gipsy2 19.06.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam, Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie działki,którą mam zamiar kupić. Dostałem przedwczoraj zaświadczenie o przeznaczeniu terenu według miescowego planu zagospodarowania (to potrzebne do notariusza) , no i przy okazji załatwiłem wypis i wyrys z planu zagospodarowania żeby zorientować się co i jak . W zaświadczeniu z Gminy , jak i w wypisie i wyrysie z planu zagospodarowania ,działka która chcę kupić jest oczywiście oznaczona symbolami MN i RM czyli generalnie jest pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną i zabudowę zagrodową. Problem jest taki że dziś właściciel tej działki wziął wypis z ewidencji gruntów i tam pisze że działka to pole orne z klasą gleb IVa . Jak przeglądałem księgę wieczystą to też tam był zapis że to rola. Co to ma znaczyć? Sugerować się aktualnym planem zagospodarowania,czy księgą wieczystą i wypisem z rejestru gruntów? I wogule z czego taka rozbieżność wynika? Poza tym obecni właściciele jak kupowali tą działkę pięc lat temu,to w akcie notarialnym pisze że to działka budowlana (wg. ustaleń z planu zagospodarowania),ale zobaczyłem też że po czasie przyszło im pismo o wpisie do ksiąg wieczystych że są nowymi właścicielami itp , i co najważniejsze ponownie pisze tam że działka ta to grunt orny. O co tu chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 19.06.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Przejrzyj forum. Takie pytanie pojawia się co drugi dzień.W ewidencja gruntów i budynków masz informację o aktualnym użytkowaniu gruntu czyli Rola. W MPZP ten teren jest przeznaczony pod MN,RM. Jedno nie wyklucza drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.06.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Jeśli chcesz mieć od razu w wypisie z ewidencji "B", to sprzedaj te działkę i kup jakąś inną - ze zbudowanym domem, albo jakąś ruiną niegdyś będącą nawet najlichszą chałupiną - wystarczy, że z ziemi będą wystawały jakieś pokruszone przez czas fundamenty. Sprawdź przed zakupem wypis z ewidencji gruntów, czy działka mimo ogólnego stanu pozostała "B", czyli zabudowana. A na poważnie, jak coś zbudujesz (na podstawie zapisu w MPZP), zmienisz w ewidencji, a potem w KW na nieruchomość zabudowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.06.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 dla Ciebie istotny jest zapis planu działka będzie mieć użytek rolny dopóki nie dostaniesz decyzji o wyłączeniu części gruntów z produkcji rolnej - tej części która będzie zabudowana, po wybudowaniu budynku i zinwetaryzowaniu tego na mapach ten zabudowany "kawałek" zmienią Ci na budowlankę ja na Twoim miejscu specjalnie bym się nie spieszyła bo jak tylko zmienią użytek na B od razu poczujesz to w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 To nie problem. Wielu z nas buduje na takich gruntach. Ja mam IV i IVa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.06.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 ja mam nominalnie 1346 m2 roli IVb z czego już około 350 m2 odrolnione i to za jakiś czas mnie zaboli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 20.06.2008 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Cześć, Piszecie że ma zaboleć .... chodzi o podatek za grunt,czy też sam fakt odrolnienia (opłata,kara itp) ? Oskar -> sprzedawać nie bo nie kupiłem jeszcze,ale notariusza mam już zaklepanego . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.06.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 dokładnie podatek rolny to grosze podatek od nieruchomości a zwłaszcza zabudowanej to zaczyna boleć a jak jakiś garażyk to już całkiem bolesne przy wyłączeniu z produkcji rolnej to generalnie opłat nie ma no chyba że masz jakiś super pochodzenia grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 20.06.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 No to kupuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 22.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Słuchajcie porad OSKARA, mnie bardzo pomógł. Jestem na etapie budowania więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatbeet 05.01.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Sorry za odgrzanie kotleta ale jedno pytanko mam w podobnej sprawie dla pewności Jestem młodym architektem na początku drogi zawodowej i taka sytuacja mnie spotyka - projektuję na terenach gminy miejskiej, dom około 300m2 powierzchni zabudowy z tarasem. W wypisie i wyrysie z miejscowego planu zagospodarowania działka moja znajduje się na terenach MN (zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna). W tymże miejscowym planie mowa jest cały czas o działkach budowlanych, o ich podziale wg załączonej mapy itd. Plan przewiduje w tym miejscu osiedle na około 100 domów, około 100 wydzielonych działek, część domów już stoi. Wszystko ładnie pięknie tylko właśnie otrzymałem mapę do celów projektowych i tam moja działka widnieje jako Ł V (łąki trwałe klasa V). W księdze wieczystej figuruje jako nieruchomość gruntowa niezabudowana. Wiem że co innego wypis z miejscowego planu a co innego faktyczny stan w ewidencji gruntów ale moje pytanie jest takie - co mam w pierwszej kolejności teraz zrobić ? Czy muszę najpierw wystąpić o wyłączenie części gruntów z produkcji rolnej czy mogę sobie projektować dom na podstawie planu, który te działki traktuje jako budowlane ? Dodam że plan został uchwalony w 2003 roku, księga wieczysta dla tej działki została założona w 2008 a aktualny właściciel inwestor nabył ją w 2013. Nie ukrywam że zdziwiło mnie trochę to Ł na mapie, spodziewałbym się bardziej Bp jako zurbanizowane tereny niezabudowane. Cóż począć koledzy i koleżanki ? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez flatbeet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 05.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Złożyć w starostwie wniosek o wyłączenie - albo wydadzą decyzję wyłączającą albo umorzą postępowanie. I projektować spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatbeet 05.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Złożyć w starostwie wniosek o wyłączenie - albo wydadzą decyzję wyłączającą albo umorzą postępowanie. I projektować spokojnie. Dziękuję ludwik_13 za odpowiedź, a jak długo się czeka na taką decyzję ? Pytam bo mam jeszcze wg umowy 2 miesiące na skończenie projektu a zapewne taką decyzję o wyłączeniu gruntu muszę załączyć do projektu przy składaniu w starostwie do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nic nie musisz robić i o nic więcej występować. Wujek google prawdę mówi. Jeśli nie wierzysz, pytaj w starostwie - w końcu tam złożysz projekt z załącznikami. To lepsze źródło niż forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatbeet 06.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Też mi się w pierwszej chwili wydawało mi się że w sumie nic robić nie trzeba bo przecież starostwo sprawdza projekt głównie pod kątem zgodności z miejscowym planem a skoro miejscowy plan tam zakłada osiedle i cały czas jest mowa o działkach budowlanych to wszystko wydaje się być oczywiste. Dodatkowo wyczytałem jeszcze że nie jest wymagane uzyskanie tej decyzji dla gleby klasy IV – VI pochodzenia mineralnego, tzn. gorszej jakości, oraz nieużytków.Dowiem się w starostwie za wczasu bo nie będę tracił niepotrzebnie czasu na decyzje które może wcale nie są wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 11.01.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 W moim starostwie sobie życzyli, bo choć starosta prowadzi i ewidencję gruntów i klasyfikację gleboznawczą i wydaje pozwolenia na budowę, to w architekturze nie mają map glebowych i nie wiedzą, czy dany grunt jest pochodzenia mineralnego (tego w wypisie nie ma).Aktem jest, że pracownik architektury mógłby zasięgnąć języka w wydziale zajmującym się ochroną gruntów (różnie umiejscowionym, najczęściej w geodezji , ale czasem w ochronie środowiska) , jednak w większości starostw takich luksusów się nie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatbeet 13.01.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Napiszę tak tylko dla potomnych bo może się komuś przydać - w moim wypadku sprawa zakończyła się tak że w starostwie poinformowali mnie iż tylko grunty klasy I - III wymagają wniosku o wyłączenie z produkcji rolnej, wszystkie gorsze z automatu są przekształcane i nie trzeba w tym wypadku występować do nich z wnioskiem (pod warunkiem że istnieje na tym terenie plan przewidujący w tym miejscu działki budowlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts