Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkodnik w drewnie kominkowym - co robić?

Recommended Posts

Wiosną ubieglego roku kupiłem z Lasów Państwowych kilkanaście mertów przestrzennych dębiny z myślą o drewnie kominkowym.

Pociete drewno schnie na działce od kilkunastu miesięcy, na zadaszonych i przewiewnych stojakach. Zaobserwowałem niedawno jakąś wzmożoną rójkę owadów (z wyglądu przypominają uskrzydlone duże mrówki), które dosłownie chmarami krążą w pobliżu dębowych polan. Obejrzałem drewno z bliska i szok!

Praktycznie na każdym polanie widać otwory po owadach, a jak się postuka jednym drewienkiem o drugie to sypie się z nich sucha mączka. Nie sadziłem, że w na oko zdrowym drewnie (w dwa- trzy tygodnie po ścince drewno było pocięte i porąbane, nie leżało miesiącami na ziemi) coś takiego się pojawi.

Jakoś to drewno spalę przez zimę, ale mam obawy czy przytej okazji nie zawlokę szkodnika do mieszkania (dom w konstrukcji szkieletu drewnianego).

Może ktoś z Forowiczów spotkał się podobnym przypadkiem. Chętnie przeczytam Wasze sugestie co dalej robić.

Jakieś szkodniki w drewnie zawsze mogą się zdarzzyć. Często słyszy się o jakiś robalach, które wyszły z polan przyniesionych z dworu. Normalnie się to spala w kominku.

Niestety Ty masz trochę gorszą sytuację, bo masz szkielet domku drewniany. Co prawda taki szkielet powinien być odpowiednio zabezpieczony przed robalami, ale nigdy nic nie wiadomo i warto się zabezpieczyć.

Myślę, że można to drewno spalić w kominku, tylko nie przynoś go na zapas do domu, żeby nie leżało. Tylko prosto z dworu w ogień. Tak myślę

Może są jakieś środki do oprysków - coś analogiczne go do trucizn na szkodniki drzew owocowych itp ?

Próbowałem rozszyfrować co to za szkodnik, brałem pod uwagę spuszczela, ale te podobno atakują tylko drewno drzew iglastych.

To co teraz obsiaduje drewno i lata wokół przypomina w dużym przybliżeniu latające mrówki, inna forma (może to ten sam gatunek, a inne stadium) przypomina coś w rodzaju chrząszczy - ok. 15mm długości, podłużne, ma czułki, pancerz chitynowy opalizujący na ciemnozielono, reszta brązowawa. Te z kolei biegają między polanami (jest ich znacznie mniej niż tych fruwających).

Dziurki w drewnie sa dość duże - ok 4-5mm średnicy.

Może są jakieś środki do oprysków - coś analogiczne go do trucizn na szkodniki drzew owocowych itp ?

pewno, ze są

mozesz opryskac np. decisem

tylko pytanie - czym go wstrzykniesz w otwory w których zeruje owad ?

Olać robale.. zaprawdę powiadam wam- zimą to się nie lęgnie i po chałupie się nie rozlezie.

W tym cała moja nadzieja. Szukając w necie informacji o tych konkretnych robalach i dowiedziełam sie, że jest tych szkodników mnóstwo.

Prawdopodobnie jeszcze przed ścinką drzew w lesie, dęby były zainfekowane szkodnikiem (stąd pewnie decyzja leśników o wycince drzew) . Są gatunki chrząszczy, które atakują drewno zaraz po ścięciu, kiedy jeszcze składowane jest na wyrębie.

Przeraża mnie jednak fakt, że w stosunkowo krótkim czasie (kilkanaście miesięcy) robale uporały się z całym moim zapasem opału.

... A w ogole to co ci to przeszkadza? Spalisz drewno raem ze szkodnikami.

Gdyby chodziło o piec opalany drewnem, który jest w piwnicy czy kotłowni to pół biedy, ale drewno do kominka w salonie powinno cechować się estetyką. Tymczasem polana podziurawiome są przez robale jak ser szwajcarski, w dodatku sypie się z nich drobny drzewny pył.

Moje obawy o zawleczenie robactwa do domu (szkielet drewniany) też nie są chyba bezzasadne.

A ten szkielet to na pewno jest jadalny? Nie słyszałem jeszcze żeby komuś robale zjadły dach, a przecież to też konstrukcja drewniana. Jak nie wiesz czy zjedzą czy nie, to może weź kawałek drewna z którego budowałeś dom i połóź obok tych zjedzonych klocków mówiąc 'cip cip cip, robaczki, papu papu'. Założę się że nie zjedzą.

Daruj sobie uszczypliwość. To po co te zabiegi z impregnowaniem więźby dachowej itp.

Konstrukcja ścian u mnie też jest drewniana. Jakbyś zobaczył co to robactwo zrobiło mi z drewnem kominkowym w kilkanaście miesięcy, to też byś miał pewne wątpliwości mimo , że przynajmniej teoretycznie drewno na "szkielet" powinno być odpowiednio wysuszone, strugane, fazowane i ciśnieniowo impregnowane.

Nie jestem jeszcze w podeszłym wieku i zamierzam pomieszkać w nowym domku przynajmniej te 30 lat...

Co ci mamy odpowiedziec? Masz watpliwosc, pozbadz sie tego drewna. Ja bym jednak palil nim w kominku przynoszac do domu tyle sztuk ile wchodzi do kominka. I mial radoche z palenia robali :)

Daruj sobie uszczypliwość. To po co te zabiegi z impregnowaniem więźby dachowej itp.

Konstrukcja ścian u mnie też jest drewniana. Jakbyś zobaczył co to robactwo zrobiło mi z drewnem kominkowym w kilkanaście miesięcy, to też byś miał pewne wątpliwości mimo , że przynajmniej teoretycznie drewno na "szkielet" powinno być odpowiednio wysuszone, strugane, fazowane i ciśnieniowo impregnowane.

Nie jestem jeszcze w podeszłym wieku i zamierzam pomieszkać w nowym domku przynajmniej te 30 lat...

• 8 years później...
niektórzy chyba nie mają co robić :) i wynajdują problemy typu otworki po kornikach w drewnie na opał :D Którego pewnie nawet sami nie pocieli ...

Tez skladuje drzewo przywiezione z lasu, ktore sam musze sobie pociac i przywiezc(taki przydzial)... Skladuje na dworze na paletach i pod plandeka(

zadaszony regal w trakcie budowy). Tez mam duzo czarnych robakow -niecaly 1cm dlugosci i bardzo szybko biegaja.... Przed skladowaniem

drzewa nie widzialem ani jednego... Te co sa u mnie nie zauwazylem zeby zywily sie drewnem ale strasznie rozlaza sie po domu :(

i to tylko po przyniesieniu drewna wiec sie nie zadomowiaja-wybije i nie ma... a u mnie nie tylko dach ale i stropy na belkach drewnianych.

Zapewne jest na nie jakis sposob ale to chyba na forum pilarzy trzebaby szukac.

Pozdrawiam

Adam