anetina 07.05.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 myślisz, że rodzice będą sponsorować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.05.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 myślisz, że rodzice będą sponsorować ??? a niby kto - MEN (dy) ba u hahahahahahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 tyż racja pozostawie więc ale szkoła wiejska, do której młody by startował, ma podobno super wyposazoną salę internetową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 po otrzymaniu PW - jestem winien wyjasnienie osoba, której pomoc miała dotyczyc oświadczyła, ze pomoc dotarła /pieniądze, kołdry, poduszki//w momencie rozmowy zainteresowanego ze mną /kilka lat temu/ tej pomocy wtedy jeszcze nie było, dotarła do Niego po pewnym /nie wiem jak odległym/ czasie o tych faktach /do wczoraj/ nie wiedziałem aby oddac sprawiedliwość Baru - dowiedziałem sie również, ze udzielała pomocy w sprzątaniu /razem z Sebo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.05.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A że jesteśmy w wątku zwiazanym z edukają, to: Brzoza - przydałoby sie jeszcze jedno "magiczne słowo" ( i nie jest to słowo"hokuspokus".) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 08.05.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Brzoza!Bardzo Cię proszę wykasuj ten post - wystarczy tylko, że napiszesz nie miałes racji!!! Nie chcę niczego więcej. Ale przynajmniej teraz mam nauczkę, żeby się nie angażować w pośredniczeniu jakiejkolwiek pomocy - to co mogę, zrobię albo dam sama. Skoro inni potrafią tylko oceniać i podsumowywać niesłusznymi oskarżeniami. Nie łatwiej było spytać mnie albo samego poszkodowanego zanim coś takiego wyszło ci spod palców?? A swoją drogą - jak się nie ma konkretów w dyskusji - to schodzi sie na ściezki osobiste i wyciąga jakieś żale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 poszkodowanego zapytałem pare miesiecy po mimochodem wtedy /jeszcze/ nic nie otrzymał był zaskoczony wiecej razy nie pytałem niemniej, przepraszam p.s. na "scieżki osobiste" zeszłaś wcześniej Ty Brzoza!! No wkurzyłeś mnie na maxa!! Nie piernicz mi tu o ... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 08.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Będę twarda - nie skomentuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 26.08.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 http://www.rp.pl/artykul/9133,353890_Elbanowscy__Szach_rodzicom_od_minister_Hall.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.09.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Co się dzieje z naszymi dziećmi ?? Mój sześciolatek (rocznik 2003) został w zerówce przedszkolnej, za karę, że nie został posłany do szkoły, nie bedzie sie uczył , nauczyciele nie mogą zalecać żadnych podręczników (jedynie karty pracy, łudząco podobne do podręcznika z ubiegłego roku ). Syn koleżanki (rocznik 2002) jest dumnym pierwszakiem....powtarzającym materiał z pierwszego półrocza zerówki dziecko , które czyta, pisze, liczy przez trzy godziny lekcyjne rysuje szlaczki i łączy kropki. Córka innej kolezanki (rocznik 2003), poszła do zerówki szkolnej, ma kwadrans na zjedzenie obiadu (by nie łączć się w stołówce ze starszymi dziećmi), a po zajeciach lekcyjnych laduje w świetlicy z czwartoklasistami To jakaś masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 08.09.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Co się dzieje z naszymi dziećmi ?? Mój sześciolatek (rocznik 2003) został w zerówce przedszkolnej, za karę, że nie został posłany do szkoły, nie bedzie sie uczył , nauczyciele nie mogą zalecać żadnych podręczników (jedynie karty pracy, łudząco podobne do podręcznika z ubiegłego roku ). Syn koleżanki (rocznik 2002) jest dumnym pierwszakiem....powtarzającym materiał z pierwszego półrocza zerówki dziecko , które czyta, pisze, liczy przez trzy godziny lekcyjne rysuje szlaczki i łączy kropki. Córka innej kolezanki (rocznik 2003), poszła do zerówki szkolnej, ma kwadrans na zjedzenie obiadu (by nie łączć się w stołówce ze starszymi dziećmi), a po zajeciach lekcyjnych laduje w świetlicy z czwartoklasistami To jakaś masakra u mojego syna to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 09.09.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Co się dzieje z naszymi dziećmi ?? Mój sześciolatek (rocznik 2003) został w zerówce przedszkolnej, za karę, że nie został posłany do szkoły, nie bedzie sie uczył , nauczyciele nie mogą zalecać żadnych podręczników (jedynie karty pracy, łudząco podobne do podręcznika z ubiegłego roku ). Syn koleżanki (rocznik 2002) jest dumnym pierwszakiem....powtarzającym materiał z pierwszego półrocza zerówki dziecko , które czyta, pisze, liczy przez trzy godziny lekcyjne rysuje szlaczki i łączy kropki. Córka innej kolezanki (rocznik 2003), poszła do zerówki szkolnej, ma kwadrans na zjedzenie obiadu (by nie łączć się w stołówce ze starszymi dziećmi), a po zajeciach lekcyjnych laduje w świetlicy z czwartoklasistami To jakaś masakra u nas identycznie - też jestesmy w zerówce w przedszkolu ale ... mamy podręczniki i zeszyty juuuuuuuupi a że za rok będzie powtarzał ... może cała klasa będzie bystrzejsza i dalej pójdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 09.09.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Moja pięciolatka nauczyła się czytać w zeszłym roku w przedszkolu, bo ma mądrą panią. W tym roku ponoć pani dyr zarządziła, że dzieci w przedszkolu nie mają mieć ksiażek (w zeszłym roku miały). Na szczęście pani dyr jest w porządku i liczy się ze zdaniem rodziców, więc przegłosujemy na zebraniu, że chcemy, żeby dzieci miały książki i książki będą. W szkole jest 6 zerówek. Jeżeli za rok przybędzie kolejnych 6, to dzieci będą się uczyły na 2 zmiany. Ciekawe, czy w przedszkolu będzie zerówka. Przedszkole pęka w szwach, w tym roku z ponad setki (chyba 140) chętnych dostało się 40 dzieci, pewnie za rok będą chcieli wyrzucić zerówkę, żeby zrobić miejsce dla maluchów. Zarząd miasta nie widzi problemu i potrzeby otwierania kolejnego przedszkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.09.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 A ja wczoraj się dowiedziałam, że dzieci w zerówkach szkolnych nie mają takiego programu nauczania jak jeszcze 2 lata temu. Teraz zerówka nie uczy dzieci w szkole tylko ma za zadanie oswoić dziecko ze szkolną rzeczywistością. A program starej zerówki czyli literki cyferki dzieci przerabiają teraz w 1 klasie. W tej sytuacji (mój syn ma 5 lat i jest ostatni rok w przedszkolu) rozważam posłanie go za rok do 1 klasy. Bo po cholerę ma siedzieć w zerówce skoro się w niej niczego nowego nie nauczy, po zajęciach będzie w świetlicy. A oswajać się ze szkołą nie musi bo ma starszego brata.Oczywiście pod warunkiem, że się to tej 1 klasy będzie nadawał.Do tej pory byłam przeciwna 6 latkom w 1 klasie (bo skracanie dzieciństwa i takie tam). Ale po tym czego się dowiedziałam wczoraj o programie nauczania jestem skłonna zmienić swoją decyzję. Dzięki temu będzie spędzał czas w świetlicy 3 lata a nie 4 (u nas świetlica jest dla klas 0-3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.09.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Moja pięciolatka nauczyła się czytać w zeszłym roku w przedszkolu, bo ma mądrą panią. W tym roku ponoć pani dyr zarządziła, że dzieci w przedszkolu nie mają mieć ksiażek (w zeszłym roku miały). Na szczęście pani dyr jest w porządku i liczy się ze zdaniem rodziców, więc przegłosujemy na zebraniu, że chcemy, żeby dzieci miały książki i książki będą. W szkole jest 6 zerówek. Jeżeli za rok przybędzie kolejnych 6, to dzieci będą się uczyły na 2 zmiany. Ciekawe, czy w przedszkolu będzie zerówka. Przedszkole pęka w szwach, w tym roku z ponad setki (chyba 140) chętnych dostało się 40 dzieci, pewnie za rok będą chcieli wyrzucić zerówkę, żeby zrobić miejsce dla maluchów. Zarząd miasta nie widzi problemu i potrzeby otwierania kolejnego przedszkola Czy aby napewno dyrektor ? Ja znam wersje z odgórnym zarządzaniem MEN-u U nas panie wprowadzą tzw karty pracy , co by nikogo nie drażnic słowem podrecznik. Grupa będzie podzielona na trzy podgrupy - dla każdej inny ramowy program. Nie wiem co z tego bedzie na chwile obecna jest totalny sajgon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 10.09.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Teraz dzieciaki w zerówce przerabiają program dzieci 5 letnich. Mają mieć przede wszystkim zajęcia grafomotoryczne. A czy to będą karty pracy czy podręcznik to zapewne zależy od samej pani. Wybór jest spory a nie wszystkie książki są sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 10.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Teraz dzieciaki w zerówce przerabiają program dzieci 5 letnich. Mają mieć przede wszystkim zajęcia grafomotoryczne. A czy to będą karty pracy czy podręcznik to zapewne zależy od samej pani. Wybór jest spory a nie wszystkie książki są sensowne. To nieprawda. Program nauczania ma osobny dział dotyczący 6-latków czy to w przedszkolu, czy w oddziale przedszkolnym w szkole. Zakłada ona co taki 6-latek ma umieć. A przede wszystkim program określa MINIMUM, które dziecko ma umieć. Każda NORMALNA a nie tylko mądra pani, będzie wprowadzała więcej, jeżeli grupa jest mocna. Poza tym jest coś takiego jak "praca z dzieckiem zdolnym" wiec jeśli dziecko ma predyspozycje do czytania, to sie w zerówce nauczy. Spokojnie. Dziecko nie może sie "cofnąć". Nie ma takiej opcji Podręczniki tez nie są zabronione! PO prostu nie moga być głównym narzedziem pracy, a jedynie pomocą dydaktyczną - jedną z wielu. Nie musi być wypełniany od deski do deski.I wręcz nie powinien- z czym sie zgadzam. Chodzi o to, by dziecko nie spędzało w przedszkolu pół dnia nad zadaniami, które go nie rozwijają, uczy tylko mechanicznego wykonywania tego, co robią dzieci siedzące obok w ławce. reforma zakłada większość nauki przez zabawę co jest świetne (mniej świetne dla nauczyciela ) A poza tym dużo dużo spacerów, wycieczek, zabawa ruchowych, co także jest świetne. Wszystko się unormuje i ułoży. Najgorzej mają te sześciolatki w tym i pewnie w przyszłym roku, ale nie sądze, żeby jakoś strasznie ucierpiały. Głowa do góry, mamy! (dla chętnych proponuję lekturę nowej podstawy programowej - dowiecie sie, że naprawdę wiele dziecko powinno się nauczyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 10.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 http://www.dyrektorprzedszkola.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=127%3Awiateko-w-tunelu-czyli-o-nowej-podstawie-programowej&catid=68%3Atwarz-w-twarz&Itemid=56 Polecam - o reformie w innym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts