Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki Zabudowy i co Dalej ??????????

mati_com

Recommended Posts

Otrzymałem po roku Starań warunki zabudowy !!! do działki rolnej .

I mam prośbę co dalej muszę załatwiać żeby otrzymać pozwolenie na budowę .

Na działce mam prąd i gaz ( Prąd i gaz jest na budynku gospodarczym który stoi na działce ) wiem że muszę robić projekt ? Wodociąg jest po drugiej stronie drogi wojewódzkiej .

Jakie dokumenty muszę zebrać żeby wystąpić o pozwolenie na budowę ????

Dzięki i Pozdrawiam

Trzeba wystąpić o wyłączenie ziemii spod produkcji rolnej. Termin oczekiwania około 2 tygodnie. Następnie trzeba zlecić geodecie wykonanie tyczenia geodezyjnego działki i sporządzenie mapy do celów projektowych w minimum 5 egzemplarzach. Wybieramy potem projekt i zakupujemy go. Następnie występujemy do dostawców mediów o warunki przyłączenia do sieci gazowej, elektrycznej, wodociągowej i kanalizacyjnej. (Potrzebne tu będą mapki do celów projektowych). Następnie po otrzymaniu warunków dostaw mediów występujemy do architekta o zaadaptowanie projektu do warunków panujących na działce ( o ile projekt jest typowy). Występujemy do Urzędu Miasta Wydziału Drogowego o wydanie oświadczenia, że mamy dostęp do drogi publicznej. Po zaadaptowaniu mamy projekt architektoniczno budowlany i składamy go w 4 egz. do Starostwa w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Na wszystkie te czynności trzeba przeznaczyć minimum 3 miesiące czasu i koszt który się poniesie do czasu złożenia dokumentacji w starostwie to około 6 - 7 tys zł w zależności od regionu.

Pozdr.