałem ok 800 szt. szarego betonu komórkowego, praktycznie całą stal na fundamenty i kilka wywrotek gruzu betonowego na działce. Załóżmy, że szacunkowo to ok. 8 tys. PLN maksimum. Do chwili obecnej wydałem ok 110 tys PLN. A mam stan surowy zamknięty, dach z dobrej blachy, okna SCHUCO, budynek ocieplony 16 cm i zaciągnięty siatką. Tynk czeka na lepsze czasy. Powierzchnia domu to ok 210 mkw - nie mam garazu, wysokawa ścianka kolankowa - niestety nie mam możliwości umieszczania zdjęć. W tej kwocie ok 15 tys PLN to robocizna dachu. Brakuje do stanu deweloperskiego, z większych rzeczy, tynków w środku, instalacji, przyłączy, karton gipsów na poddaszu i wylewek. Nie mam też drzwi wejściowych. Powiem tak - największy wydatek to dach. Mam pełne deskowanie i blachę szwedzką - w sumie ze wszystkim duperelami ok 40 tys PLN. To co zrobiłem do tej pory to ogromna zasługa mojego Taty, który mi ten buduje. Ja dołączam po pracy oraz wykorzystałem cały urlop w zeszłym roku. Dodatkowo przez ok 3 m-ce zatrudniałem jednego pomocnika. Gdyby nie to wydałbym wiele, wiele więcej. Myślę, że za 170k PLN można zrobić dużo, ale akurat Twój projekt super tani nie jest. Dach kopertowy, lukarna, to detale, które sporo podrażają wszystko... Acha - taka moja skromna uwaga jeśli planowałabyś folię na dach - wydaje mi się, że folia dachowa to pomyłka. KOszt deskowania nie super duży a wydaje mi się, że zalet b.dużo. Sztywniejszy dach, lepsza izolacyjność itp. To tylko moja opinia, poparta doświadczeniami sąsiadów . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 23.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 kowalio napisał zezo, no to kobicinę na minę pakujesz. nie wiem czy się dobrze rozumiemy, widocznie nie za bardzo dokładnie przeczytałeś mój post, proponuję przeczytać jeszcze raz Jak napisałem wyżej Karollinka umiesz liczyć to licz na siiebie, podoba ci się ten domek nie ma sprawy bierz kredyt i buduj nie chcesz być zależna od banków zrezygnuj z tego domku buduj mniejszy, prosty, i to ty nazywasz pakowaniem na minę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 23.06.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 oj zezo ... czytałem, bez niepotrzebnych przepychanek. Stan surowy zamknięty to jakaś 1/3 całości, wiem bo już skończyłem chyba że resztę zrobisz z papieru lub rodzice przyniosą glazury, baterie, kominek, posadzkę, tynki, wylewki, instalacje, podłączenia itp. Najłatwiej było postawić mury i dach, reszta to niekończąca się opowieść o ekipach, zakupach itd ... no chyba ze sam kładziesz glazury, robisz wykończeniówkę to jak najbardziej ale wtedy nie pracujesz zawodowo, to także pieniądze. Piszę to z własnego doświadczenia, nigdy nie podjął bym się budowy z takim budżetem widząc kosztorys na prawie stowkę więcej. Wiem ile było w moim kosztorysie a ile wydałem. W okolicy u mnie jest kilka domów co ludzie myśleli że dadzą radę ... nie dali nagle materiały poszły 300% w górę i lipa, bussines plan czyli misterny plan w ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 23.06.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Za 170 tys. co najwyżej SSZ. Może jescze jakieś drobiazgi z wykończeniówki. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 23.06.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 oczywiście zgadzam się z Wami, ale jak już mówiłam, nasz domek będzie budowany w dużym stopniu systemem gospodarczym. Jak juz ekipa wybuduje domek, przykryje i będą okna, to w środku prawie wszystko będzie robił mąż, brat i teść, może to dłużej potrwa, bo mąż pracuje, ale brat i teść czasowi więc będą mogli pracować. Jedyne co będziemy musieli zlecić to wykonanie Co i instalacji wod- kan, a reszta we własnym zakresie. Najbardziej zależy mi żeby wykończyć parter w takim stopniu żeby było można zamieszkać, a poddasze może zostać na trochę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 23.06.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 kowalio napisał Stan surowy zamknięty to jakaś 1/3 całości, masz rację, taka jest prawda wiem bo już skończyłem ja też już mam domek oddany tylko nie mogę zrozumieć twojego tekstu pod moim adresem zezo, no to kobicinę na minę pakujesz. może tak prościej wyjaśnij mi proszę co ja napisałem nie tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 23.06.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 moj kuzyn wybudował dom, projekt Gil z Archetonu, zaczeli w 2007 roku, niedługo się wprowadzą, dom ma 160 mkw, dach dwu spadowy i podstawowe wyposażenie do zamieszkania i zamknęli się w 200 000 zł, jest jeszcze dużo do zrobienia, ale mieszkać można bo parter wykończony, też dużo robili we własnym zakresie. W naszych okolicach nie ma takich zwariowanych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 23.06.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Karollinka widzę że decyzja została już podjęta, w jakim celu więc pytasz ?? większość forumowiczów pisze że ciężko będzie ci się zamknąc w kwocie podanej w kosztorysie a ty swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 23.06.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 zezo nic złego nie napisałeś, zmartwiła mnie już na samym początku elektryka za 2000, ogólnie ja nie polecałem i nie odważył bym się kogoś pchnąć tak jak piszesz "buduj i po temacie". Temat jest i sam dobrze wiesz ile kosztowało procentowo do stanu surowego wykończenie takie, żeby nie mieszkać na betonie a jak człowiek.Karolinko za 200 tys jak zrobili a jest dużo do zrobienia, to rozumiem, że duuuuuużo. Pisząc to wszystko miałem na celu wyobrażenie Ci rozmiarów, kuzyn też mógł nie wspomnieć o kilku drobiazgach albo tego co od kogo doatał, przestudiuj z nim wszelkie koszty i dołuż do tego min 15%. Zadowolenie z mieszkania jest najważniejsze a nie samo budowanie dla budowania. Rzeczywiście Twoje pytanie było retoryczne, bo to tak jak tłumaczyć komuś żeby się nie żenił bo partnerka jest taka czy siaka, zrobi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.06.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Dom ma 133 m kw powierzchni, z użytkowym poddaszem, bez piwnic, bez garażu, dach kopertowy. http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m43c271f379b97 zaczelismy i skonczylismy jak w podpisie wiec ceny mocno aktualne lub nawet drozej mielismy nasz dom wiekszy, z piwnica itd, system mocno, mocno gospodarczy jak sie wprowadzilismy to z 230 tysi nam stuknelo lecz w tym wszelkie dokumenty, zabudowa kuchni, sprzety agd itd ... my za te pieniadze Wasz dom bysmy postawili tak wiec trzymam kciuki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 23.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 kowalio elektryka taka tania bo jak napisała Karollinka mąż sam zrobi instalację elektryczną no więc tylko tak strzeliłem te 2000 zł na kabelki i skrzynkę ale widzę że wszystkie posty tak czytasz jak moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.06.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 kowalio elektryka taka tania bo jak napisała Karollinka mąż sam zrobi instalację elektryczną no więc tylko tak strzeliłem te 2000 zł na kabelki i skrzynkę ale widzę że wszystkie posty tak czytasz jak moje skrzynka to 100 zeta 1 bezpiecznik pewnie z 10 metr kabla srednio 2 zeta jak po taniosci to i pewnie 1000 wystarczy my u siebie bezpiecznikow to z 40 mamy ale mozna pewnie i na 10 zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 23.06.2008 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 piotrulex, dzięki za potwierdzenie że za takie pieniądze da się już sporo zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.06.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 piotrulex, dzięki za potwierdzenie że za takie pieniądze da się już sporo zrobić zalezy kto, zalezy gdzie, zalezy z czego, zalezy z kim - duzo jest tych zalezy szanse masz a jak wyjdzie to napisz za rok dom mamy taki jak w podpisie - 230 tysi i mieszkamy w normalnych warunkach - szlo by zrobic taniej z 30 tysi wiec i za 200 bysmy mieli podobny tylko kmoze kociol bez podajnika, na dachu blacha bez deskowania, brama metalowa recznie podnoszona, biale okna itd idzie zrobic trzymam kciuki a Ty sie staraj, mocno staraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts